مردم یونان روز گذشته و در شرایطی که 2 روز به برگزاری همهپرسی درباره پذیرش شروط تروئیکای اروپایی (صندوقبینالمللی پول، بانک مرکزی اروپا و کمیسیون اروپا) زمان باقی مانده بود با تجمعی متشکل از حدود 30 هزار نفر در برابر ساختمان پارلمان این کشور تظاهرات کردند و از دولت چپگرای یونان خواستند تا موضع محکمی را در برابر وامدهندگان اتخاذ کند.
در این تظاهرات «الکسیس سیپراس» نخستوزیر یونان هم فرصت را غنیمت شمرد و تلاش کرد با سخنرانی مردم را برای رد کردن برنامههای ریاضتی تشویق کرد و گفت:«ما روز یکشنبه به راحتی درباره ادامه حضور در اتحادیه اروپا تصمیم نمیگیریم بلکه به این پرسش پاسخ میدهیم که آیا میخواهیم با احترام در اتحادیه اروپا بمانیم. مردم یونان باید در برابر آنهایی که با تهدید و ترساندن عمل میکنند، بایستند.»
اما این تنها واکنش یونانیها به همهپرسی فردا نبود، حدود 20 هزار نفر از مخالفان دولت در پایتخت در تجمعی اعتراضی خواستار ادامه حضور کشورشان در اتحادیه اروپا و منطقه یورو شدند.
حضور موافقان و مخالفان همه پرسی به حدی بالا بود که پلیس از بیم درگیری میان 2 طرف حضور پر رنگی در محل داشت. با این حال موارد کوچکی از درگیری گزارش شده است.
در آلمان هم در همبستگی با مردم یونان، صدها نفر در شهرهای مختلف آلمان به خیابانها آمدند در فرانکفورت حدود 300 نفر در مقابل بانک مرکزی اروپا که یکی از نهادهای وامدهنده به یونان است، تجمع کردند. در اشتوتگارت حدود 500 نفر و در فرایبورگ هم 200 نفر تظاهرات کردند. در بروکسل هم هزاران نفر علیه برنامه ریاضتی یونان به خیابانها آمدند و از رای «نه» مردم یونان حمایت کردند.
روزنامه آلمانی «تسایت» نوشت که همهپرسی شبیه آنچه در یونان برگزار خواهد شد از قدرت بالایی برخوردار است.وقتی که مردم چیزی را میخواهند، همهچیز در یک لحظه تغییر میکند. با این حال بحران یونان پس از روز یکشنبه هم ادامه خواهد داشت و احتمالا وخیمتر خواهد شد.اما فضای سیاسی پس از این همهپرسی تغییر خواهد کرد. یونان با مسایلی مانند استعفای نخستوزیر، تغییر قدرت یا انتخابات زودهنگام مواجه است و همه این سناریوها پس از انتخابات 5 جولای (14 تیرماه) قابل پیشبینی است. اگر چه از انتخابات پارلمانی یونان تنها 6 ماه میگذرد اما اراده شهروندان، لزوم ایجاد شرایط جدیدی را به وجود خواهد آورد.
آخرین نظرسنجی که از 1400 نفر در سراسر کشور درباره این همهپرسی انجام شده نشان میدهد که 41.7 درصد مردم از پاسخ بله حمایت کردهاند و 41.1 درصد هم قصد دارند در همهپرسی رای منفی بدهند.
کوتاه بودن مدت زمان برای اطلاعرسانی درباره انتخابات، روشن نبودن پرسشها و مسایل فنی جزئی مواردی هستند که بر انتخابات روز یکشنبه تاثیر خواهند گذاشت.
آخرین همهپرسی در سال 1974 یعنی بیش از 40 سال گذشته در یونان برگزار شد و مربوط به لغو حکومت سلطنتی بود. اکنون مطرح شدن این پرسش که آیا برگزاری این همهپرسی از لحاظ قانوناساسی یونان درست است، تردیدهایی که در این زمینه مطرح کرده که میتواند در آینده یونان موثر باشد. البته بعید به نظر می رسد که قاضی، برگزاری همهپرسی را لغو کند اما کسی چه میداند. در شرایط بحرانی مانند اوضاع کنونی مسایل برخلاف آنچه انتظار میرود ، پیش خواهد رفت.
Sorry. No data so far.