یکشنبه 09 سپتامبر 12 | 14:32

ازشوخی‎‎های‌ احمدی‎نژاد تاتفسیرهای‌ سیاسی

صادق وفایی

احمدی‎نژاد با این اظهارنظر قصد داشت بگوید که برای رفتن من خیلی عجله نکنید و من هنوز فرصت دارم. و زمان حضور در قدرت تمام نشده است و برخلاف آنچه که مخالفین وی تصور می‌‎کنند، وی در عرصه قدرت باقی خواهد ماند، و حتی ممکن است که رییس‎جمهوری بعدی یکی از حامیان مشترک دولت و جبهه پایداری باشد که در این صورت حضور احمدی‎نژاد در قدرت ادامه خواهد داشت.


صادق وفایی – اجلاس به خوبی و خوشی تمام شده است. به بهانه نزدیکی اجلاس عدم تعهد در تهران و برای آنکه این اجلاس مهم بین المللی تحت تأثیر حواشی سیاسی داخلی قرار نگیرد، مدت‎هاست که رسانه‎های منتقد دولت، فتیله انتقاد‌ها را پایین کشیده‎اند و در روزهای پایانی تابستان، حواشی سیاست داخلی روزهای سرد و آرامی را سپری می‌‎کند. در حالی که دولت مدعی است حواشی ایجاد شده برای دولت، روند خدمت‎رسانی و تلاشش را با اخلال مواجه می‌‎کند، این بار خود رئیس دولت حاشیه‎هایی را برای دولت ایجاد کرده است. احمدی‌نژاد در هفته گذشته با حضور در برنامه زنده تلویزیونی و با مطرح کردن برخی موضوعات، حواشی جدیدی را برای خود ایجاد کرد؛ حاشیه‎هایی که بدون شک خودخواسته بوده است و باید دید که دولت از بازتاب این حواشی چه هدفی را دنبال خواهد کرد؟

تنها دولت مسئول سیاست خارجی است!

پس از آنکه با اعلام خبر اعدام ۱۸ تبعه ایرانی، برخی رسانه‎های داخلی به انتقاد از حکومت پادشاهی عربستان پرداخته بودند، احمدی‌نژاد گفت: «برخی حرف‎هایی را مطرح کردند. بنده معتقدم سیاست خارجی نباید تکه و پاره شود و هر کسی از راه می‌‎رسد، حرفی بزند. ما به هیچ وجه نیش و کنایه و توهین به همسایه‌ها را قبول نداریم. عده‌ای در خصوص بحث سیاست خارجی حرف بی‌جا می‌‎زنند. ما نباید به مسئولان و رهبری کشور توهین کنیم بلکه می‌‎توانیم تنها سیاست‎های دولت‌ها را به نقد بکشیم.»

بیداری عمومی رخ داده!

گویا اصرار احمدی‌نژاد بر غیر اسلامی خواندن حوادث اخیر پایانی ندارد و اولویت اصلی دولت همچنان غیر اسلامی خواندن این بیداری‎هاست. رئیس جمهور درباره ارزیابی خود از تحولات اخیر در اروپا گفت: «معتقدم بیداری عمومی در جامعه بشری اتفاق افتاده و مردم به صورت کلی مدیریت‌های موجود را برنمی‎تابند. بیداری جهانی را نباید منحصر به منطقه دانست؛ چراکه بیداری فعلی جهانی است. اگر کسی در آمریکا دنبال عدالت و مبارزه با ظلم است، اسم آن را چه می‌‎توان گذاشت؟ این بیداری چه بیداری است؟» همچنین در حالی که احمدی‌نژاد از صدا وسیما تا نیروی انتظامی و هتل داران و.. در رابطه با برگزاری مناسب اجلاس تقدیر کرد، شایسته بود که به نقش سخنان مهم رهبری در افتتاحیه این اجلاس نیز می‌‎پرداخت و از تأثیرگذاری آن در آینده اجلاس عدم تعهد اندکی سخن می‌‎گفت تا قدر‌شناسی وی کامل شود.

