یاسر هاشمی کوچکترین فرزند آیتالله هاشمی رفسنجانی است که کمتر وارد دنیای سیاست شده و ترجیح داده است که به دور از حواشی سیاسی به تجارت و امور اقتصادی بپردازد. پس از مشخص شدن بازگشت مهدی هاشمی به ایران، یاسر و خواهرش فاطمه به دبی رفتند تا برادرشان را دربازگشت همراهی کنند. یاسر از دغدغههای پدر میگوید و اینکه مبادا پرونده برادرش در سایه جریانات سیاسی مورد رسیدگی قرار بگیرد.
همواره در میان مردم این شبهه مطرح بود که فرزندان آیتالله هاشمی از مصونیت خاصی برخوردار هستند و هیچگاه دادگاهی برای آنان برگزار نمیشود. عدم حضور مهدی هاشمی در ایران نیز بر این شک و تردیدها افزوده بود. چرا در شرایط فعلی باز هم با نگاه تردید به این بازگشت نگریسته میشود؟
در واقع این سؤالی است که از سوی ما نیز مطرح است. چرا که تا مدتها به بهانه نیامدن مهدی به ایران برخی گروهها دست به سیاهنمایی زده بودند و این موضوع را بهانهای برای انتقاد به حاج آقا کرده بودند. در شرایط کنونی هم که مهدی خودش به ایران آمده است، باز هم همین جریانات که به باور من همان گروههای تندرو و افراطی اصولگرا هستند، تلاش دارند که بازگشت مهدی به ایران را یک دسیسه با نقشه قبلی جلوه دهند. مهدی با آگاهی قبلی وارد ایران شد و به خوبی میدانست که قرار است محاکمه شود و در حالیکه وی به قانون تمکین کرده است، بازگشت وی را تلاش برای ایجاد آشوب تلقی میکنند. باید پرسید که چرا تا دیروز برخی موافق بازگشت وی بودند اما امروز که مهدی برگشته است، مخالفت میکنند؟
برخی افراد برای توجیه فرار از قانون، فائزه و مهدی هاشمی را مثال میزدند و مدعی بودند تا زمانی که عدالت در مورد این افراد اجرا نشود، به قانون تمکین نخواهند کرد. تحلیل شما از این موضوع چیست؟
تصمیمگیری در رابطه با این موضوع بر عهده قوه قضاییه است اما قوه قضاییه امروز در میان افکار عمومی با این سؤال مواجه است که پروندههای بسیار بزرگتر و سنگینتر از پرونده مهدی هاشمی در قوه قضاییه وجود دارد که هنوز بلاتکلیف است و به آنها رسیدگی نشده است. مردم نیز در رابطه با این پروندهها هنوز جواب روشنی دریافت نکردهاند.
در برخی سایتها فیلمی از لحظه وداع آیتالله هاشمی با آقا مهدی منتشر شده بود که پدرتان آقا مهدی را با دعای سفر بدرقه کردند. چرا پدر چنین دعایی را خواندند؟
آقا مهدی رفته بود تا با حاج آقا دیدار کند. صبح که قرار شد از پدر خداحافظی کند، حاج آقا لحظه خداحافظی این جمله «ان الذی فرض علیک القران لرادک الی معاد فالله خیر حافظا و هو ارحم الراحمین» را که به دعای سفر مشهور است و مرسوم است در گوش مسافر بخوانند، در گوش آقا مهدی خواندند و دعای سفر را همیشه برای این میخوانند که مسافر زودتر برگردد!
واکنش پدرتان نسبت به دستگیری آقا مهدی چیست؟ آیا ایشان تصمیم ندارند که با رایزنی و پادرمیانی کمی از بار مجازات برادرتان کم کنند؟
نه اصلا چنین چیزی نیست و حاج آقا قصد دخالت در این پرونده را ندارند. تنها خواسته حاج آقا این است که قوه قضاییه عادلانه و به دور از جو سازیهای مسموم سیاسی به وظیفه خودش عمل کند و به این پرونده با انصاف رسیدگی کند.
