یکشنبه 29 آوریل 12 | 10:44

در برنامه ثریا بررسی شد: ارتباط ضعيف دانشگاه و كشاورزي

در اين برنامه با اعلام 6 برابر شدن پذيرش دانشجويان رشته هاي كشاورزي در ده سال گذشته اعلام شد كه حدود 50 تا 60 در صد فارغ التحصيلان اين رشته بيكار هستند. برنامه تلويزيوني ثريا ديشب چهارشنبه 6 ارديبهشت، موضوع برنامه خود را به بررسي مشكلات و چالش هايي كه در ارتباط ميان دانشگاه و كشاورزي در كشور وجود دارد اختصاص داد.


برنامه تلویزیونی ثریا چهارشنبه شب به مشکلات و چالشهایی که در ارتباط دانشگاه و کشاورزی در کشور وجود دارد اختصاص داشت. در این برنامه با اعلام ۶ برابر شدن پذیرش دانشجویان رشته‌های کشاورزی در ده سال گذشته اعلام شد که حدود ۵۰ تا ۶۰ در صد فارغ التحصیلان این رشته بیکار هستند.

در این برنامه دکتر قدیمی مدیر کل دفتر حمایت آموزش عالی وزارت علوم با بیان اینکه حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار نفر دانشجوی در رشته‌های گروه کشاورزی مشغول به تحصیل هستند گفت که با توجه به هرم سنی کشور از سال ۸۹ روند نزولی این افزایش شروع شده است.

دکتر قدیمی در پاسخ به سوال مجری برنامه در خصوص اینکه چرا پذیرش‌ها، بدون ضابطه و بدون آینده بینی وضعیت اشتغال صورت گرفته، گفت عمده‌ترین و مهم‌ترین عامل گسترش کمی و پذیرش دانشجو برای ما بر اساس تقاضای اجتماعی بوده است و البته قبول دارم که باید برنامه ریزی‌ها را بر اساس فاکتورهای مهمتری مثل آینده شغلی انجام دهیم.

وی همچنین اضافه کرد در حال حاضر نیز با این مشکل در تحصیلات تکمیلی مواجهیم و نزدیک یک میلیون و صد هزار نفر داوطلب برای ورود به ارشد ثبت نام کرده‌اند اما ظرفیت آموزش عالی فقط هفتاد هزار نفر است یعنی فقط ۷ در صد امکان ورود دارند البته در مقطع دکتری این موضوع جدی‌تر است. در آزمون دکتری نیمه متمرکز سال گذشته ما نزدیک ۱۸۰هزار نفر داوطلب داشتیم در صورتی که ۷ هزار صندلی بیشتر برای پذیرش نداشتیم. و در واقع تقاضای اجتماعی مسئله‌ای است که نمی‌شود به آن توجهی نکرد ولی باید از آن طرف به مسائل و موضوعاتی مثل اشتغال هم توجه کرد.

فلسفی: ۶۰ هزار فارغ التحصیل در مزارع نیاز داریم

همچنین دکتر فلسفی معاون تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی نیز با اشاره به اینکه۳۰۰ هزار نفر تا به حال فارغ اتحصیل کشاورزی داشته‌ایم که نیمی از آن‌ها در طرح‌های اشتغال ثبت نام کرده‌اند افزود: هشتاد تا نود هزار نفر نیز به دنبال کار در بخش کشاوررزی هستند.

وی در ادامه گفت: وزارت علوم بر اساس برنامه ریزی‌هایی که داشت پذیرش‌ها را گسترش کمی می‌دادند که البته ما در این خصوص بحثهایی را داشتیم. وی در پاسخ به سوالی در خصوص اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در حوزه الزامات و مواد قانون بهره وری کشاورزی که اخیرا به تصویب مجلس رسیده است مبنی بر پذیرش دانشجو در بخش کشاورزی بر اساس اعلام نیاز وزارت جهاد کشاورزی گفت: ما نیاز سنجی‌های گسترده‌ای را انجام داده‌ایم که اواخر سال ۹۰ نیاز سنجی ما در اختیار وزارت علوم قرار گرفت و امیدواریم امسال حتی با وجود اینکه وزارت علوم می‌گوید فرصت کافی نداریم بر اساس این نیاز سنجی پذیرش‌ها انجام بگیرد.

وی در خصوص ارتباط ضعیف فارغ التحصیلان حوزه کشاورزی و کشاورزان گفت ما ۶۰ هزار نفر دانش آموخته کشاورزی در مزارع و باغات نیاز داریم که برای این قضیه چند سالی است شرکت‌های خدمات مشاوره‌ای ایجاد شدند. برای استفاده از این فارغ التحصیلان، ۲۸۰۰ شرکت داریم که ۲۳ هزار فارغ التحصیل در دهستان‌های مختلف به صورت غیر دولتی به کار گرفته شده‌اند و بخشی هم در اجرای طرح‌های تولیدی که زمینه‌اش الان زیاد است به کارگرفته خواهند شد و به جرات می‌گویم اگر فارغ التحصیلان، مهارت‌های لازم را داشته باشند و به کار تولیدی علاقه‌مند باشند، ما فارغ التحصیل بیکار نخواهیم داشت.

