سردار اسماعیل احمدیمقدم درباره فرمان هشت مادهای حضرت امام که چند بند آن نیز پیرامون حفظ کرامت تمام انسانها و ضرورت رعایت حریم خصوصی شهروندان است، گفت: آن فرمان در شرایط خاص خود صادر شد در زمانی که نهادهای قانونی متزلزل شده بودند و نقش خاصی نداشتند. همچنین در آن زمان دستگاههای اطلاعاتی ساواک منهدم شده بود و کمیته، ژاندارمری، شهربانی هم بنیه و اعتبار لازم را برای ایفای وظایف خود را نداشتند.
وی ادامه داد: در آن زمان دستگاه قضایی هم قدرت چندانی نداشت، دادگاههای انقلاب و کمیتههای انقلاب برای امنیت محلات و کشور با فرمان امام شکل گرفتند اما وقتی که مسئله ترورها و اقدامات منافقین پیش آمد به این بهانه هر فرد گروهی میساخت و به خانهای میریخت و افراد را دستگیر میکرد.
احمدیمقدم با بیان اینکه اقتضای شرایط انقلابی این بود و کاری هم نمیشد کرد، خاطرنشان کرد: در این شرایط هیچ حکم قضایی برای این دستگاهها وجود نداشت و معلوم نبود چه کسانی دستگیر میکنند و به کجا میبرند.
وی اضافه کرد: با پیشرفت نهادهای قانونی، تشکیل دادگاهها و نوسازی قوانین متناسب با شرایط انقلابی و اسلامی وضعیت متفاوت شد.
وی با اشاره به صدور این فرمان در سال ۶۱ اظهارکرد: به یاد دارم که در آن زمان من فرمانده سپاه سردشت بودم.
فرمانده ناجا خاطرنشان کرد: وقتی نهادهای انقلابی و قوانین شکل گرفت اما بیقانونیها نیز صورت میگرفت امام احساس کردند که واقعا باید وضع قانونی در کشور مستقر شود و نهادهای قانونی کار کنند.
احمدیمقدم فرمان امام را همیشگی دانست و گفت: عمدتا این فرمان برای تنظیم شرایط آن زمان بود زیرا ممکن بود افرادی خودسر و گروههای متخلف با عناوین مقدس برای مردم مزاحمت ایجاد کنند. اما امام در آنجا خطی را برای رعایت قانون و احترام به حریم خصوصی مردم کشیده بود.
به گفته فرمانده نیروی انتظامی، طبیعی است که امروزه این فرمان به شکلی قانونمند وجود دارد و یک تدبیر مقطعی صرف نیست.
وی افزود: امام با صدور فرمان هشت مادهای گفتند که شرایط انقلابی، بیثباتی و تثبیت نظام پایان یافته و از امروز باید نظاممان را بر قانون و احترام به حقوق افراد بنا کنیم.
ناجا ملتزم به رعایت حریم خصوصی افراد است
احمدیمقدم درباره رضایتش از این اصول نیز گفت: ممکن است فردی تخلف کند اما ما به عنوان نیروی انتظامی که مهمترین ضابط دستگاه قضایی است کاملا نسبت به حریم خصوصی افراد و حتی مراقبت از آن ملتزم هستیم.
وی با اشاره به توسعه فضای مجازی نیز اظهار کرد: همین فضای مجازی محلی برای تجاوز به حریم خصوصی افراد، آبروبریها و… شده که همین امر بیانگر این است که ما نه تنها خود را ملتزم میدانیم که به حریم خصوصی افراد وارد نشویم بلکه تلاش میکنیم، این حریم محفوظ بماند.
به گفته احمدیمقدم، امروز اگر تخلفی در این زمینه صورت بگیرد غیرقابل قبول است و فردی هم از آن دفاع نمیکند و با آن برخورد هم میشود.
وی همچنین در خصوص بازتاب فرمان هشت مادهای حضرت امام در میان نظامیان نیز اظهارکرد: حرفی که امام زدند آن روزها در میان مردم و نیروهای انقلابی حالتی کاریزماتیک داشت و فردی چرایی آن را تحلیل نمیکرد و همگی آن را تکلیف شرعی دانسته و در انجام آن تردید نمیکردند.