طراحان سند چشم انداز دریافت کاملی از ملت نداشتند

وی که به خوبی از احتمال واکنش کار‌شناسان مجمع تشخیص آگاه بوده است، آن‌ها را نیز از انتقادات خود بی‌نصیب نگذاشت و در رابطه با سند چشم انداز ۲۰ ساله افزود: «در این سند کارهای خوبی انجام شد و از ایده و نظر کار‌شناسان به خوبی استفاده شد و رهبری این سند را امضا کرد، اما آنهایی که بر روی این سند کار کردند، دریافت کاملی از ملت ایران نداشتند چراکه براساس این سند ایران باید در ۱۴۰۴ در منطقه اول شود و این در حالی است که ما از هم اکنون توانسته‎ایم حرف اول را در منطقه بزنیم.»

دولتی‎‌ها نه حجتیه‌ای هستند و نه منحرف!

در حالی که وی معتقد است در دوران سکوت به سر می‌‎برد و قصد ندارد پاسخ انتقاد‌ها به دولت را بدهد، با اشاره تلویحی به هشدار بسیاری از دلسوزان نظام در مورد چهره‎های جنجالی دولت، اینگونه پاسخ می‌‎دهد: «همکاران من در دولت شبانه روز کار می‌‎‎کنند. ضمن آنکه هجمه‎های ناجوانمردانه‎ای به دولت می‌شود اما ما باز در قبال این هجمه‎‌ها سکوت می‌کنیم. ما حزبی نداریم و اعضای دولت نیز نه عضو حجتیه هستند نه منحرفند نه بهایی؛ خائن نیز نیستند اما روی اصول خود ایستاده‎اند.» احمدی‌نژاد توجه به مردم، عدالت و پاکی را از اصول مهم دولت برشمرد و افزود: «عنوان می‌‎کنند که ما منحرف شده‌ایم! ما از چه چیزی منحرف شده‌ایم؟»

مردم از انتخاب احمدی‎نژاد پشیمان نیستند

احمدی‌نژاد با انتقاد از برخی کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری سال ۹۲ کلکسیون حواشی خود را تکمیل کرد! وی با طرح این سوال که «چرا برخی به ملت توهین می‌کنند» گفت: «برخی می‌‎خواهند به زور به ملت بگویند که اشتباه کردید احمدی‌نژاد را انتخاب کردید. اگر می‌خواهید رئیس جمهور شوید، چرا قصد دارید خود را به ملت تحمیل کنید؟ این گونه رفتار‌ها متعلق به ملت ایران نیست.»

از تقوای خاوری خبری نیست؟

در حالی که بسیاری از مردم فراموش نکرده‌اند که در سال ۸۸ و در معارفه خاوری، دولتی‎‌ها او را فردی عالم، باتجربه، باتقوا و کار‌شناس معرفی کرده و گفته بودند: «در انتخاب ایشان ‌‌نهایت دقت و وسواس صورت گرفته و مبتنی بر شناخت قبلی بوده است»، رئیس جمهور گفت: «جو اقتصادی سال گذشته هم درست نبود و به بهانه یک تخلف، فضای اقتصادی کشور را خراب کردند. معتقدم تخریب فضای کسب و کار صد برابر تخلف فساد مالی مضر بود.» وی همچنین افزود: «با وجود همه جوسازی‌ها علیه دولت در زمینه تخلف اقتصادی، ما نتیجه‎ای ندیدیم. به آن تخلف هم رسیدگی می‌‎شود که البته هنوز هم ما نفهمیده‎ایم چه شد. البته برای ما روشن است ولی بالاخره کو؟ این‎که دولت را مدام متهم کردند و جوسازی که علیه فعالان اقتصادی شد، صدبرابر آن حادثه بود». احمدی‌نژاد با بیان اینکه بنده اولین مدعی تخلف اقتصادی بودم، گفت: «در بدو وقوع تخلف اقتصادی عنوان کردم که حتی اگر فرزند من هم در این حادثه دخیل بود، باید با وی برخورد کنم.»

برخی از مسئولین یک بار هم قانون اساسی را نخوانده‎اند!

