رضا نساجی- اگر تا به حال به تقاطع خیابان انقلاب و فلسطین سر زده باشید، حتما ساختمان رفیع دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی را دیدهاید، که عملا تمام ساختار شورا در آن متمرکز شده است؛ اگرچه شورا ساختمانهای کوچکتر دیگری در همان اطراف و از جمله خیابان انقلاب (کوچه اسکو- دبیرخانه اسلامی شدن دانشگاهها) نيز دارد.
آنچنانکه در سایت شورای عالی انقلاب فرهنگی آمده است، در این ساختمان بزرگ فعالیتهای گستردهای زیر نظر دبیرخانه انجام میشود؛ چراکه وظایف و اختیارات دبیرخانه را به شرح زیر تعریف كردهاند:
- ایجاد ارتباط و همکاری با مراکز، مؤسسات و شوراها و انجمنهای علمی و نهادهای فرهنگی و ارزیابی فعالیتها و عملکرد آنها، در چهارچوب ضوابط تعیین شده توسط شورای عالی و ارائه گزارشهای لازم؛
- انجام مطالعات، تحقیقات و پژوهشهای مورد نظر شورای عالی و ارائه نظریات کارشناسی و مشورتی؛
- تهیه و تدوین طرحها و ارائه پیشنهادهای مورد نیاز برای تسهیل در تحقق اهداف و وظایف شورای عالی ؛
- بررسی و اظهارنظر در رابطه با طرحها و پیشنهادهای واصله از کلیه مراکز و مؤسسات فرهنگی، تبلیغاتی و آموزشی و صاحب نظران فرهنگی؛
- شناخت نیازهای فکری و معرفتی جامعه و شناسایی مظاهر فرهنگی و تدوین و طراحی شیوههای راهبردی، برای ارائه به شورای عالی؛
- ایجاد نظام اطلاعرسانی مورد نیاز شورای عالی، در ارتباط با مراکز فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و هنری کشور؛
- برقراری ارتباط با سازمانها، انجمنها و مجامع علمی و فرهنگی در سطح فراملی، ملی و منطقهای و جمعآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آن به منظور ارائه به شورای عالی؛
- بررسی و شناخت جریانهای فرهنگی جهان و شناساندن کانونهای تأثیرگذار در جامعه به شورای عالی؛
- ایجاد سیستم نظارت و کنترل بر اجرای مصوبات شورای عالی و ارزیابی نتایج حاصله از اجرای مصوبات و ارائه گزارشهای مربوط، عنداللزوم؛
- ایجاد ارتباط مطلوب با نیروهای ذیصلاح و متخصص و مبتکر در مراکز علمی، فرهنگی، پژوهشی (دانشگاهی و حوزوی) و فراهم نمودن امکانات لازم برای تحقق و یاری رساندن به رسالتها و اهداف شورای عالی؛
- تهیه برنامه کار و تنظیم دستور جلسات شورای عالی؛
- انجام کلیه امور و فعالیتهای ستادی و پشتیبانی مورد نیاز شورای عالی و اعضای آن و همچنین شوراهای اقماری و کمیسیونهای مرتبط با آن؛
- انجام سایر موارد ارجاعی از سوی شورای عالی یا هر یک از اعضای آن.
بر همین اساس، وظایف و اختیارات دبیر شورای عالی (رییس دبیرخانه) به شرح زیر است:
- نظارت و هدایت عملیات و فعالیتهای پژوهشی، تحقیقاتی و مطالعاتی دبیرخانه؛
- تعیین سیاستها و خطمشیهای کلی دبیرخانه؛
- ارائه خدمات ستادی و پشتیبانی به شورای عالی؛
- تهیه دستور کار و انجام سایر پیشنهادها، طرحها و برنامههای مورد نیاز شورای عالی و سایر امور محوله از سوی شورای عالی؛
- ارائه گزارش عملکرد سالانه دبیرخانه و سایر گزارشهای مورد نیاز به شورای عالی؛
- ابلاغ مصوبات شورای عالی و فراهم آوردن تمهیدات مربوط به زمینههای اجرای مصوبات مزبور؛
- ابلاغ مصوبات هيأت امناي دبيرخانه براي اجرا .