فرمانده ناجا اضافه کرد: طبیعی بود که در آن زمان که ما در کردستان و شرایط نیمه جنگی بودیم اجرای این فرمان برایمان سختتر از جاهایی مانند تهران، خوزستان و ترکمن صحرا که شرایط عادی داشتند باشد اما به یاد دارم که هنگام پاکسازی جنگلهای موسوم به «آلماآتا» در جاده پیرانشهر – سردشت برای بازرسی یک خانه نیازمند حکم قضایی بودیم و اجرای این فرمان در آنجا خیلی سخت بود، اما با این وجود آن را اجرا کردیم.
وی آثار و برکات این فرمان را بسیار زیاد برشمرد و گفت: امروزه میبینیم که مردم کردستان با نظام و انقلاب پیوند خوردهاند که حاصل این پیوند رویکرد مردمگرایی امام بود که در سختترین شرایط باز هم میگفتند «قانون».
فرمانده ناجا با اشاره به سفر چندی پیش خود به استان کردستان نیز اظهارکرد: در این سفر بر اساس گزارشات میدیدم که بیشترین پیوند مردم با نظام در آنجا وجود دارد و آن ناسیونالیسم قومی خیلی رنگ باخته که این امر نتیجه دیدگاه امام است.
اجرای فرمان هشت مادهای سخت اما با برکت بود
احمدیمقدم با بیان اینکه ما در آن روز تعبدا دیدگاه امام را بدون دانستن دلیل اجرا میکردیم اظهارکرد: اما امروزه نتیجه آن تکریم مردم و ایجاد شرایط آزادانه برای زندگی آنان را میبینیم و گرچه اجرای آن فرمان سخت بود اما با برکت بود.
احمدی مقدم با اشاره به برنامههای ناجا در امور اجتماعی و فرهنگی پیرامون تحکیم اخلاق اجتماعی و زمینههای ترویج آن نیز اظهارکرد: ناجا دستگاه فرهنگی نیست و ضابط اجرای قانون است و قانون هم جنبه باید و نباید دارد و هم جنبه خواهش میکنم و پند و اندرزی در آن نیست یعنی آمرانه است.
فرمانده نیروی انتظامی تصریحکرد: نیروی انتظامی کار سختی پیش رو دارد این است که باید تلاش کند این مجموعه اجبارها را پذیرفتنی و مردم را همراه کند تا علاقمندانه قانون را برای مصلحت جامعه رعایت کنند. بنابراین با وجود آنکه دستگاه فرهنگی نیستیم معاونت فرهنگی و اجتماعی را تشکیل دادیم چرا که به این نتیجه رسیدیم که اجرای قانون بدون استفاده از این بخشها سخت است و نیروی انتظامی را در جایی که مردم اکراه دارند زیر بار این باید و نبایدها بروند یا به آن عادت نکردهاند، در مقابل آنها قرار میدهد.
احمدیمقدم با بیان اینکه در خصوص اخلاق هم وضعیت اینگونه است، اظهارکرد: ما دیدیم حضرت امام (ره) با گروههای خودسری که در سالهای اول انقلاب از روی احساس تکلیف و بدون ماموریت قانونی شروع به برخورد با برخی افراد هنجارشکن و بدحجاب کردند، برخوردی جدی داشتند و به وزیر وقت کشور دستور دادند که با آنان برخورد شود.
فرمانده ناجا ادامه داد: امام در این زمینه گفتند همه باید در مجرای قانون باشند و هیچ فرد حق ندارد کار غیرقانونی کند، بنابراین نیروی انتظامی هم در این حوزه تلاش دارد که ارشاد، هدایت، توجیه و فرهنگسازی مشغول باشد اما طبیعتا وقتی پای قانون به میان میآید، باید مجری آن هم باشیم.
به گفته فرمانده ناجا، پلیس تلاشش بر این است که قانون را برای مردم شدنی کند.
وی تصریحکرد: تلاش معاونت اجتماعی ناجا بر اجتماعیشدن نقش پلیس در جامعه است نه صرفا نقش قانونی و حقوقی و برخورد آمرانه.
فرمانده نیروی انتظامی در خاتمه با بیان اینکه معاونت اجتماعی به عنوان چهره نرم و مصلح اجتماعی و دلسوز مردم مطرح میشود، گفت: اگر باید و نبایدی هم میگوید از روی دلسوزی برای مردم است تا آنان را با خود همراه کند که اگرچه گامهای موفقی در این زمینه برداشته شده اما در ابتدای راه قرار داریم.
Sorry. No data so far.