موضع گیری های متناقض ترکیه در قبال حوادث سوریه و حمایت تسلیحاتی و لجستیکی از مخالفان بشار اسد، تشدید درگیری های نظامی میان ارتش ترکیه و حزب کارگران کردستان (پ. ک. ک) طی روزهای اخیر نارضایتی شدید سران احزاب مخالف در این کشور را رقم زده است. ایجاد منطقه خودمختار کرد در خاک سوریه و مناسبات نزدیک آن پ.ک.ک. باعث ایجاد خطری بالقوه برای ترکیه شده است. جمعیت زیاد کردهای ترکیه که آنرا از ۱۵ تا ۲۵ میلیون نفر تخمین می زنند(دولت کف تخمین و کردها سقف آنرا در نظر می گیرند) باعث شده است تا خطر ایجاد کشور کردستان بیش از همه ترکیه را تهدید کند و تحلیلگران سیاست های دولت ترکیه را که عملا در خدمت ایجاد کشور مستقل کردی قرار گرفته است عحیب و متناقض با منافع ملی این کشور ارزیابی می کنند.
تشدید ناآرامیها
گسترش تحرکات نظامی در ترکیه و تشدید درگیری میان نیروهای این کشور با حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) در روزهای اخیر سبب نگرانی دولتمردان ترک در خصوص به خطر افتادن امنیت کشورشان شده است.
شهر غازی آنتپ در جنوب شرق ترکیه شاهد انفجار قوی یک خودرو در سی ام مرداد ماه بود که بر اثر آن ۹ تن کشته و ۶۴ نفر زخمی شدند. این انفجار سبب تعویق سفر عبدالله گل به قرقیزستان به منظور شرکت در نشست سران شورای کشورهای ترک زبان شد. در حالی که مقام های ترکیه گروهک تروریستی پ.ک.ک. را عامل بمب گذاری معرفی کردند؛ این سازمان دست داشتن در بمب گذاری را رد کرده است. این نشان می دهد که گروه های جدایی طلب دیگری نیز ایجاد شده اند و کارگران کرد تنها حرب اسلحه به دست مخالف نظام حاکم نیست.
پایگاه خبری روزنامه حریت نیز مسئولیت انفجار در غازی آنتپ را بر عهده آمریکا دانست و آن را سناریویی از پیش تعیین شده از سوی کارشناسان سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) و پنتاگون و تحلیلگران سیاسی اعلام کرد.
به دنبال انتشار این خبر صدها تن از شهروندان ترکیه با در دست داشتن پرچم های ترکیه به ساختمان حزب صلح و دمکراسی طرفدار پ.ک.ک. حمله و آن را تخریب کردند.
پیش از این حمله تروریستی، منطقه اسکندرون(ترکیه آن را هاتای می نامد) در جنوب شرق ترکیه نیز شاهد انفجار مین در مسیر یک خودروی زرهی بود که بر اثر آن دو سرباز کشته شدند.
به دنبال شدت گرفتن درگیری میان نیروهای نظامی ترکیه و عناصر گروهک تروریستی پ.ک.ک، منابع خبری ترکیه در دومین روز از اردیبهشت ماه سال جاری از درگیری های شدید میان اعضای پ.ک.ک. و نیروهای نظامی ترکیه خبر دادند که ۲۱ کشته برجای گذاشت.
همچنین در ادامه تشدید درگیری ها با نیروهای پ.ک.ک، «ادریس نعیم شاهین’ وزیر کشور ترکیه در سی ام مرداد ماه هنگام حضور در خیابانی در شهر حکاری مورد حمله سنگ و چوب از سوی معترضان قرار گرفت. معترضان که به گفته منابع ترکیه از طرفداران گروهک پ.ک.ک. بوده اند شعارهایی علیه وی سرمی دادند. برخی منابع نیز آنها را مردم معترض به گسترش ناامنی ها معرفی کردند.