به این ترتیب، معلوم میشود که دبیر شورا باید فردی با توانایی نظری و اجرایی وسیع در زمینه مسائل فرهنگی و بهویژه علوم انسانی باشد.
مهندس سید مصطفی میرسلیم
با این حال در سالهای اخیر، این مهم بر عهده افرادی بوده است که در رشتههای غیر علوم انسانی تحصیل و تدریس کردهاند. از جمله سید مصطفی میرسلیم (متولد ۱۹ خرداد ۱۳۲۶ در تهران) که سال ۱۳۴۹ فوق لیسانس مهندسی مکانیک را از دانشگاه پواتیه فرانسه گرفته و سال ۱۳۵۱ هم از مدرسه عالی نفت و موتور پاریس تخصص مهندسی در رشته موتورهای درونسوز را و هم اکنون هم هیأت علمی دانشگاه امیرکبیر است. میرسلیم که کتابی با عنوان «موتورهای درونسوز» (مرکز نشر دانشگاهی) را منتشر کرده است، همچنین مؤسس و رییس اولین مرکز تحقیقات موتور ایران و ناظر عالی طراحی و ساخت اولین موتور پایه گاز سوز – موتور ملی ایران بهشمار میآید. روشن است همه این سوابق در زمینه علوم مهندسی هستند؛ اما اینها همه سوابق او نیستند. او که از اعضای شاخص حزب موتلفه اسلامی و رییس شورای مرکزی آن تشکل است، از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ مشاور رییسجمهوری در امور تحقیقات و از ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوم هاشمی رفسنجانی بود و سپس دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی. در اثبات وجهه فرهنگی و تسلط ایشان در علوم انسانی، همین بس که کتابهای زیر را منتشر کردهاند:
- جریانشناسی فرهنگی بعد از انقلاب اسلامی ایران (۱۳۵۷ – ۱۳۸۰) (دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران- ۱۳۸۴)
- چشمانداز توسعه (پیام آزادی- ۱۳۸۳)
- سرنوشت انسان (پیام آزادی- ۱۳۸۳)
- از واژه بیگانه تا واژه فارسی (باز- ۱۳۸۲)
- دریغا فارسی (آمه- ۱۳۸۴)
- مقالات ايشان در زمينه علم انساني هم مزيد بر علت است. از جمله مقالات زير:
- اقبال ستاره بلند شرق است (نامه فرهنگ، پاییز 1375، شماره 23)
- مسکن و شهرسازی در سایه قرآن (فرهنگ اصفهان، بهار و تابستان 1376، شماره 5 و 6)
- مباحث نظری هنر: هنر، زبان احساس و فهم مشترک (هنر، زمستان 1374 و بهار 1375، شماره 30)
- مباحث نظری هنر: زیبایی ضمیر هنرمند، زیبایی اثر هنری (هنر، تابستان و پاییز 1374، شماره 29)
- دریغا فارسی (راهبرد، 1384 شماره 35)
- درنگی در آرای ایران شناسان پیرامون خلق و خوی ایرانیان (راهبرد، 1383، شماره 33)
- درنگی در چشمانداز توسعه (راهبرد یاس، 1384 شماره 3)
- سیر اندیشه حکومتداری پس از انقلاب اسلامی (راهبرد یاس، 1383، شماره 1)
- سیر تحول علم مکانیک نزد مسلمانان (تحقیقات اسلامی،؛ 1372، شماره 1 و 2)
دکتر علیرضا مخبر دزفولی
اما در حال حاضر مسئولیت دبیری شورا بر عهده دکتر علیرضا مخبر دزفولی است که سال گذشته، رییسجمهوری – بهعنوان رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی- حکم دبیری ایشان را برای یک دوره دیگر تمدید کرد. دکتر دزفولی از دوران دانشجویی و حضور در انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران (که يكي از دانشگاهها پيشرو در زمينه انقلاب فرهنگی در دانشگاهها بود)، کارمند دبیرخانه ستاد انقلاب فرهنگی بوده است. سپس به شورای عالی انقلاب فرهنگی رفته، از سال 1381 عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی شده و از سال 1384، دبیری شورای انقلاب فرهنگی را عهدهدار شده است. وی همچنین عضو وابسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، عضو شورای پژوهشهای علمی کشور از سال 82 تا 84، عضو هیأت تحریریه مجله تحقیقات دامپزشکی (مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران)، عضو هیأت امناي دانشگاه تهران و عضو هیأت امنای انستیتو پاستور است.