رئیس جمهور در بخش دیگری از این گفت‎وگو در پاسخ به این سوال که «چرا در سال آخر دولت هیئت نظارت بر قانون اساسی تشکیل شد» اظهار داشت: «من در ابتدا تصورم بر این بود که نیازی به تشکیل این هیأت نیست و می‌‎توان مسائل را با تفاهم حل کرد اما دیدم برخی که از شخصیت‎های شاخص کشور هستند، مواردی را بیان کردند که اصلا منطبق با قانون اساسی نبود و این نشان داد که آن‌ها یک بار هم قانون اساسی را نخوانده‎اند.»

از کجا می‌‎دانید که امسال، سال پایانی دولت است؟

در کنار تمام این حواشی حساب شده، شاه‎بیت این اظهارات جنجالی زمانی بود که احمدی‌نژاد خطاب به مجری می‌‎گوید: «از کجا می‌دانید که سال پایانی دولت است؟ دولت برای ملت است و ملت هم تا همیشه ماندگار است.» سخنانی که خیلی زود در صدر موضع‎گیری سیاسیون قرار گرفت تا جایی که آیت الله مهدوی کنی در جلسه خبرگان رهبری در واکنش به این اظهار نظر مشکوک احمدی‌نژاد گفت: «این فکر نباید باشد که ما بعدا نیز هستیم و یا اینکه کاندیدای ما در دوره بعدی رأی خواهد آورد.» اکنون نکته قابل تأمل این است که احمدی‌نژاد برای ماندن در قدرت و استمرار دولت خود به چه راه حلی می‌‎اندیشد؟ پیش از این برخی احتمال می‌‎داند که احمدی‌نژاد با حمایت از یک کاندیدای خاص در نظر دارد دولت یازدهم را هم تصاحب کند تا به این زودی‎‌ها مجبور به اسباب‎کشی از خیابان پاستور نشود. کار‌شناسان بیش از پیش اجرای سناریوی «پوتین – مدودف» را محتمل می‌‎دانستند و از مشایی به عنوان گزینه حداکثری احمدی‌نژاد و از نیکزاد به عنوان گزینه واقع‎گرایانه وی یاد می‌‎کردند. گزینه‌هایی که شاید بتوانند با نام و نشان احمدی‌نژاد در انتخابات سال ۹۲ پیروز شوند. اما با نگاهی به سابقه تاریخی رؤسای جمهور در ایران و یادآوری فعالیت‎های عطاءالله مهاجرانی در سال ۷۳ برای تمدید دوره ریاست‎جمهوری هاشمی رفسنجانی می‌‎توان به طرح این گزینه نیز از سوی نزدیکان وفادار احمدی‌نژاد اندیشید. گفتنی است که در سال پایانی دولت هاشمی رفسنجانی، عطاءالله مهاجرانی به عنوان معاون حقوقی رییس جمهور از ضرورت لغو محدودیت دو دوره‌ای ریاست جمهوری سخن به میان آورد تا شاید بتوانند ریاست جمهوری هاشمی را مادام‎العمر کنند. سخنانی که هیچ‎گاه با پاسخ مناسبی از سوی هاشمی روبرو نشد. اکنون دور از ذهن نیست که یکی از اطرافیان رئیس جمهور به بهانه مطالبه مردم از ضرورت لغو این قانون سخن به میان آورد. هرچند که برخی با نگاه خوش‎بینانه به این موضوع، آن را صرفا یک شوخی سیاسی از نوع «شوخی‎های احمدی‎نژادی» قلمداد کردند، اما باید توجه داشت که همواره شوخیهای احمدی‌نژاد حساب شده بوده و یک روز این شوخی‎‌ها رنگ واقعیت به خود گرفته است.

شوخی‎‎های بودار احمدی‎نژاد

اینکه آیا واقعا امسال، سال پایانی دولت احمدی‎نژاد است یا این‎که احمدی‎نژاد همچنان در رأس قدرت باقی خواهد ماند، موضوعی است که برای تحلیل بهتر آن به‎سراغ برخی از شخصیت‎‎های سیاسی رفته‎ایم. در این زمینه چهار پیش فرض مطرح شده است:
۱- دولت در نظر دارد تا طرح حضور در قدرت را با اجرای پروژه «پوتین – مدودف» عملیاتی کند.
۲- شاید دولت به‎سمت مطرح کردن تغییر قانون و لغو محدودیت دو دوره‎ای نامزد‎‌ها برود.
۳- احمدی‎نژاد در یک حرکت حساب شده و صرفا جهت ارزیابی واکنش سیاسیون این جمله را بیان کرده است.
۴- چنین اظهارنظری صرفا یک شوخی سیاسی بوده و اساسا بدون زمینه قبلی مطرح شده است.