پاسگاه مرزی ترکیه در استان حکاری نیز طی هفته ای اخیر، دوبار مورد حمله نیروهای پ.ک.ک. قرار گرفت و ۵ تن از نظامیان ترکیه زخمی شدند.
افزایش مخالفت ها با حزب حاکم
همزمان با شدت گرفتن ناامنی و درگیری ها در ترکیه، انتقاد مقام های مسوول احزاب مخالف در این کشور علیه سیاست های اتخاذ شده ازسوی مقام های حزب عدالت و توسعه در امور داخلی و خارجی نیز شدت گرفته است. سیاست های دولت اردوغان در خصوص مقابله با گروهک تروریستی پ.ک.ک و نیز مساله سوریه در حوزه سیاست خارجی از مهمترین محورهای مورد انتقاد از سوی مخالفان است.
در همین رابطه «اردوغان توپراک» معاون حزب مخالف جمهوری خواه خلق خواستار پاسخگویی رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه در خصوص بمب گذاری در غازی آنتپ شد.
به گزارش حریت، وی همچنین با طرح سوالاتی مبنی بر اینکه آیا ترکیه طرح اشغال سوریه را دارد و یا چرا دولت، مجلس ترکیه را در مورد مساله سوریه در جریان نگذاشته است؛ خواهان پاسخگویی اردوغان در خصوص موضع گیری در قبال سوریه شده است.
«فاروغ لوغ اوغلو» نیز از دیگر معاونان حزب مخالف جمهوریخواه خلق ترکیه با انتشار بیانیه ای از سیاست های اشتباه دولت رجب طیب اردوغان در رابطه با مساله سوریه انتقاد کرد و اعلام کرد که این سیاست های اشتباه گام به گام ترکیه را به جنگ با سوریه خواهد کشاند و هزینه سنگینی برای کشور خواهد داشت.
به گفته مخالفان حزب عدالت و توسعه، قرار گرفتن ترکیه در کنار مخالفان سوریه و مداخله در امور داخلی این کشور سبب واکنش متقابل از سوی دولت سوریه خواهد شد.
بر همین اساس «تانسل چول آشان» رییس بنیاد افکار آتاترک با انتقاد از سیاست حمایتی ترکیه در قبال مخالفان سوریه گفت: ترکیه امروز در آستانه یک جنگ داخلی قرار گرفته است و سیاست های غلط دولت این کشور به ویژه در مورد سوریه عامل این وضعیت است.
همچنین به گفته «دولت باغچه لی» رهبر حزب حرکت ملی ترکیه، انفجار در شهر غازی آنتپ نتیجه لجبازی سران حزب عدالت و توسعه در حمایت از مخالفان سوری است.
منتقدان عدالت و توسعه همچنین در واکنش به درگیری های نظامی میان ارتش ترکیه و نیروهای پ.ک.ک. خواستار جلوگیری از گسترش خشونت ها و ارائه راه کار مناسب برای مقابله با آن شدند.
«عاکف حمزه چبی» از رهبران مخالف حزب حاکم در ترکیه با اشاره به تشدید درگیری ها طی روزهای اخیر از دولت ترکیه خواست تا در مقابل فعالیت های تروریستی یکپارچه تر عمل کند.
«محمد شاهین» رییس بنیاد اسلامگرای «فاتح آکینجیلار» ترکیه با انتقاد از سیاست های دولت این کشور اعلام کرد که مقام های حزب عدالت و توسعه آلت دست امپریالیست ها و صهیونیست ها شده اند و در تلاش اند تا اسلام آمریکایی را جایگزین اسلام ناب محمدی کنند.
خطر در کمین ترکیه
در کنار افزایش تنش و اختلافات داخلی در ترکیه، برخی از مسوولان و کارشناسان سیاسی نسبت به سرایت نسیم های بهار عربی به خاک این کشور، تجزیه و شروع جنگ داخلی هشدار داده اند.