مخبر دزفولی که متولد سال ۱۳۴۰ در دزفول است، در سال 1366 دکتری عمومی دامپزشکی و در سال 1373 دکتری تخصصی را در طب داخلی دامپزشکی (شاخه درونی دامهای بزرگ) از دانشگاه تهران دریافت کرد. وی بیش از ۱۰۰ مقاله علمی و پژوهشی در مجلات و کنفرانسهای علمی داخلی و خارجی و چندین مقاله و تحقیق در زمینههای فرهنگی و علم و فناوری، منتشر کرده و راهنمایی بیش از ۳۰ رساله دکتری عمومی و تخصصی دامپزشکی را نیز بر عهده داشته است. بعضي از مقالههای ایشان در مجله «Journal of Veterinary Research» چاپ شده است. از جمله:
- یافتههای بالینی، بیوشیمیایی و میکروبشناسی سندرم اسهال گوسالهها در یک واحد شیری در اطراف تهران؛
- ارزیابی تأثیر دو روش خورانیدن آغوز بر روی سطح گاماگلوبولینهای سرمی خون گوسالهها؛
- آلودگی کریپتوسپوریدیایی و عفونتهای همزمان با آنتروپاتوژنهای باکتریایی در گوسالهها و گاوهای اسهالی در گاوداریهای اطراف تهران؛
- مطالعه بالینی، خونشناسی، بیوشیمیایی و الکتروکاردیوگرافی جابهجایی شیردان، در گاوهای شیری اطراف تهران؛
- بررسی حضور اشریشیاکلی، کوکسیدیا و کریپتوسپوریدیوم در مدفوع تعدادی از گوسالههای زیر یکماه مبتلا به اسهال، از قائم شهر و بابل و تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی ایزولهها؛
- بررسی درمانگاهی و آزمایشگاهی استوماتیت پاپولر در گاو؛
- بررسی فراوانی بلوکهای دهلیزی – بطنی در گاو؛
- فیبریلاسیون دهلیزی بههمراه جابهجایی شیردان به چپ، در یک رأس گاو؛
- گزارش یک مورد درمانگاهی پلی آرتریت، در گوسالهای که از آن باسیلوس سرئوس واریته مایکوئیدس جدا شده است؛
- مطالعه قلب اکتوپیک در دو رأس گوساله هلشتاین.
علاوه بر مقالات مربوط به بیماریهای گاوی که عمده پژوهشهای ایشان را تشکیل میدهد، باید به دو مقاله زیر هم اشاره کرد:
- ویژگیهای موج P در ECG اسب ترکمن (سکایی)؛
- مطالعه اپی دمیولوژیک آلودگی به تک یاخته کریپتوسپوریدیا در انسان و دام.
دکتر مخبر که مؤلف کتاب «بیماریهای گوساله» است، در ترجمه کتاب «طب داخلی دامهای بزرگ و معاینه بالینی دامهای بزرگ» و همچنین «معاینه بالینی دامهای مزرعه» نيز نقش داشته که به همین جهت، برنده جایزه کتاب سال در سال ۱۳۸۱ و ۱۳۸۶ شده است.
