سه‌شنبه 19 ژوئن 12 | 16:53
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام مطرح کرد:

توليد دو درصد علم دنیا، درايران است

محققان ایرانی با تولید نزدیک به دو درصد کل تولیدات علمی جهان، رتبه بیستم دنیا را کسب کرده اند.


براساس تازه‌ترین آمار موسسه اطلاعات علمی (ISI)، طی پنج ماه نخست سال جاری میلادی، محققان ایرانی با تولید نزدیک به دو درصد کل تولیدات علمی جهان، رتبه بیستم دنیا را کسب کرده و در هفت رشته موضوعی رقیب دیرینه خود یعنی ترکیه را پشت سر گذاشته و به مقام نخست منطقه دست یافتند.

دکتر جعفر مهراد، سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با اعلام این مطلب گفت: در بین علوم مختلف که در دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی کشور، دانشجویان در دوره‌های عالی در آن تحصیل می‌کنند، مهندسی نفت از وضعیت روشن و در خور توجهی برخوردار است، به این معنی که در این رشته با اهمیت برای جمهوری اسلامی ایران که اخیراً بر تعداد دانشکده‌های نفت و گاز در دانشگاه‌ها نیز افزوده شده، ایران با تولید ۶۰ مقاله (۱۶. ۳ درصد از کل تولید علم جهان) در جایگاه اول منطقه و دوم جهان نشسته است.

وی با بیان اینکه رتبه نخست در حوزه مهندسی نفت به جمهوری خلق چین تعلق دارد، افزود: این کشور تنها با ۲۲ مقاله بیشتر از جمهوری اسلامی ایران و با تولید ۲۲. ۳ درصد از کل تولید علم جهان مقام نخست را به خود اختصاص داده است.

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام افزود: رتبه‌های سوم تا پنج دراین حوزه از علوم به کشورهای کانادا، آمریکا و انگلستان تعلق دارد که به ترتیب ۳۲ مقاله (۱۰. ۶ درصد از کل تولید علم)، ۲۳ مقاله (۶. ۲۵ درصد از کل تولید علم) و ۱۸ مقاله (۴. ۹ درصد از کل تولید علم) تولید کرده‌اند.

مهراد با اشاره به اینکه ژاپن نیز در طول پنج ماه اول سال میلادی به اندازه کشور انگلستان یعنی تعداد ۱۸ مقاله در حوزه مهندسی نفت منتشر کرده است، تصریح کرد: رتبه‌های هفتم تا دهم به ترتیب به کشورهای آلمان، روسیه، فرانسه و هندوستان تعلق دارد.

جایگاه نامناسب نروژ و عربستان در تولید علم نفت بر خلاف آمار تولید نفت

رییس مرکز منطقه‌یی اطلاع رسانی علوم و فناوری خاطرنشان کرد: جالب است بدانیم که کشورهایی مانند نروژ و عربستان سعودی که هر دو از نظر تولید نفت موقعیت ممتازی در بین کشورهای تولید کننده نفت دارند، به ترتیب رتبه‌های یازدهم و دوازدهم تولید علم این حوزه را به دست آورده‌اند.به گفته مهراد رتبه کشور ترکیه در تولید علم جهانی رشته مهندسی نفت، نوزدهم است.

جایگاه دهم ایران در تولید علم ریاضی جهان

وی با بیان اینکه ایران در رشته ریاضی هم جایگاه رفیعی را در بین کشورهای تولید کننده علم در پنج ماه نخست سال ۲۰۱۲ میلادی کسب کرده است، گفت: ایران با تولید ۵۵۱ مقاله (۳. ۲۹ درصد از کل تولید علم جهان) رتبه اول منطقه و رتبه ۱۰ جهان را به خود اختصاص داده است.

مهرادادامه داد: جمهوری خلق چین، آمریکا، فرانسه، آلمان و ایتالیا به ترتیب با تولید چهار هزار مقاله (۲۳. ۸۵ درصد از کل تولید علم جهان)، هزار و ۸۵۳ مقاله (۱۱ درصد از کل تولید علم جهان)، هزار و ۲۸۹ مقاله (۷. ۶۸ درصد از کل تولید علم جهان) و هزار و۲۲ مقاله (۶درصد درصد از کل تولید علم جهان) در رتبه‌های اول تا پنجم جهان قرار گرفته‌اند. در بین رتبه‌های پنجم تا دهم، نام کشورهای اسپانیا، انگلستان، کانادا و ژاپن مشاهده می‌شود که بین ۹۵۰ تا۷۵۰ مقاله تولید کرده‌اند.