در این خصوص شبکه خبری سی ان ان ترکیه در برنامه گفتمان سیاسی خود که روز ۴ شهریور پخش شد به «بهار کردی-ترکی» اشاره کرد و با توجه به انقلاب در کشورهای عربی اعلام کرد که از این پس باید منتظر بهار کردی-ترکی در ترکیه بود.
رهبر حزب حرکت ملی ترکیه نیز در اظهارات اخیر خود نسبت به سرایت درگیری ها از سوریه به ترکیه هشدار داد.
به گفته وی گروه پ.ک.ک. به دنبال بهره گیری از آشوب ایجاد شده در نزدیکی مرزها است و دست هایی به دنبال اختلاف افکنی و به راه اندازی جنگ در ترکیه هستند.
مجله آمریکایی امریکن اینترست (American Interest (The در پایگاه اینترنتی خود(۲۸ مرداد)مطلبی با عنوان «آیا بهار کردی در راه است؟» منتشر کرد. به نوشته این مجله سیاسی تحلیلی، سقوط دیکتاتورهای عرب در جهان تحت فشار مردمانشان یکی پس از دیگری در حالی صورت می گیرد که عرب ها تنها مردم آسیای میانه برای رسیدن به بهار(عربی) نیستند.
امریکن اینترست ضمن اشاره به روابط میان ترکیه و سوریه به استقلال طلبی گروهک پ.ک.ک. اشاره کرد و نوشت: کردها پیش از این(تشدید درگیری ها) در دفعات متعددی از هدف خود ناامید شدند، اما اینبار برای آنها بسیار متفاوت تر از قبل است.
در این خصوص امریکن اینترست مدعی شد، تجربه دولت خودگردان در شمال عراق، جایی که برای اولین بار منطقه پرواز ممنوع در آن اتفاق افتاد و سپس ضعف دولت مرکزی عراق از سال ۲۰۰۳ سبب شد تا کردها قدرت و تجربه موفقی در زمان حاضر به دست آورند و ظرفیتشان برای فعالیت های سیاسی و نیز میل به آزادی افزایش یابد.
«مصطفی کامالاک» رهبر حزب اسلامگرای سعادت ترکیه نیز در اظهارات اخیر خود اعلام کرد که هدف استکبار جهانی کشاندن پای ترکیه به جنگ با سوریه برای زمینه سازی تجزیه ترکیه و اجرای توطئه رژیم صهیونیستی در پروژه نیل تا فرات است.
این رهبر اسلامگرا از دولت اردوغان در سرکوب پ.ک.ک. انتقاد کرد.
همچنین به گزارش شبکه پرس تی وی، «وبستر گریفین تارپلی» تحلیلگر و مورخ آمریکایی نابودی ترکیه را از اهداف اصلی آمریکا عنوان کرد. به گفته وی آمریکا و انگلیس ترکیه را علیه سوریه تحریک می کنند با این که از تاثیر احتمالی این درگیری در ویرانی ترکیه اطلاع دارند.
«الیف اربکان» عضو کمیته مرکزی حزب سعادت و دختر نجم الدین اربکان نخست وزیر اسبق ترکیه نسبت به طرح تجزیه خاورمیانه و تضعیف کشورهای منطقه هشدار داد. به گفته وی آمریکا و رژیم صهیونیستی در تلاش برای تجزیه ترکیه هستند.
وقوع درگیری های نظامی در شهرهای مرزی و کشته و زخمی شدن ده ها تن از نظامیان و همچنین هشدارهای مکرر سران احزاب مخالف در ترکیه در حالی رخ می دهد که سران حزب عدالت و توسعه ادعا می کنند که توطئه های تروریستی اعضای پ.ک.ک. را خنثی می کنند.
به نظر می رسد که ادامه روند حمایتی ترکیه از مخالفان سوری و تجهیز تروریست ها علیه دولت بشار اسد نه تنها دستاوردی برای سران دولت اردوغان نخواهد داشت بلکه تنها بر تنش ها در مناطق کردنشین خواهد افزود و زمینه را برای درگیری جنگ داخلی در خاک ترکیه فراهم خواهد کرد.
Sorry. No data so far.