برادر شما غیر از ایران در کشورهای دیگر نیز دارای پروندههای قضایی هستند. دلیل شکلگیری آنها را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا مقاصد سیاسی در پشت این پروندهها بود؟
بله حتما قضیه سیاسی است. آن کشورها نیز مانند برخی گروههای داخلی تلاش کردند که با ایجاد پرونده برای مهدی هاشمی و متهم کردن او در محاکم قضایی خود، چهره نظام و آیتالله هاشمی را مخدوش کنند و این پروندهها بیش از اینکه جنبه حقوقی و قضایی داشته باشد، دارای بار سیاسی منفی و تخریبی علیه حاج آقا است. در ایران نیز جدای از اتهاماتی که در ظاهر مطرح است، این سر و صداها یک پشت پرده نیز دارد و برخی جریانات داخلی با مطرح کردن این اتهامات سعی دارند به تخریب چهره حاج آقا بپردازند.
شنیده میشد که دستگاه قضایی حکم جلب مهدی هاشمی را در فرودگاه اجرا نکردند و به ایشان فرصت دادهاند که پس از چند روز خودشان را به دادسرا معرفی کنند. چرا ایشان از این فرصت چند روزه برای ماندن در کنار خانواده استفاده نکردند و فردای همان روز خود را به دادسرا معرفی کردند؟
چنین فرصتی در کار نبود. در فرودگاه به ایشان اعلام کردند که ظرف ۲۴ ساعت باید خود را معرفی کند و ایشان نیز صبح روز بعد از بازگشت، خود را به دادسرا معرفی کردند. مهدی برای محاکمه به ایران آمده و کاملا برای این موضوع آماده بود. او اولویت اول خود را به پیگیری پرونده قضایی خود اختصاص داده است. مهدی سه سال بود که حاج آقا را ندیده بود و فقط برای دیدن پدر به خانه آمد و بعد از آن نیز خود را به دادسرا معرفی کرد.
در چند سالی که برادرتان در انگلیس بودند و دادگاههای ایران ایشان را فراخوانده بودند، نقل قولهایی از پدرتان مطرح میشد مبنی بر اینکه: «به مهدی گفتهام که به ایران نیاید و در انگلیس بماند و به تحصیلات خود ادامه دهد». آیا این اظهارات پدرتان را نوعی تقابل با دستگاه قضایی و قانون تلقی نمیکنید؟
در آن زمان هیچ احضاریهای به دست ما نرسیده بود. قوه قضاییه مدعی بود که احضاریه را فرستاده است اما این احضاریه ایراداتی داشت که برای مثال یکبار اسم مهدی در آن اشتباه درج شده بود و بر اساس همین موضوع احضاریه مشخصی در اختیار ما و مهدی برای معرفی به دادگاه قرار نگرفته بود. با این اوصاف این نظر حاج آقا را نمیتوان تعارض با قوه قضاییه نامید. تا آنجایی که بنده مطلع هستم، بسیاری از بزرگان نظام نیز به مهدی توصیه کرده بودند که به ایران نیاید و در همان انگلیس بماند.
حتی در روزهای گذشته هم این توصیهها ادامه داشت؟
بله حتی در همین چند روز اخیر نیز این «توصیه به نیامدن»ها وجود داشت!
فکر میکنید دلیل این توصیهها چه بوده است؟ نظام بهدلیل برگزار نکردن دادگاه مهدی هاشمی در میان افکار عمومی تحت فشار بود و آمدن مهدی هاشمی میتوانست بسیاری از این فشارها را کاهش دهد.
تصمیمگیری در مورد پرونده مهدی و برگزاری دادگاه وی در شرایط غبارآلود سیاسی امروز شاید کمی سختتر باشد. شاید میخواستند در یک فضای آرامتر به این پرونده رسیدگی کنند و در رسیدگی به این پرونده، دستگاه قضایی از بیرون تحت فشار قرار نگیرد تا بتواند عادلانهتر در مورد این موضوع قضاوت کند.
Sorry. No data so far.