حوریه انتظارالمهدی- زمانی که سخن از تربیت دختران به میان میآید باید به فطرت آنان توجه کرد و این هدیه لطیف الهی را متناسب با نیازهایش تربیت نمود.
راهحلي كه با رعايت آن، دختران زيبايي خود را در جامعه به نمايش نميگذارند
یکی از نکات بسیار مهمی که در تربیت دختر باید بدان توجه نمود، رابطه دختر با پدر است. دختر نیازمند ارتباط مفید و سازنده با پدر میباشد و یکی از مظاهر این ارتباط، توجه کردن پدر به دخترش و تمجید کردن از زیباییها و حسن ظاهر وی است.
زیرا دختران نیازمند مطرح کردن خود و دیده شدن هستند و پدران اولین جنس مذکر و محرمی هستند که با دختران در ارتباط ميباشند. اگر دختران از جانب پدرانشان مورد توجه و تفقد قرار گیرند و تحسین و تایید شوند، این نیاز در آنها به خوبی مرتفع میشود.
به اين ترتيب، دختر نیازی به مطرح کردن جمال و زیبایی خود در جامعه نمیبیند و در نتيجه، هم دختران و هم جامعه از آسیبها و خطرات در امان میمانند.
تفاوت خزانه لغات دختران و پسران
خزانه لغات دختران 8 برابر بیشتر از پسران است و آنها بیشتر نیازمند صحبت کردن و درد دل کردن هستند. بنابراین، در این زمینه هم پدران باید ارتباط صمیمانهتري با دخترانشان برقرار کنند تا آنها بتوانند سخنان خود را به راحتی برای پدرانشان بازگو کنند.
بنابراین، پدران باید مراقب ادبیات سخن گفتن و طرز برخورد خود با دخترانشان باشند تا آنها از رابطه با پدر ترس و واهمه نداشته باشند؛ زيرا این امر به نحو نیکویی آینده موفق دختران را تضمین میکند.
رابطه پدر و دختري پيامبر (ص) با فاطمه زهرا (س)
پیامبر اعظم(ص) میفرمایند: «دختران (خود) را ناراحت مکنید زیرا آنها باعث انس (با شما) هستند» (نهجالفصاحه، حرف دال، حدیث 1536).
همچنین رابطه پیامآور بزرگوار اسلام در رابطه با دخترشان بانو فاطمه زهرا(س) بدین گونه بوده است: «هیچ انسانی در راه رفتن، عملکرد، سخن گفتن، نشست و برخاست و راه و رسم زندگی شبیهتر از فاطمه(س) به پدرش پیامبر ندیدم. او هرگاه به حضور پیامبر وارد میشد، آن حضرت به احترامش با همه قامت میایستاد و او را بوسه باران میساخت و خوشآمد میگفت و دست او را را میگرفت و در جای خود مینشاند» (ابن عبد ربه، عقدالفرید، ج 2، ص 3).
كمكي كه پدر ميتواند در دوره بلوغ به دختر خود نمايد
توصیه شده است كه پدر در دوران بلوغ دختر، ساعتی از روز را با او در بیرون از خانه قدم بزند در حالی که دستان دخترش را در دست گرفته است. احساسی که از گرمای دست پدر به دستان دختر وارد میشود به او کمک میکند که بهتر بتواند جوش و خروش این دوره از زندگی را کنترل کند كه نتیجه این مسئله، چیزی جز اعتماد به نفس بیشتر و رعایت حیا و عفت افزونتر دختر نيست.
مادر بايد در ارتباط با دختر خود از چه كاري پرهيز كند؟
البته، ارتباط مطلوب فقط محدود به پدر نیست بلکه ارتباط با مادر نيز بسيار مهم است. گفته میشود که مادر در برقراری ارتباط صمیمانه با دختر باید از سخن گفتن درباره شکستها و تلخکامیهای خود بپرهیزد؛ چون این امر یا افسردگی فرزندش را به دنبال دارد یا اینکه نگرش منفی برای دختر پیش میآید و او را به جنگجويی مبدل میکند که به جبران خسرانهای مادرش میخواهد از دیگران انتقام بگیرد.
نباید از نظر دور داشت که پدر و مادر در کنار ادای این نقش سنگین، بهتر است نقش دوست را هم برای فرزندشان ایفا کنند تا او بتواند صحبتهای خصوصی خود را با آنها در میان بگذارد. به اين ترتيب، دختر بهتر میتواند به خانواده خود اعتماد کند و خانواده هم بیشتر با نیازها و دغدغههای دخترشان آشنا میشوند و او را از خطر دوست ناباب مصون نگه میدارند.
چه چيز باعث ميشود دختران با جنسيت خود مشكل داشته باشند؟
اگر پدر و مادر همیشه از دختر بخواهند که در برابر خواستههای آنها تسلیم باشد در حالی که به پسر خانواده آزادی عملی بیشتری میدهند این واقعه سبب میشود که دختر نتواند با جنسیت خود به خوبی ارتباط برقرار کرده و هویتیابی کند. در نتیجه، برای به دست آوردن آزادی و مقبولیت بیشتر نزد خانواده سعی میکند در عمل و رفتار، خود را به پسرها نزدیک کند.
ضرورت توجه پدر و مادر به واژههايي كه در ارتباط با دختر به كار ميبرند
پدر و مادر، اولین انسانهایی هستند که با دختر ارتباط برقرار میکنند. مایه هر ارتباطی هم کلمات و واژهها هستند و به دليل اين كه دختران افرادي عاطفي هستند هر يك از این کلمات و واژهها برای آنها بار عاطفی دارد.
