چهارشنبه 10 اکتبر 12 | 12:48

تئوری تفکیک جنسیتی خوب است یا بد؟

استادیار و عضو هیات علمی موسسه امام خمینی (ره) گفت‌: اختلاط جنسیتی در دانشگاه‌ها معضلات و مشکلاتی را ایجاد کرده اما کاملاً اثبات شده که تفکیک جنسیتی، مزایا و سودمندی‌هایی از نظر تجربی و تئوریک دارد‌ بنابراین باید از اصل موضوع دفاع کرد.


حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی امیدی، استادیار و عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی‌ (ره) درباره ارتقای سطح علمی دانشگاه‌هایی که در آن‌ها طرح تفکیک جنسیتی اجرا شده است، اظهار داشت: در تفکر اسلامی، یک نکته اساسی وجود دارد و آن این است که زن و مرد برای حفظ حریم‌ها تلاش کنند لذا حفظ عفاف برای آن‌ها یک ضرورت است.

وی افزود: در مواقعی که تعاملی میان زن و مرد در عرصه اندیشه صورت می‌گیرد نیز حفظ حریم‌ها بسیار ضروری است و کسانی که مخالف این ایده و بحث تفکیک جنسیتی هستند باید رجوع مجددی به معارف اسلامی داشته باشند.

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی که در سال ۱۳۶۶ مبنی بر ضرورت وجود اخلاق اسلامی در دانشگاه‌ها ارائه شده، ‌آمده است که اولاً دانشجویان زن و مرد در دو ردیف جداگانه بنشینند و ثانیاً در تبصره آن مطرح شده که اگر امکان جدا کردن باشد باید این جدایی صورت گیرد و هر‌گاه در دانشگاهی، جدا ساختن کلاس‌های مختلط زنان و مردان می‌سر باشد و مشکلی از لحاظ بودجه کیفیت تحصیلی بوجود نیاورد، باید کلاس‌ها جدا شود.

حجت‌الاسلام امیدی با اشاره به اینکه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بر مبنای اصول اسلامی و حفظ حریم زن و مرد و اهمیت حفظ عفاف است، گفت: برخی از کسانی که با معارف اسلامی آشنا نیستند در مجلس و جاهای دیگر حرف‌هایی می‌زنند که واقعاً نشان‌دهنده عدم اطلاع نسبت به معارف اسلامی است‌ لذا به آن‌ها توصیه می‌کنیم در این باره مطالعه کنند.

وی اظهار داشت: برخی می‌گویند تفکیک جنسیتی، توهین به دانشجویان است، در حالی که این حرف غلط است؛ برخی افراد نیز معتقدند دانشجو به بلوغ فکری رسیده و تفکیک جنسیتی درباره او صحیح نیست‌ اما این اصلاً ربطی به موضوع مربوطه ندارد، حتی وقتی حضرت یوسف پیامبر (ع) با این مسئله روبه‌رو شد گفت اگر لطف و عنایت و رحمت خدا نباشد هر کسی به سمت زشتی‌ها تمایل دارد‌ لذا حفظ این حریم‌ها، لازم و ضروری است.

استادیار و عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) تصریح کرد: ‌در روایات داریم امام‌ صادق (ع) از فردی که برای یک خانم تدریس می‌کرد سوال کرد آیا تو گاهی اوقات حرفی نمی‌زنی که موجب خنده طرف مقابل شود؟ فرد پاسخ داد بله؛ امام صادق (ع) مجدداً پرسید آیا وقتی او می‌خندد در درون تو چیزی اتفاق نمی‌افتد؟ فرد پاسخ داد بله؛ امام صادق (ع) فرمود بترس و از این کار، دوری کن؛ این روایت به معنای نیاز زن و مرد به رعایت حریم‌‌ها حتی در فضای آموزشی و تعلیمی است.

