شنبه 23 ژوئن 12 | 17:30

طرح ساماندهی مزار شهدا در تبریز نقد و بررسی شد

با حضور جمعی از فعالین فرهنگی و اصحاب رسانه، طرح ساماندهی مزار شهدای وادی‌رحمت تبریز، در دفتر مطالعات جبهه‌فرهنگی انقلاب اسلامی آذربایجان‌شرقی مورد نقد و بررسی قرار گرفت.


با حضور جمعی از فعالین فرهنگی و اصحاب رسانه، طرح ساماندهی مزار شهدای وادی‌رحمت تبریز، در دفتر مطالعات جبهه‌فرهنگی انقلاب اسلامی آذربایجان‌شرقی مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

در این نشست، روح‌الله رشیدی، با اشاره به پیشینه‌ی طرح ساماندهی گلزار شهدا در کشور، وضعیت اجرای این طرح را در تبریز تشریح کرد. او گفت: در سال 87 که فاز اول ساماندهی شروع شد، هشدارها و اعتراضات کارشناسان و خانواده‌ی شهدا نادیده گرفته شد و شد آنچه نباید می‌شد. مسئولین امر، اعم از بنیاد شهید و شهرداری، صرفاً با دستاویز قرار دادن پاره‌ای نواقص و کاستی‌های درجه چندم، اقدام به حذف تمام مولفه‌ها و شاخصه‌های فرهنگی و اعتقادی موجود در مزار شهدا کردند. این در حالی بود که می‌شد با کمی تامل، هم نواقص را برطرف کرد و هم اصالت مزار شهدا را حفظ کرد.

رشیدی با بیان اینکه، در طراحی جدید مزار شهدا، صرفاً به «همسان‌سازی» و «ظاهرآرایی» توجه شده و از مسائل اصلی غفلت شده، افزود: چگونه می‌شود شعرها، شعارها، آیات، روایات، دل‌نوشته‌های مادران و پدران شهدا و وصیت‌نامه‌های شهدا را که بر سنگ‌ها حک شده بود، نادیده گرفت؟ اینها گنجینه‌ای بودند که نسل‌های آینده بتوانند با آنها، راه را بیابند. این محتوای ارزشمند، قطعاً فرصتی فرهنگی بود برای ما که بتوانیم ریشه‌های اعتقادی و اجتماعی دفاع مقدس را بازگو کنیم. می‌شد از این محتوا دریافت که دفاع مقدس ما، کاملاً مردمی، مبتنی بر باورهای دینی و ملی بود.

این فعال فرهنگی از اینکه کسی حاضر نیست مسئولیت تام و تمام پروژه‌ی همسان‌سازی مزار شهدا را بر عهده بگیرد، ابراز تعجب کرد و گفت: بنیاد شهید می‌گوید ما تنها طراح هستیم، شهرداری می‌گوید ما فقط مجری هستیم، بنیاد حفظ آثار هم که سکوت کرده؛ آخر سر هم هیچ‌کدام نمی‌خواهند مسئول اصلی عنوان بگیرند. در حالی که اگر اقدام قابل دفاعی بود، حتماً در اعلام مسئولیت اصلی، از هم سبقت می‌گرفتند.

او به برخی دلایل طراحان و مجریان برای همسان‌سازی مزار شهدا نیز اشاره کرده و گفت: مثلاً می‌گویند قبرها بر اثر حرکت خاک و عوامل طبیعی، در هم فرو رفته و قاطی شده اند که این از نظر شرعی اشکال دارد. ما گفتیم خب کسی با اینکه شما جلوی این کار را بگیرید مخالف نیست. مشکل اینجاست که شما دارید محتوا را نابود می‌کنید. یا اینکه می‌گویند حجله‌های آلومینیومی، در صورت یک نونهالی فرو رفته و این باعث دلزدگی آن نونهال از فضای گلزار شهدا شده، برای همین همه‌ی حجله‌ها را برداشتیم! دوستان گفتند که می‌آمدید تیزی حجله‌ها را درست می‌کردید. پس چطور است که خط ویژه‌ی اتوبوس در تبریز، بارها مجروح و کشته می‌دهد، ولی جمعش نمی‌کنید؟!

رشیدی از حاضرین خواست تا با موضع فعال با مسئله برخورد کنند و بدانند که چه خسرانی در پیش داریم. او از تشکل‌های مردمی و دانشجویی خواست تا با مطالبه از مسئولین پروژه، هم نگرانی خود را ابراز کنند و هم اینکه جلوی تداوم این اتفاقات را بگیرند.

در ادامه‌ی این نشست، تعدادی از حاضرین به بیان نظرات خود پرداختند. نکات برگزیده‌ی این صحبت‌ها را در ادامه می‌خوانید:

– ضرورت آگاه‌سازی عمومی نسبت به تبعات طرح همسان‌سازی مزار شهدا

– ورود عالمانه و توام با کار ایجابی

– برشمردن کارکردهای فرهنگی مزار شهدا و توجه دادن مسئولین نسبت به اهمیت حفظ اصالت مزار شهدا برای بهره‌برداری نسل‌های آینده

– پرسش از مسئولین و مطالبه از آنها در قبال اقدامات خود

– فعال‌تر شدن تشکل‌های دانشجویی و استفاده از ظرفیت این تشکل‌ها به منظور تبیین مسئله

– اتخاذ موضع فعال از سوی فعالین فرهنگی

– ارتباط با خانواده‌های شهدا و اطلاع از نظرات ایشان و انتقال این نظرات به متولیان امر

– تداوم نشست‌های زنجیره‌ای و دعوت از مسئولین مرتبط با قضیه برای حضور در این نشست‌ها

– برجسته‌سازی عقبه‌ی فکری و تئوریک موضوع «همسان‌سازی» و توجه دادن مسئولین به غربی بودن این رویکرد ضدفرهنگی

– انتشار ویژه‌نامه‌ای حاوی نقدها و تحلیل‌های مرتبط

– راه‌اندازی موج وبلاگی و انعکاس آنچه در مزار شهدا می‌گذرد

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.