دوشنبه 10 سپتامبر 12 | 11:52

پهنای صورت شیعه در غم امام‌الفقها گریان

جواد محدثی

شخصیت پرجاذبه و اثرگذار امام صادق (علیه‎السلام) بر دربار عباسی سنگین و غیرقابل تحمل بود. سر انجام آن حضرت را در ۶۵ سالگی با توطئه منصور دوانقی مسموم و شهید کردند.


جواد محدثی – امام جعفر صادق (علیه‎السلام) در سال ۸۲ هجری در مدینه متولد شد و در سال ۱۴۸ از طریق مسمومیت به شهادت رسید. دوران زندگی‎اش با هشت نفر از خلفای اموی و عباسی معاصر بود و در زمان منصور دواینقی از دنیا رفت. جلسات عمومی و خصوصی علمی او محل حضور شیفتگان معرفت و دانش بود. صادق آل محمد با بیانی بلیغ و کلامی فصیح، زبان رسای اسلام بود و احیاگر مکتب و رییس مذهب جعفری. هزاران راوی و علم‎آموز از دانش او در زمینه حکمت و حدیث و فقه و اخلاق و علوم مختلف بهره گرفتند و هرجا می‌‎رفتند، «قال الصادق» گویان ناشر علوم الهی آن حضرت بودند. ده‎‎‌ها هزار حدیث در منابع روایی، «میراث علمی» آن امام است که اکنون در اختیار ماست.

الگوی اخلاق

آن حضرت به بهترین صفات نیک و خصلت‎‎های والا آراسته بود. علم و حلم و عبادت و پارسایی و رسیدگی به محرومان و سرپرستی فقیران بنی‎هاشم و کمک به مستمندان دیگر و همچنین برخورد شایسته با همه، حسن خلق و عطا و بخشش از صفات بارز او بود. با برخورد حلیمانه و حکیمانه با دشمنان کینه‎توز و نیکی و احسان در مقابل بدرفتاری‎‎های آنان، بر خشن‎‌ترین معاندان هم تأثیر می‌‎گذاشت و آنان را بنده عطوفت و بزرگواری خویش می‌‎ساخت. مزرعه‎ای داشت و در آن کار می‌‎کرد و این کار را از بهترین عبادت‎‎‌ها می‌‎دانست و از این راه، زندگی خود و خانواده‎اش را تأمین می‌‎کرد. هم دریای علم و معارف بود، هم مربی دل‎‎‌ها و جان‎‌ها و هم الگوی اخلاق و رفتار.

شهادت

شخصیت پرجاذبه و اثرگذار امام صادق (علیه‎السلام) بر دربار عباسی سنگین و غیرقابل تحمل بود. سر انجام آن حضرت را در ۶۵ سالگی با توطئه منصور دوانقی مسموم و شهید کردند. مزار بی‎سایه‎بان او در بقیع، گواه مظلومیت مضاعف اوست. چشم شیعه در شهادت آن امام گریان شد. اندوه یتیمی بر چهره پیروان و شاگردانش نشست. مدینه برای چندمین بار در سوگ امامان اهل‎بیت گریست و فوج فوج مردم، غمگین و سوگوار، سالروز رحلت پیامبر خدا را به یاد آوردند. اوضاع مدینه در آن روز خاطره وفات پیامبر را زنده کرد. مردم ناباورانه و در موج اشک‎‎های جاری، پیکر آن حضرت را به خاک سپردند. حیرت زده‎ بودند که چگونه آن کوه علم و وقار را بر دوش می‌‎کشند!

و… حادثه‎ای دیگر

سالروز شهادت امام صادق (علیه‎السلام) یادآور حادثه غمبار دیگری است که هرگز از یاد نمی‌‎رود؛ آری… «حمله به مدرسه فیضیه». هجوم وحشیانه عمال رژیم طاغوت به مدرسه فیضیه در روز شهادت او و هتک حرمت این پایگاه عظیم فقاهت شیعی و ضرب و شتم شاگردان مکتب امام صادق (علیه‎السلام) در سال ۱۳۴۲ فاجعه مصیبت‎بار و فراموش نشدنی است. در آن روز مظلومیت «عترت» و «روحانیت» پیوند خورد و عزاداران اشک‎ریز در سوگ شهادت پیشوای مذهب، بر فاجعه دیگری هم اشک ریختند و داغدار شدند. عاقبت، آن گریه‎‎‌ها خشم شد و خشم‎‎‌ها شعله کشید. قیام مقدس امام امت و امت وفادار، به ثمر نشست و در کشور امام صادق (علیه‎السلام)، نظام اسلامی و «ولایت فقیه» جلوه‎گر شد و فرهنگ شیعه پس از قرن‎‎‌ها در اوج عزت و افتخار در سطح جهان نور افشان شد

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.