البته ظاهرا ایشان تحصیلات حوزوی در زمینه ادبیات عرب و منطق و فلسفه نیز داشته و به زبانهای عربی و انگلیسی نیز آشنایی و تسلط دارد. همچنین مدیریت چندین طرح پژوهشی- فرهنگی در زمینه آموزش عالی، تحقیقات، آموزش و پرورش و فرهنگ عمومی و نیز نظارت بر چندین طرح پژوهشی – فرهنگی با موضوعات مختلف از جمله بررسی نقش جریانهای مذهبی در جنبش دانشجویی کشور را بر عهده داشته است. اینها البته در مقابل تخصص اصلی او چندان به چشم نمیآیند. بهویژه آنکه ایشان چهره ماندگار دامپزشكي در هشتمین همایش بینالمللی تجلیل از چهرههای ماندگار (27 آبان 89، در سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما) بوده است.
جالب آنکه در آن مراسم، مجری برخلاف بسیاری دیگر از چهرههای ماندگار که رشته تحصیلی آنان را ذکر میکرد، در معرفی دکتر مخبر دزفولی تنها به ذکر عبارت استاد پایه 25 دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران بسنده کرد و ترجیح داد وی را اینگونه معرفی کند: «شخصیت محوری در تدوین نقشه جامع علمی کشور، عضو هیأت امناي انستیتو پاستور و دانشگاه علوم پزشکی، ارائه بیش از 100 مقاله علمی و نویسنده دهها طرح علمی و فرهنگی، دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی.» به این سبب بود که بسیاری از حضار و حتی بینندگان تلویزیونی متوجه نشدند که رشته تخصصی دکتر مخبر چیست!
با این حال، آنچه درباره دکتر مخبر دزفولی مطرح است اینکه با این حجم فعالیت در عرصه تخصصی (دامپزشکی) آيا فرصت فعالیت در رأس بالاترین نهاد فرهنگی کشور را دارند؟ بیش از 50 مقاله ISI ایشان (که همگی در زمینه علوم دامی هستند و نه علوم انسانی) در دورانی منتشر شده است که دبیری شورای عالی را بر عهده داشتهاند، این سؤال را میتوان بالعکس هم مطرح كرد: مگر با مشغله عظیم فرهنگی دبیری شورا – فرصتی برای فعالیتهای علمی دیگر باقي ميماند که تولیدات ایشان در زمینه علوم دامی اینقدر رشد داشته است؟
البته برای توجیه این رشد تولیدات علمی، یک احتمال وجود دارد و آن اینکه مطابق رسم معمول بسیاری از دانشگاههای کشور که اساتید تحصیلات تکمیلی نام خود را در مقالات [عمدتا برآمده از پایاننامههای دکترا و کارشناسی ارشد] دانشجویان خود مينويسند، دبیر شورا هم چنین کرده باشد که با توجه به پيشنه و صبغه فرهنگی ایشان، بعید بهنظر میرسد؛ بنابراين، باز هم پاسخ معقولی برای پرسشمان درباره این جهش علمی نمییابیم.
همچنین، پاسخی برای این سؤال که اساسا چگونه ایشان در این مدت توانسته دیگر بزرگان و اساتید دامپزشکی ایران را پشت سر نهد و چهره ماندگار علمی در این زمینه شود؟
آیا اینگونه قرار است تکلیف اسلامی شدن علوم انسانی و دانشگاه تمدنساز ایران 1400 را تعیین کنیم؟
اینها سؤالاتی است که باید از دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی پرسید و چون ایشان اصولا چندان روحیه پاسخگویی ندارند، بهتر است به رییس شورای عالی (دکتر احمدینژاد) رجوع کنیم که هم مسئول تمدید حکم دبیری دکتر مخبر دزفولی است و هم رابطهاش با رسانهها و منتقدان خوب تر!
Sorry. No data so far.