حجت‌الاسلام امیدی با بیان اینکه متاسفانه برخی از دانشجویان ما هنوز با مباحث اسلامی، آشنایی کافی پیدا نکرده‌اند، گفت: طبیعتاً ممکن است که این افراد دچار آفت‌هایی شوند‌ البته تفکیک جنسیتی تنها کار در اسلامی‌ شدن دانشگاه‌ها نیست اما معتقدیم که فضای دانشگاه‌ها باید به سوی فضای اسلامی برود، دانشجویان دختر احساس راحتی کنند و دانشجویان پسر در تلاش و رقابت علمی جدی قرار گیرند.

استاد حوزه و دانشگاه افزود: برای اسلامی شدن دانشگاه‌ها باید علوم و معاف سکولار تغییر یابد و در این راستا سرمایه‌گذاری شود؛ اساتید نیز باید برای آشنایی با معارف اسلامی تلاش کنند و طبیعتاً تحول در هر سه عرصه دانشگاه یعنی دانشجویان، اساتید و علوم لازم است زیرا هر کدام جایگاه خاص خود را دارند.

وی اظهار داشت: اختلاط جنسیتی، معضلات و مشکلاتی را ایجاد کرده اما کاملاً اثبات شده که تفکیک جنسیتی، مزایا و سودمندی‌هایی از نظر تجربی و تئوریک دارد‌ بنابراین باید از اصل موضوع دفاع کرد.

حجت‌الاسلام امیدی تصریح کرد: برخی از اساتید دانشگاه، نکات تاسف‌انگیزی را در این باره مطرح کرده‌اند، مثلاً یکی از اساتید اعلام کرده تفکیک جنسیتی تابوی جنسی ایجاد می‌کند و موجب حساسیت همیشگی بر روی جسم طرف مقابل می‌شود، در حالی که اصلاً این طور نیست زیرا در گذشته و داستان‌های قدیم نیز با وجود تفکیک بین دو جنس، روابط عاشقانه حقیقی میان آن‌ها ظهور و بروز می‌یافت یا اگر به عنوان همسر خود، او را انتخاب می‌کرد با عشق و محبت به وی نظر داشت.

وی افزود: ‌ متاسفانه در حال حاضر، جایگاه برخی بانوان در فضای دانشگاه تضعیف شده و برخی اتهامات به انگیزه‌های خانم‌ها و آقایان برای ورود به دانشگاه زده می‌شود که البته ما اصلاً این اتهامات را نمی‌پذیریم‌ اما معتقدیم باید فضا برای سلامت فکری دانشجویان ایجاد شود و یکی از عواملی که باعث فضای مثبت می‌شود همین تفکیک جنسیتی است‌ لذا احساس اطمینانی برای افراد در فضای علمی ایجاد می‌شود و رقابت بر سر موضوعات علمی صورت می‌گیرد نه مسائل دیگر.

استادیار و عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) با اشاره به ضرورت پیگیری تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌های که درصد کمتری از این کار را انجام داده‌اند، گفت: این کار قطعاً به سود اساتید، دانشجویان و مجموعه‌های علمی کشور است و علاوه بر‌ آن، این یک قانون است، یعنی نمی‌توان قانون را نادیده گرفت و سلیقه‌ای عمل کرد؛ باید با اعمال قانون کشور، کسانی که از آن تخطی می‌کنند توبیخ شوند.

حجت‌الاسلام امیدی افزود: بحث تفکیک جنسیتی از سال‌ پیش باید عملیاتی می‌شد اما تاکنون عملیاتی نشده‌ لذا باید اکنون به طور جدی پیگیری شود، همانطور که باید برای اسلامی شدن و بومی شدن علوم نیز، جدیت و اهتمام مضاعفی صورت گیرد اگر چه برخی مجموعه‌ها برای تدوین سرفصل‌های جدید برای علوم سیاسی و سایر علوم، تلاش کرده‌اند اما باید در این عرصه، اساتید معتقد و آشنا به معارف اسلامی‌، جایگزین اساتید سکولار و بیگانه با معارف اسلامی شوند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.