مهراد تاکید کرد: کشورهای نوظهور علمی دیگری مانند کره جنوبی، روسیه، هندوستان، هلند و استرالیا که به ترتیب رتبه‌های یازدهم تا پانزدهم را از آن خود کرده‌اند بعد از جمهوری اسلامی ایران قرار دارند. در این حوزه، جایگاه ترکیه از نظر تولید علم که مجموعاً ۳۶۱ مقاله (۲. ۱۵ درصد از کل تولید علم جهان) منتشر کرده است، هیجدهم دنیاست.

به گفته وی رتبه رژیم اشغالگر قدس در رشته ریاضیات با تولید ۲۸۹ مقاله، بیستم جهان است.

تولید ۲. ۵۵ درصد علم شیمی جهان توسط محققان ایرانی

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) درباره وضعیت تولیدات علمی ایران در رشته شیمی، گفت: ایران با تولید هزار و۲۴۴ مقاله (۲. ۵۵ درصد از کل تولید علم جهان) رتبه اول منطقه و سیزدهم جهان را به دست آورده است. در این رشته نیز جمهوری خلق چین با تولید ۱۳ هزار و ۲۷۶ مقاله (۲۷. ۲ درصد از کل تولید علم جهان) دارای رتبه نخست جهان است.

وی با بیان اینکه بعد از جمهوری خلق چین، کشورهای ژاپن، آلمان، هندوستان و آمریکا به ترتیب رتبه‌های دوم تا پنجم را کسب کرده‌اند، افزود: این کشور‌ها بین سه هزار و۹۰۰ تا سه هزار و ۴۰۰ مقاله در مجلات معتبر بین المللی منتشر کرده‌اند؛ سپس کشورهای فرانسه، کره جنوبی، اسپانیا، انگلستان و ایتالیا به ترتیب رتبه‌های ششم تا دهم تولید علم در رشته شیمی را به دست آورده‌اند. کانادا و روسیه نیز از نظر تولید علم در مبحث شیمی پیش‌تر از ایران قرار دارند. جایگاه ترکیه در تولید علم شیمی با ۶۳۰ مقاله بیست و یکم جهان است و کشورهایی مانند تایوان، استرالیا، لهستان، برزیل، سوئیس، هلند و سنگاپور بعد از جمهوری اسلامی ایران قرار دارند.

ایران در جایگاه اول منطقه و چهاردهم جهان در علوم کشاورزی

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با بیان اینکه با استفاده از داده‌های پایگاه ISI جایگاه ایران در تولید علم در رشته کشاورزی در منطقه اول و در جهان چهاردهم است، گفت: جمهوری اسلامی ایران در پنج ماه اول سال میلادی ۲۲۴ مقاله (۲. ۶۹ درصد از کل تولید علم جهان) منتشر کرده است. رتبه ترکیه در تولید علم در رشته کشاورزی با توجه به انتشار ۱۵۵ مقاله هفدهم جهان است.

وی ادامه داد: جمهوری خلق چین، ایالات متحده، برزیل، هندوستان و آلمان پنج کشور نخست جهان هستند که در رشته علوم کشاورزی به ترتیب با تولید هزار و ۲۸۵ (۱۵. ۴۲ درصد از کل تولید علم جهان)، ۶۹۶ مقاله (۸. ۳۵ درصد از کل تولید علم جهان)، ۶۹۲ مقاله (۸. ۳ درصد از کل تولید علم جهان)، ۶۱۸ مقاله (۷. ۴۲ درصد از کل تولید علم جهان) و ۶۱۰ مقاله (۷. ۳۲ درصد از کل تولید علم جهان) رتبه‌های اول تا پنجم را کسب کرده‌اند.

مهراد با بیان اینکه کشورهای اسپانیا، کانادا، استرالیا، ژاپن و فرانسه با کسب رتبه‌های به ترتیب بین رتبه پنجم تا دهم جهان پیش‌تر از ایران‌اند، تصریح کرد: ایتالیا، انگلستان و کره جنوبی که به ترتیب دارای مقام یازدهم، دوازدهم و سیزدهم جهان در تولید علم در رشته کشاورزی هستند پیش از جمهوری اسلامی ایران قرار دارند.

جایگاه چهاردهم ایران در تولید علم رایانه جهان

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) افزود: با توجه به حضور کشورهای قدرتمند در حوزه علوم و مهندسی کامپیو‌تر در جهان، دانشمندان و پژوهشگران کشورمان در پنج ماه اول سال ۲۰۱۲ میلادی با تولید ۴۳۵ مقاله (سه درصد از کل تولید علم جهان)، ایران را در جایگاه اول منطقه و چهاردم تولید علم جهان نشانده‌اند.

