چهارشنبه 19 سپتامبر 12 | 21:50

سلامت روانی اعتباری در لوایح بودجه ندارد

مدیر کل دفتر امور آسیبهای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اعلام خبر راه اندازی بانک اطلاعات آسیبهای اجتماعی طی روزهای آینده گفت: در هیچ دوره‌ای در لایحه بودجه به سلامت روان توجه نشده است و در قانون برنامه پنجم هم مصوبه‌ای برای ارتقای سلامت روانی مردم نداریم.


حسن موسوی چلک امروز در همایش روز جهانی پیشگیری از خودکشی در دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: خودکشی یکی از آسیبهای روانی و اجتماعی است اما نمی‌توان به صورت جزیره‌ای و جدا از سایر آسیبهای اجتماعی به آن نگاه کرد.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران اضافه کرد: نرخ خودکشی در کشور ما بالا نیست اما در برخی استانها بالاست و گفته می‌شود در برخی مناطق تا 6 در صدهزار نفر در سال به خودکشی اقدام می‌کنند که این مسئله جای خالی برنامه‌های ارتقای سطح سلامت روانی و اجتماعی را نشان می‌‌دهد.

وی گفت:‌ متأسفانه در هیچ دوره‌ای در لایحه بودجه اعتباری برای ارتقای سلامت روانی و اجتماعی در نظر گرفته نشده است و در برخلاف سیاستهای کلان کشور برای تدوین برنامه توسعه پنجم که در آن به لزوم برنامه ریزی برای سلامت روانی مردم توجه شده بود در این برنامه هم که میثاق دستگاههای اجرایی برای یک دوره 5 ساله است به سلامت روان اشاره‌ای نشده است.

موسوی چلک افزود: تا زمانی که اهمیت آسیبهای اجتماعی و روانی برای مسئولان ارشد کشور روشن نشود و در قوانین بالادستی در این زمینه مصوبه نداشته باشیم هر چقدر هم که تلاش کنیم نمی‌توانیم اقدام موثری برای کاهش اختلالات روانی و بهبود سلامت روان جامعه انجام دهیم.

مدیر کل امور آسیبهای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: تنها اقدامی که طی سالهای اخیر در این زمینه انجام شده است، ایجاد اورژانس اجتماعی با خط تلفن 123 است که بالاخره بعد از 13 سال تلاش هفته گذشته آیین نامه اجرایی آن در هیئت دولت تصویب شد.

وی گفت: ارتقای سلامت روانی و اجتماعی یک کار تک بعدی نیست که فقط توسط یک دستگاه انجام شود و متأسفانه برخی فیلم هایی که از صدا و سیما پخش می‌شود در این زمینه آسیب رسان است.

رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران افزود: اگر امروز از شیوع 34 درصدی اختلالات روانی در بین مردم تهران سخن گفته می‌شود باید اذعان کنیم که در مقابله هیچ برنامه‌ای برای افزایش نشاط اجتماعی نداریم. ما مدیریت شادی در جامعه نداریم و در عوض برای مناسبتهای عزاداری که می‌خواهیم در آن گریه کنیم از ماهها قبل برنامه ریزی می‌کنیم.

موسوی چلک ادامه داد: وقتی بحث آنفلوانزای خوکی در جامعه مطرح می شود، زمین و زمان را به هم می‌دوزیم تا کنترل کنیم ولی وقتی سخن از اختلالات روانی است بی‌توجهی می‌کنیم، اگر مسئولان کشور به این نکات توجه نکنند هر چقدر هم بودجه بگذاریم، سلامت روانی و اجتماعی جامعه ارتقا پیدا نمی‌کند.

وی گفت: ما باید آسیبهای اجتماعی را به عنوان یک واقعیت اجتماعی بذپریم و برای کنترل آن برنامه ریزی کنیم و نباید با سیاستی و امنیتی کردن این مباحث اجازه بحث و بررسی این موضوعات را بگیریم گر چه جنبه سیاسی و امنیتی این مباحث نیز در جای خود لازم است.

مدیرکل آسیبهای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: بسیاری از طرحها و برنامه های کشور بر شدت و وسعت آسیبهای اجتماعی می‌افزایند اما هیچ الزامی قانونی برای بررسی و تدوین پیوست فرهنگی و اجتماعی طرحهای اجرایی در کشور وجود ندارد.

وی گفت: طبیعی است که در چنین شرایطی شاهد گسترش آسیبهای اجتماعی و اختللات روانی در جامعه باشیم، ما باید از همه ظرفیتهای قانونی، دانشگاهی، علمی و مذهبی برای کاهش این آسیبها استفاده کنیم به عنوان مثال می‌دانیم که میزان این آسیبها در ماههای رمضان، شعبان و محرم کاهش می‌یابد و باید از ظرفیت مذهبی هم به درستی استفاده کنیم اما متأسفانه هیچ کار مدونی نه در حوزه و نه در دانشگاه برای سلامت روانی و اجتماعی انجام نشده است.

وی همچنین از ایجاد بانک اطلاعات آسیبهای اجتماعی کشور در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رونمایی آن طی روزهای آینده خبر داد.

موسوی چلک گفت: تصویب آیین نامه اجرایی اورژانس اجتماعی هم زمینه ساز ارائه خدمات تخصصی به آسیب دیدگان اجتماعی است و مردم باید بدانند که در چنین مواقعی لازم نیست به 110 زنگ بزنند بلکه شماره 123 اورژانس اجتماعی در سراسر کشور آماده رسیدگی به آسیب دیدگان اجتماعی است گر چه باید با تقویت برنامه های پیشگیرانه کاری کنیم که نیاز به اقدام بعد از وقوع حادثه کمتر شود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.