سه‌شنبه 14 فوریه 12 | 23:13

جنبش آکادمیک معترضین الزویر به پنج هزار نفر رسید

محققانی که از بایکوت الزویر پشتیبانی می کنند، بیشتر ریاضیدان هستند اما بیش از هزار نفر از دیگر رشته های علمی نیز به این جنبش پیوسته اند و قیمت گذاری و نحوه فروش مطالب در نشریه الزویر و پشتیبانی این شرکت از طرح های SOPA و PIPA آمریکا که برای تصویب در دست بررسی قرار دارند را مورد انتقاد قرار داده اند.


حرکت اعتراضی که با الهام از یکی از ریاضیدانان دانشگاه کمبریج علیه پایگاه الزویر آغاز شد، بیش از پنج هزار طرفدار از میان قشر دانشگاهی پیدا کرده که این افراد قصد بایکوت این سایت را دارند.

این جنبش اعتراضی با گرایش ریاضی دانان به شیوه های جدید فعالیت آنلاین برای به اشتراک گذاری مطالب علمی، همزمان شده است.

محققانی که از بایکوت الزویر پشتیبانی می کنند، بیشتر ریاضیدان هستند اما بیش از هزار نفر از دیگر رشته های علمی نیز به این جنبش پیوسته اند و قیمت گذاری و نحوه فروش مطالب در نشریه الزویر و پشتیبانی این شرکت از طرح های SOPA و PIPA آمریکا که برای تصویب در دست بررسی قرار دارند را مورد انتقاد قرار داده اند. الزویر تمامی انتقادات وارد شده از جانب معترضان را رد می کند.

این نبرد از ماه گذشته و به واسطه پست وبلاگ یکی از ریاضیدانان دانشگاه کمبریج به نام “تیموثی گاورز” آغاز شده است. وی در این یادداشت به قیمتهای بالا و دسته بندی نشریه های علمی انتقاد کرده و معتقد است این کار الزویر باعث می شود کتابخانه دانشگاه ها پولهای خود را صرف خریداری مطالبی کنند که به آن نیازی ندارند.

نبرد بر سر لایحه های جدید

در پی انتشار این یادداشت دیگر ریاضیدانان نیز به گاورز پیوستند و اکنون بیش از پنج هزار نفر در این جنبش برای بایکوت الزویر حضور دارند. همچنین هفته گذشته 34 ریاضیدان بیانیه هایی را برای توضیح دلیل اعتراض و بایکوت کردن الزویر منتشر کردند.

در این بیانیه ها علاوه بر انتقاد از قیمتهای الزویر، محققان از پشتیبانی این پایگاه از لایحه های ضد سرقت آنلاین SOPA و PIPA و همچنین لایحه RWA (قانون ممانعت انتشار آثار علمی در نشریات منبع باز) آمریکا شکایت کرده اند، لایحه ای که بر اساس آنها از انتشار نتایج مطالعات علمی که دولت هزینه انجام آنها را تامین کرده در نشریه های “دسترسی باز” جلوگیری خواهد شد. این لایحه ها توسط ناشران متعددی از جمله انجمن ناشران آمریکایی مورد پشتیبانی قرار گرفته است اما تعدادی از نشریات علمی از جمله نیچر با آن مخالف می کنند.

پیش از این “نیک فاولر”، مدیر روابط آکادمیک جهانی الزویر، در پاسخ به انتقادات دانشمندان به گاردین توضیح داده بود که الزویر به همه اجازه می دهد که مقالات را در سطح مقالات فردی خریداری کنند، تنها یک ژورنال خریداری کنند یا ترکیبی از هر تعداد ژورنال و هر چیزی که الزویر دارد را بخرند. بنابراین در خرید مقالات بیشتر، مزایایی وجود دارد که هر کدام برپایه روشهای استانداردی اجرا می شوند اما این بدان معنی نیست که افراد حق انتخاب ندارند.

الزویر همچنین در دفاع از خود اعلام کرده است: ذات کار ما ایجاد و تثبیت نشریاتی است که محققان بتوانند در آنها آثارشان را در نهایت کارایی، بازخوانی کنند، ارتقا دهند، رسمیت ببخشند، شناسایی و کشف کنند و آنها را تا حد ممکن برای خوانندگانی در تمامی کشورهای جهان قابل دسترس سازند، این کاری است که در عین پیچیدگی به شدت بر روی آن سرمایه گذاری شده است.

این پایگاه همچنین با تاکید بر پشتیبانی اش از RWA می گوید که انتشار تحقیقات علاوه بر انجام آنها هزینه هایی دارد و هدف RWA این است که اطمینان دهد دولت آمریکا نمی تواند قانونی را تقدیس کند که از انتشار مقاله ها و نسخه های علمی تایید شده، بدون در نظر گرفتن ناشران درگیر با این مقالات و نسخه ها پشتیبانی می کند.

جنبش آکادمیک

“گاورز” می گوید این جنبش از آن جهت در میان ریاضیدانان محبوب شده است که بسیاری از آنها برای کار کردن به شیوه های جدیدی رو آورده اند، برای مثال اطلاعات خود را به صورت آنلاین و بر روی دانشنامه ها یا وبلاگها منتشر می کنند و به این شکل برای به اشتراک گذاری نتایج مطالعاتشان با دیگر همکاران و ارتباط با آنها نیازی به نشریات اینچنینی نخواهد بود.

بر اساس گزارش نیوساینتیست، “گاورز” معتقد است این جنبش و بایکوت هر نتیجه ای که در پی داشته باشد، کاملا آشکار است که ریاضیدانان پیشرو آن بوده اند. به گفته وی شاید آنها نیز تحت تاثیر جنبشهای دیگری که در سال گذشته توسط دیگر گروه ها آغاز شده اند، از قبیل جنبش وال استریت و بهار عربی، چنین جنبش علمی را آغاز کرده اند. وی قدرت اینترنت در اتصال انسانها به یکدیگر را عنصر اصلی شکل گیری چنین جنبشی می داند.

به گزارش خبرنگار مهر، چندی پیش روسای دانشگاههای کشور ما نیز در نشستی تصمیم به تحریم الزویر کردند دلیل آنها برای این موضوع قطع شدن ارتباط الزویر با برخی دانشگاههای کشور علیرغم وجود قرارداد بوده است. بهانه الزویر برای این اقدام، غیرقانونی بودن انجام تحقیقات دفاعی در این دانشگاهها عنوان شده بود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.