پاتوقهایی که گهگاه در ستون ما برایشان محفلی پهن میشود؛ از شهرستان ادب گرفته که پایگاهی برای تربیت شاعران جوان شده تا مغازه فروشی مترویی کتاب، همه و همه از پایگاههای ادبی هنری دانشجویان برایمان حرف میزنند.
امروز میخواهیم برویم سر وقت پاتوقی که به خاطر توجه ویژهاش به نیازهای اندیشهای برو بچههای دانشجو شکل گرفته. همیشه جای خالی پایگاهی برای چکش آرا و نظریات فکری اندیشهای در حیطههای مختلف احساس میشد. نیاز دانشجویان دغدغهمند باعث شکل گیری پایگاهی شد که در فضای گفتمان فکری انقلابی معرفی و شناسایی اساتید محتوایی و تولید مطالب فکری را وظیفه اصلی خودش قرار داده بود.
شاید بچههای رشته علوم انسانی بیشتر از مابقی رشتهها اسم «کانون اندیشه جوان» به گوششان خورده باشد. حدود حوالی سالهای ۷۷ بود که «کانون اندیشه جوان» زیر نظر پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برای پاسخ دهی به برخی دغدغههای فکری مخاطبان دانشجو شکل گرفت.
در نگاه من این پایگاه اندیشهای توانسته به عنوان مکمل دانشگاهی موضوعاتی که خلاء آنها در کلاسهای درسی دانشگاه احساس میشد برای دانشجویان تبیین کند. این کانون برای ارتباط گیری موثرتر و انتقال مفاهیم محتوایی احتیاج به قالبهای جدید داشت.
کتاب، کتابچه، نشریه، همایش، نشست، کلاس، دورههای آموزشی، حلقههای مطالعاتی، تولید سایت در فضای مجازی و حضور فعالانه انتشارات کانون اندیشه جوان در نمایشگاههای مختلف همه و همه ابزارهایی بودند که این کانون بتواند جای پایش را در ذهن دانشجویان محکم کند.
معرفی بخشهای مختلف کانون اندیشه جوان احتیاج به کلماتی بیش از حد صفحه معرفی پاتوقهای ما دارد؛ حرفهایی که میزنیم معرفی کوتاهی است از کارهایی که در این پاتوق در حال شکل گیری است.
به شکل کلی ساختار کانون اندیشه جوان از آغاز شکل گیری به بخشهای زیر تقسیم شده.
۱. مدیریت نشر الکترونیک
۱) دفتر سایتها
۲) دفتر نرم افزارها
۲. مدیریت نشر مکتوب
۱) دفتر سنجش و ارزیابی
۲) دفتر طرحهای ویژه و پیگیری تحقیقات
۳) کارشناس پژوهش
۳. مدیریت فرآوری محصولات
۱) دفتر فرآوری مکتوب
۲) دفتر فرآوری غیر مکتوب
۳) بخش فنی
۴. مدیریت نشستها و همایشها
۱) دفتر نشستها
۲) دفتر همایشها
۵. مدیریت آموزش
۱) دفتر آموزش
۲) دفتر نخبهپروری
۶. مدیریت مخاطبشناسی
۱) دفتر مخاطبشناسی
۲) دفتر انجمنهای فکری
۷. دفتر توزیع
از اسم هر کدام از این بخشها میتوانیم حدس بزنیم که فعالیتهای هر بخش در چه حوزهای درحال شکل گیری است.
در نگاه من از بین بخشهای هر موسسه یا به قول خودمان هر پاتوق؛ بعضی بخشها بهتر از مابقی توانسته مخاطب را نشانه بگیرد.
امروز میخواهم بروم سر وقت بخشهایی از کانون اندیشه جوان که درست توانسته به هدف بزند.
بخش انتشارات کانون اندیشه جوان که در واقع آیینه تمام قدی برای کارهای پژوهشی این موسسه است، در طول این چند سال توانسته متناسب با نیازهای پژوهشی چه در فضای ادبی و چه در فضای علوم انسانی و اندیشهای کتابهایی منتشر کند که برای اهالی دانشگاه و حوزه مورد استفاده قرار بگیرد.