احمد توکلی / نماینده تهران در مجلس شواری اسلامی

فعلا قصد ورود به مسائل مطرح شده از سوی رییس‎جمهوری را ندارم. صحبت‎‎های بی‎اساس زیادی از سوی ایشان مطرح شده است که در آینده‎ای نزدیک و به‎صورت مشروح به آنان پاسخ خواهم داد.

صادق زیبا کلام / استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران

احمدی‎نژاد با این اظهارنظر قصد داشت بگوید که برای رفتن من خیلی عجله نکنید و من هنوز فرصت دارم. و زمان حضور در قدرت تمام نشده است و برخلاف آنچه که مخالفین وی تصور می‌‎کنند، وی در عرصه قدرت باقی خواهد ماند، و حتی ممکن است که رییس‎جمهوری بعدی یکی از حامیان مشترک دولت و جبهه پایداری باشد که در این صورت حضور احمدی‎نژاد در قدرت ادامه خواهد داشت.

لاله افتخاری / نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی

تمام احتمالات قابل تصور است و همه این‎‌ها بستگی به لحن احمدی‎نژاد دارد! اما تغییر قانون کار آسانی نیست و بعید به‎نظر می‌‎رسد. قبل از این هم در مجلس این موضوع مطرح شده بود که به‎دلیل آن‎که با این کار، حق انتخاب از مردم سلب می‌‎شد، با ایرادات زیادی روبه‎رو شد.

عبدالحسین روح الامینی / دبیرکل حزب توسعه و عدالت ایران اسلامی

به‎نظر من منظور احمدی‎نژاد، اجرای مدل روسیه در ایران است. اما با نگاه واقع‎بینانه می‌‎توان دریافت که این موضوع صرفا یک آرزوی زیباست که در قالب یک شوخی مطرح شده است و هیچ‎گاه عملی نخواهد شد.

پرویز سروری / نماینده سابق مجلس شورای اسلامی

آقای احمدی‎نژاد یک نگاه پوتینی دارد! و استمرار وضعیت دولت در قالب جابه‎جایی‎‎های مختصر در سطوح بالا را پیگیری می‌‎کند. وی به‎دنبال آن است که یک فرد هماهنگ با خود را به قدرت برساند و خود تا دوره بعد، معاون اول بماند. گزینه حداکثری احمدی‎نژاد بدون شک مشایی است اما وی گزینه‎‎های دیگری را نیز برای اجرای این طرح در اختیار دارد.

نیره اخوان / نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی

این اظهارنظر را نمی‌‎توان خیلی جدی گرفت و صرفا در قالب یک شوخی سیاسی باید به آن نگاه کرد.

ایرج ندیمی / نماینده لاهیجان در مجلس شورای اسلامی

اساسا هر مسئولی به‎دنبال بقای سیاست‎‎های خود است. ایشان با گفتن این جمله نشان داد که نسبت به حمایت از یک نامزد خاص بی‎میل نیست و در ‌‌نهایت خواست بگوید که احمدی‎نژاد تمام شدنی نیست و دولتش ادامه خواهد داشت.

محمد دهقان / عضو هیأت رییسه مجلس شورای اسلامی

احمدی‎نژاد اساسا در نظر داشت که از این طریق موضوع انتخاباتی پوتین – مدودف را مطرح کند اما یقینا ایران مانند روسیه نیست و شرایط ایشان هم شباهتی به پوتین ندارد. آقای احمدی‎نژاد جایگاه پوتین را در میان افکار عمومی ندارد و نخواهد داشت. البته در میان سربازان سپاه احمدی‎نژاد نیز مدودفی پیدا نمی‌‎شود. هرچند استفاده اینگونه از رسانه ملی نیز مناسب نیست

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.