دختر، بهرهای را که از این همصحبتی میبرد به عنوان تجربهای صحیح برای خود در نظر ميگيرد و اين صحبتها را مبنای تفکرات و اعمال خود قرار میدهد، در حالی که نتایج و تجربیاتی که او از سخنان پدر و مادر و سایرین میگیرد الزاما صحیح نمیباشد.
بنابراین، اکیدا سفارش شده که پدر و مادر در ارتباط خود با دخترشان از تک تک واژههایی که قصد گفتن آنها را دارند مراقبت کنند.
يادگيري دختران «ديداري» است
اگر میخواهید دختر خانواده کاری را فرا بگیرد باید به خوبي آن كار را ببیند. در اين صورت خواهید دید كه وقتي در آن موقعیت قرار گرفت میتواند همان کار را به خوبی انجام دهد.
به طور مثال، وقتي مادر مشغول درست کردن برنج بوده دختر بارها با مادر صحبت و کارهای او را یکی پس از دیگری مشاهده کرده و هنگامی که از او خواسته میشود برنج درست کند او به راحتی از پس انجام این کار بر میآید، با اینکه اين كار تجربه اول اوست.
چه هنگام دختر متمايل به رعايت حجاب ميشود؟
لازمه يادگيري هر مسئلهای که دختر بايد فرا بگيرد این است که خود پدر و مادر الگوی عملی آن كار باشند تا اين كه صرفا به گفتار بسنده کنند. بنابراین، در مورد رعايت حجاب هم اگر مادر نمونه رعایت حجاب به نحو نیکو باشد خواهیم دید كه دختر خود به خود به رعایت این امر متمایل میشود.
همچنین، از ابتدای امر باید این مسئله برای دختر به خوبی مطرح شود که ادای فرایض که یکی از آنها رعايت حجاب ميباشد فقط و فقط برای رضاي خداست.
ضرورت تشويق كردن دختر و پرهيز از سرزنش و مواخذه
اگر در ابتدای امر برای دختر سخت باشد که این وظیفه مهم را به درستی انجام دهد نباید او را از برخورد پدرش ترساند یا پدر و مادر به خاطر کوتاهی کردن در این زمینه او را سخت مواخذه کنند، بلکه بايد با حسن خلق، حسن رفتار و سخنان محبتآمیز وی را به این امر تشویق کرد که این امر استمرار زمانی را ميطلبد.
راهي كه با آن ميتوان حجاب را به دختران تفهيم كرد
از جمله كارهايي که میتوان برای تفهیم بیشتر رعایت حجاب و نتیجه آن كه نجابت است انجام داد این است که به دختر گفته شود ذات یگانه حق خودش در حجاب است.
خداوند در معرض دید نیست و انسانها قادر به دیدن او نیستند، یعنی خود پروردگار جهانیان مستور است و هم او که خالق این حسنه لطیف و زیباست برای هر چه بیشتر مصون ماندن دختر از او خواسته است كه خود را از تیررس نگاه نامحرمان مستور بدارد.
نقش فرزند، مادر و پدر در باغ خانواده
فرزند، گل و میوه خانواده، مادر باغبان و پدر سنگربان این باغ است. باغبان باید به گلهای خود به موقع و خوب رسیدگی کند. به موقع گلها در معرض نور قرار دهد، به آنها آب بدهد و با محبت به جا، او را به خوبی پرورش دهد.
پدر هم که سنگربان این باغ است باید به بهترین نحو ممکن و با نیکوترین ابزارآلات (آوردن رزق و روزی حلال به خانه، سخنان نیکو و محبت آمیز و. . . ) از باغ خود محافظت کند. با همین طرز نگرش، پدر و مادر میتوانند از سختگیریهای بیجا نسبت به دخترشان پرهیز کنند.
بهترين مشاور دختر براي انتخاب همسر
در امر انتخاب همسر نيز مادر میتواند بهترین مشاور دختر باشد، به شرط آن که به دور از تنگ نظری و فارغ از حسادت و چشم و همچشمی و با غلبه بر احساسات خود، تجربیاتش را در اختیار دخترش قرار دهد و او را در انتخاب همسري شایسته راهنمایی کند.
بايد در تربيت فرزندان مانند پروردگار عمل كنيم
نباید از نظر دور داشت که نکات مطرح شده، تنها چند نکته از مجموعه نکاتی است که در تربیت دختر باید به آنها توجه کرد. ما اگر میخواهیم تربیت کنندگان خوبی باشیم و حاصل کشت خود را به خوبي درو کنیم باید مثل پروردگار کون و مکان فرزندمان را پرورش دهیم و خود، نمود عملی هر چه میگوییم باشیم و قول و فعلمان با هم یکی باشد.
به اين دليل كه فرزندان ما همانگونه پرورش مییابند که ما رفتار میکنیم. در غیر این صورت، دختر نازنین ما دچار تضاد و تعارض شده و نمیتواند به طرز نیکویی پرورش یابد و رسالتهای خود را به خوبی ایفا کند.
منابع:
1. كتاب روانشناسی رابطهها، دکتر افروز، انتشارات دانشگاه تهران.
2. سخنرانی دکتر فیاضبخش.
نكات خيلي خلاصه واموزنده بود خيلي ممنون