کتابهایی مثل: حقیقت بوف کور، هویتشناسی ادبیات و نحلههای ادبی معاصر، راهکارهای عدالت اجتماعی در نظام اسلامی، معنای زندگی، منشأ دین، کرانههای اختیار آدمی، شورای نگهبان، فطرت و خرد، جستارهایی در ادبیات داستانی معاصر، درآمدی بر فلسفه سیاسی اسلام، قلمرو دین و دین در جهان معاصر آثاری هستند که در سالهای اولیه شکل گیری کانون اندیشه جوان به چاپ رسیدند.
انتشارات و کتاب فروشی کانون اندیشه جوان هیچ وقت از سال بیکار نبوده و در طول سالهای گذشته کتابهایی با عناوین زیر را در دست چاپ داشته است.
۴۰ جلد از چلچراغ حکمت، ساختار حکومت در اسلام، در خلسه اوشو، پرسمان تاریخ مسیحیت، اصول تفکر سیاسی در قرآن، خورشید میماند، نامی برای همیشه، فراز و فرود صفویه، پرسمان خاتمیت، پرسمان الهیات مسیحیت، شک میکنم پس هستم، گفتمان عدالت در انقلاب اسلامی، فلسفه هنر، نیاز بشر به دین و… از جمله این کتابها هستند.
یکی از مهمترین محصولات این انتشارات در نگاه شخصی من سری کتابهای «سما» است، سما برنامه جامع سیر مطالعات اسلامی ویژه دانشجویان و جوانان دغدغهمند و علاقمند به مطالعه است، که تاکنون پنج دفتر آن برای دانش آموزان، دانشجویان و… به چاپ رسیده. این ۵ جلد راهنمایی خوبی برای مطالعه هستند.
نشریه زمانه از دیگر عناوین مکتوبی است که با عنوان نشریه ماهنامه اندیشه فرهنگ و ادبیات هر ماه روی دکه نشریات و کتابفروشیهای تخصصیتر قرار میگیرد.
برگزاری نشستهای فکری و فرهنگی در دانشگاهها در قالبهای سخنرانی، میزگرد، پانل و مناظره از فعالیتهای مهم و مفید کانون است که خیلی مواقع با همکاری تشکلهای دانشجویی در دانشگاهها برگزار میشود.
برگزاری بیش از ۲۵۰۰ نشست گفتمانی در موضوعات متنوع در دانشگاهها و محافل فکری ـ فرهنگی دانشجویی کشور ماه عسل فعالیتهای این بخش کانون اندیشهایها در دانشگاهها بوده که هر کدام به نوع خود مخاطبان گستردهای را پوشش دادهاند.
بررسی کتاب پارادوکس روشنفکرانه، سینمای دینی، نسبت فردید و غرب، نظریههای جهانی شدن، پیامد چالشهای دین و فرهنگ مسئله زنان، چیستی و چرایی؟!
از مهمترین عناوین نشستهایی هستند که کانون اندیشهایها در این چند سال در دانشگاهها برگزار کردهاند.
برگزاری اردوهای آموزشی، ارتباط گیری با تشکلهای دانشجویی، تولید نرم افزارهای محتوایی از دیگر فعالیتهای کانون اندیشه است.
نکته جالب کانون اندیشه شکل گیری حلقه ادبیاتی است به نام حقله «قول و غزل»؛ این حلقه فراهم آوردن محیطی برای علاقه مندان ادبیاتی و اهالی شعر دانشجویی را مورد هدف قرار داده.
در آخر حرفها بد نیست سری بزنیم به سایتها و پایگاههای مجازی این پاتوق که معرف خوبی برای فعالیتهای کانون است.
سایت کانون اندیشه جوان و باشگاه اندیشه هردو معرف فعالیتهای کانون هستند.
سایت باشگاه با ادرس www. bashgah. net در سال ۸۲ راه اندازی شد با پوشش مطالب محتوایی و مقالات اندیشهای مورد نیاز دانشجویان توانست در سال ۸۷ رتبه نخست را در نمایشگاه دی جی تال در بین سایتهای اندیشه ورز کسب کند.
در کنار این سایت؛ بخش مهم معرفی فعالیتهای کانون اندیشه به عهده سایت اصلی کانون است. البته مدتی است به دلیل تغییر در مدیریت سایت این صفحه به روز نمیشود اما بد نیست برای اطلاع از ارشیو فعالیتهای این مجموعه به این سایت سری بزنید.
www. canoon. org
Sorry. No data so far.