شنبه 09 ژوئن 12 | 12:40
گزارش خبري كيهان از دورنماي مبهم مذاكرات مسكو

1+5 نشان داد قابل اعتماد نيست

برخی کار‌شناسان عقیده دارند این است که ۱+۵ علاقمند است دستور کار مدنظر خود در بغداد را بار دیگر در مسکو تکرار کند.دستور کار مدنظر ۱+۵ در بغداد آغاز بحث درباره غنی سازی ۲۰ درصد در ایران بود اما ایران این دستور کار را نپذیرفت و تاکید کرد که باید بحث پذیرش غنی سازی ایران هم همزمان در دستور کار مذاکرات قرار داشته باشد.


معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پس از چند روز تعلل، دیروز پاسخی دیرهنگام و غیرکار‌شناسی به نامه‌های ۹ و ۱۵ خرداد علی باقری معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان داد که از هم اکنون دورنمای مذاکرات مسکو را با ابهام مواجه ساخته است.

پس از آنکه علی باقری معاون سعید جلیلی در نامه نگاری‌هایش با معاون اشتون پاسخی به درخواست‌هایش مبنی بر برگزاری نشست معاونان و کار‌شناسان دو طرف برای بررسی دستور کار مذاکرات بعدی در مسکو دریافت نکرد و سعید جلیلی در نامه به کا‌ترین اشتون در روز چهارشنبه گذشته نسبت به تعلل طرف مقابل در برگزاری جلسه معاونان و کار‌شناسان، تذکر و اراده آنان (۱+۵) را برای گفت‌و‌گوهای موفق در مسکو در ابهام و تردید خواند. هلگا اشمید، معاون اشتون دیروز با پاسخ به نامه‌های باقری بار دیگر رویکرد غیرسازنده ۱+۵ در مذاکرات بغداد را مطرح کرد.

متن نامه معاون اشتون به باقری به شرح ذیل است:

آقای باقری، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران

من نامه جدید شما مورخ ۴ ژوئن را که ظاهرا با نامه پاسخ من که در تاریخ چهارم ژوئن برایتان ارسال شد، همزمان بود دریافت کردم.

باید بگویم که مسایلی که در نامه‌های اخیرتان مطرح شد، کمی باعث تعجبم شد. مایلم یادآوری کنم که در طول مذاکراتمان در بغداد گروه ۳+۳E (گروه ۱+۵) یک پیشنهاد صریح را ارایه کرد که از یک طرف به نگرانی‌های کلیدی ما درباره فعالیت‌های غنی سازی ۲۰ درصدی می‌پردازد، و در‌‌ همان حال فرصت‌های جالبی را برای همکاری در زمینه حوزه‌های هسته‌ای و دیگر حوزه‌ها که به نفع ایران خواهد بود، ارایه می‌کند.

گروه ۳+۳E در آن زمان تمایل خود را به گفت‌و‌گوهای عمیق، از جمله در سطح کار‌شناسان ابراز کرده بود تا جزئیات این پیشنهاد مورد بررسی قرار گیرد. متاسفانه، ایران در بغداد آمادگی این را نداشت که پیشنهاد ما درباره ورود به مذاکرات پیرامون مفاد این پیشنهاد را بپذیرد.

اگر ایران اکنون آماده ورود به این مذاکرات باشد، ما بسیار دلگرم خواهیم شد، زیرا گروه ۳+۳E جمعا معتقد است که این پیشنهاد همچنان نشان دهنده امید بخش‌ترین مبنا برای حرکت دادن مذاکراتمان به سمت دستیابی به نتایج ملموس در مرحله‌ای زودهنگام است.

در مذاکرات استانبول و پس از آن ما یک چارچوب مشخص و مثبت را برای روند پایدار مذاکرات جدی برقرار کردیم. من و شما تماس‌های تلفنی و دیدارهای طولانی بسیاری برای تحقق این هدف داشتیم. اکنون نیاز به تعامل جدی درباره مسایل مهم وجود دارد تا درباره گام‌های ملموس اعتمادسازی که بتواند سریع به اجرا گذاشته شود، به توافق برسیم. ما واقعا امیدواریم یک تعهد سیاسی از جانب شما وجود داشته باشد.

همان طور که قبلا اعلام کردم، نماینده عالی، کا‌ترین اشتون مستقیما با آقای جلیلی در ارتباط است تا ببیند چگونه می‌توان به یک درک مشترک درباره یک رویکرد موفقیت آمیز در مذاکرات مسکو دست یافت. دستیابی به نتایج ملموس باید هدف مشترک ما باشد.

من درخواست کرده‌ام امروز با شما صحبت کنم تا گفت‌و‌گوهای بیشتری داشته باشیم.

ادعاهای معاون اشتون درباره غنی سازی ۲۰ درصد زمانی مطرح می‌شود که یک روز قبل (پنجشنبه) «هیلاری کلینتون» وزیر امور خارجه آمریکا در استانبول ترکیه گفت: قدرت‌های بزرگ از ایران می‌خواهند در حالی وارد مذاکرات [مسکو] شود که آماده اتخاذ اقداماتی برای توقف غنی سازی ۲۰ درصد اورانیوم باشد.

وی که در جمع خبرنگاران صحبت می‌کرد، مدعی شد: از آن‌ها می‌خواهیم در حالی بیایند که آماده اجرای گام‌هایی ملموس درباره غنی سازی ۲۰ درصد باشند.
در حالی که در نشست بغداد توافق شد که معاونان کا‌ترین اشتون و سعید جلیلی برای تدوین یک دستور کار جامع و مورد توافق دو طرف در فاصله مابین مذاکرات بغداد و مسکو دیدار کنند، عدم آمادگی اشمید برای این امر که در نامه‌ای به علی باقری اعلام شده است، نشان می‌دهد گروه ۱+۵ مایل به بحث درباره دستور کار نشست مسکو نیست.

برخی کار‌شناسان عقیده دارند نتیجه‌ای که می‌توان از این موضوع گرفت این است که ۱+۵ علاقمند است دستور کار مدنظر خود در بغداد را بار دیگر در مسکو تکرار کند.

دستور کار مدنظر ۱+۵ در بغداد آغاز بحث درباره غنی سازی ۲۰ درصد در ایران بود اما ایران این دستور کار را نپذیرفت و تاکید کرد که باید بحث پذیرش غنی سازی ایران هم همزمان در دستور کار مذاکرات قرار داشته باشد. ۱+۵ نهایتا از موضع خود کوتاه آمد و در بیانیه پایانی که اشتون بعد از مذاکرات بغداد قرائت کرد، هم موضع ایران و هم موضع ۱+۵ ذکر شده است. به عقیده تحلیلگران در تهران، اگر مذاکره‌ای میان اشمید و باقری انجام نشود، به این معناست که ۱+۵ تصمیم دارد صرفا بحث ۲۰ درصد را در مسکو مطرح کند که به این ترتیب توافق بغداد نقض خواهد شد و دور نمای مذاکرات مسکو همانطور که دکتر جلیلی هم در نامه خود به اشتون بر آن تاکید کرده در هاله‌ای از ابهام و تردید قرار می‌گیرد.

این حدس وجود دارد که با توجه به اهمیتی که مذاکرات مسکو برای روسیه دارد ممکن است برخی طرف‌ها در ۱+۵ یا بیرون از آن مایل به اخلال در این روند باشند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.