تهیه نرم افزار بر اساس طرح آمایش وزارت علوم و ارائه آن به سازمان سنجش

در این برنامه دکتر حسنی مدیر کل دفتر گسترش و برنامه ریزی وزارت علوم که به صورت تلفنی می‌ه‌مان برنامه بود، با اشاره به اینکه الگوی ورود به دانشگاه‌ها باید تغییر کند و برحسب نیاز صورت پذیرد گفت: در طرح آمایش وزارت علوم، نرم افزاری بر اساس اطلاعات موجود در وزارت علوم، اولویت‌های رشته‌ها و فراوانی شهر‌ها و یک سری عوامل مهم دیگر در تمام رشته‌های دانشگاهی و همچنین در رشته‌های کشاورزی تهیه شده است. هم چنیم در این رشته بر اساس اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی نیز برنامه ریزی انجام گرفته و امیدواریم به سازمان سنجش این موضوع را انتقال دهیم و آن‌ها بتوانند بر اساس اطلاعات و اعلام نیاز ما پذیرش دانشجو را داشته باشد. حسنی همچنین اعلام کرد که امسال بخشی از پذیرش داوطلبان رشته کشاورزی در دانشگاه‌ها بر اساس نیاز سنجی‌های جدید و بر طبق قانون بهره وره وری کشاورزی صورت می‌گیرد.

بررسی پذیرش بر اساس جنسیت موضوعی پیچیده است

در ادامه این برنامه قدیمی، مدیر کل دفتر حمایت آموزش عالی وزارت علوم، در خصوص ناهمگون بودن و بیشتر بودن پذیرش زنان نسبت به مردان در رشته‌های غیر متناسب با شرایط خانم‌ها گفت: بحث جنسیت موضوع پیچیده‌ای است که از دوره آموزش و پرورش باید بررسی شود. تعیین نیاز‌ها می‌تواند این موضوع را به سامان کند اگر یک نقشه راه روشن از رشته وآینده آن داشته باشیم و به داوطلبان ارائه بدهیم و دانشجوی ما با آگاهی و غیر اتفاقی رشته را انتخاب کند این موضوعات نیز کمتر پیش می‌آید.

بازنگری جدی در سرفصلهای درسی

همچنین موضوع کاربردی نبودن متون درسی رشته‌های دانشگاهی و به خصوص رشته کشاورزی سوال دیگری بود که قدیمی با اشاره به اینکه در یکسال گذشته ما به صورت جدی تغییر و بازنگری در متون و سرفصلهای درسی را در دستور کار داشتیم گفت: قانون پنجم هم این موضوع را به عنوان تکلیف بر عهده وزارت گذاشته و ما شاخصهایی را هم در این موضوع تعیین کرده‌ایم مانند به روز بودن، غنی سازی لازم و نیز پاسخگویی به نیاز جامعه.

ما به دانشگاه‌ها اعلام کرده‌ایم دروس و سرفصلهایی که ۵ سال از عمر آن‌ها می‌گذرد باید بازنگری مجدد شوند. همچنین ما در حوزه کشاورزی حدود ۳۰۰ رشته گرایش داریم که نیاز‌ها را گرفته و جمع آوری کرده‌ایم و در حال تبدیل آن‌ها به محتوای متون و سرفصل‌ها هستیم.

در این برنامه همچنین مستندی درباره نمونه موفق ارتباط دانشگاه و کشاورزی در منطقه زابل نمایش داده شد در این مستند نشان داده شد که دانشگاه این شهر چگونه با طرح‌های علمی و ابتکاری خود، موفق به رونق فراوان کشاورزی و صنعت‌های مرتبط با آن و نیز اشتغال دانشجویان این عرصه شده است. همچنین گزارشهایی از دانشجویان کشاورزی در خصوص انتقاد به عملیاتی نبودن دروس و آموزشهای رشته کشاورزی و آینده نامناسب شغلی و گزارشی از فناوری روز تولید سیب زمینی هواکشت نیز از جمله بخشهای این برنامه بود.

گفتنی است برنامه ثریا هر هفته چهارشنبه‌ها حدود ساعت ۱۱ شب به صورت زنده از شبکه اول سیما پخش می‌شود. پایگاه اینترنتی این برنامه www. sorayatv. ir می‌باشد که مستند‌ها و فیلمهای برنامه در این سایت قابل مشاهده است.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.