وی با بیان اینکه جمهوری خلق چین با تولید دوهزار و ۸۹۸ مقاله (۲۰ درصد از کل تولید علم جهان) در رشته علوم و مهندسی رایانه جایگاه نخست را به خود اختصاص داده است، گفت: آمریکا (با تولید هزار و ۶۷۸ مقاله)، اسپانیا، انگلستان و فرانسه کشورهای بعد از چین هستند. سپس کشورهای تایوان، کانادا، آلمان، کره جنوبی و ایتالیا رتبه‌های ششم تا دهم را از آن خود کرده‌اند.

مهراد خاطرنشان کرد: اسپانیا، استرالیا و هندوستان نیز با کسب رتبه‌های یازدهم، دوازدهم و سیزدهم پیش از جمهوری اسلامی ایران قرار دارند. کشور ترکیه با تولید ۴۱۳ مقاله در مقام پانزدهم تولید علم جهان در رشته علوم و مهندسی کامپیو‌تر نشسته است و کشورهای هلند، برزیل، سنگاپور، یونان و بلژیک نیز که هر کدام به ترتیب ۴۱۳، ۳۷۹، ۳۵۲، ۳۱۳، ۲۷۶ و ۲۶۸ مقاله در مجلات معتبر بین المللی منتشر کرده‌اند رتبه‌های پانزدهم تا بیستم را به خود اختصاص داده‌اند.

پیشتازی ایران در تولید علم رشته مواد در منطقه

وی با اشاره به اینکه با تلاش و کوشش دانشمندان جمهوری اسلامی ایران جایگاه ایران در رشته مواد ارتقا فراوانی یافته است، افزود: در پنج ماه اول سال ۲۰۱۲ میلادی دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی ایران ۷۹۹ مقاله در این رشته داشته‌اند که۲. ۸ درصد از کل تولید علم جهان در این رشته را تشکیل می‌دهد و از این منظر رتبه اول منطقه و رتبه پانزدهم جهان را کسب کرده‌اند. جمهوری خلق چین، کره جنوبی، ایالات متحده و آلمان هر کدام به ترتیب با انتشار هشت هزار و ۵۷۳، دوهزار و ۳۵۱، دوهزار و ۲۸۵، و دوهزار و ۱۷۰ مقاله در جایگاه اول تا پنجم تولید علم جهان در رشته علم مواد قرار دارند.

مهراد تصریح کرد: رتبه کشورهای ژاپن، هندوستان، فرانسه، انگلستان و تایوان بین ششم تا دهم جهان است. ترکیه با تولید ۶۰۱ مقاله رتبه دوم منطقه و شانزدهم جهان را به دست آورده است و سنگاپور، روسیه، لهستان و برزیل نیز به ترتیب با تولید ۶۰۱، ۵۶۰، ۵۲۷، ۴۵۳ و ۴۳۶ مدرک حائز رتبه‌های هفدهم تا بیستم هستند.

صعود ایران به رتبه نوزدهم جهان در تولید علم فیزیک

رییس مرکز منطقه‌یی اطلاع رسانی علوم و فناوری با تاکید براینکه ایران در رشته فیزیک در جایگاه اول منطقه قرار دارد، گفت: دانشمندان ایران با تولید ۷۳۹ مقاله (۲ درصد از کل تولید علم جهان) رتبه ایران را به نوزدهم جهان ارتقاء داده‌اند. رتبه نخست جهان مربوط به جمهوری خلق چین است که هشت هزار و ۸۰۶ مقاله (۲۳. ۶ درصد از کل تولید علم جهان) تولید کرده و سپس کشورهای آلمان، آمریکا، ژاپن و فرانسه هر کدام به ترتیب چهارهزار و۴۷۸، چهارهزار و ۳۱۳، سه هزار و ۶۰۷ و سه هزار و ۱۸۱ مقاله منتشر کرده‌اند مقام‌های بین دوم تا پنجم را به دست آورده‌اند.

مهراد خاطرنشان کرد: به جز ژاپن تنها کشورهایی که از قاره آسیا پیش‌تر از ایران قرار دارند کشورهای هندوستان و تایوان هستند که به ترتیب با تولید دو هزارو ۵۶ مقاله و هزار و ۷۹ مقاله رتبه‌های نهم و سیزدهم جهان را در رشته فیزیک کسب کرده‌اند.

به گفته وی تنها کشور نوظهور علمی که پیش‌تر از جمهوری اسلامی ایران قرار دارد برزیل است که ۹۰۰ مقاله تولید کرده و دارای رتبه شانزدهم جهان است. رتبه ۲۰ جهان نیز مربوط به کشور سوئد است که ۶۹۱ مقاله در رشته فیزیک منتشر کرده است.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.