یکشنبه 14 اکتبر 12 | 14:54

توان بازدارندگی ایران و قدرت موشکی

هدف اصلی جمهوری اسلامی ایران از سرمایه گذاری در صنعت موشکی، منصرف کردن کشورهای متخاصم از حمله نظامی به ایران و بالا بردن ضریب بازدارندگی و دفاعی کشور است.


تلاش برای بازدارندگی همه جانبه و افزایش توانمندی نظامی و دفاعی کشور، بدون شک یکی از مهم‏‌ترین محورهای راهبرد نظامی جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با تهدیدات است؛ به بیان دیگر سایر محور‌ها بر اساس بازدارندگی که یکی از مهم‏‌ترین بخش‏های ‏‏‏راهبرد دفاعی ایران به شمار می‌‏‏‏‏آید ساماندهی و اجرا می‌‏‏‏‏شوند. برای بررسی اهمیت و تاریخچه بازدارندگی در راهبردهای دفاعی ایران، جدای از تجربه ‏های ‏‏‏تلخ دخالت‏های ‏‏‏نظامی و سیاسی دیگر کشور‌ها در ایران قبل از انقلاب، می‌‏‏‏‏توان به رخداد‏های ‏‏‏مهمی چون تجربه هشت سال دفاع مقدس، حملات شیمیایی عراق در این مدت و حتی قبل‏‌تر از آن حمله نظامی ایالات متحده آمریکا جهت آزادی گروگان‏‌ها اشاره کرد. با توجه به اتفاقات ذکر شده و بیان تهدیدهای مختلف از سوی ایالات متحده آمریکا و اسراییل، از یک سو هم اهمیت بازدارندگی نشان داده می‌‏‏‏‏شود و از سوی دیگر ضرورت این مهم مشخص می‌‏‏‏‏گردد.

پس از انقلاب اسلامی، تلاش‏های ‏‏‏مهمی از جمله تلاش برای افزایش توان دفاعی و آمادگی نیرو‌ها، طراحی برنامه‏ های ‏‏‏کلان برای ساخت تسلیحات در داخل با توجه به اعمال تحریم‏های ‏‏‏گسترده و کسب آموزش‏های ‏‏‏حرفه‏ای و پیش‏رفته انجام گردید، اما به نظر می‌‏‏‏‏رسد که برنامه ریزی برای دست‏یابی به فن‏آوری موشک‏های ‏‏‏پیش‏رفته مهم‏‌ترین محور تلاش‏های ‏‏‏ایران در زمینه افزایش بازدارندگی دفاعی بوده است.

پر واضح است که حمله به کشوری که دارای فن‏آوری موشک‏های ‏‏‏پیش‏رفته است، با پاسخ‏های ‏‏‏سریع و قاطع کشور مورد حمله قرار گرفته مواجه می‌‏‏‏‏شود، در نتیجه در صورت حمله هزینه‏های ‏‏‏زیادی بر کشور مهاجم تحمیل خواهد شد و علاوه بر آن ترس از حملات موشکی مانعی همیشگی برای کشور مهاجم خواهد بود. به غیر از این موضوع، توانمندی موشک‏های ‏‏‏دوربرد در تیررس قرار دادن تمامی مراکز حیاتی و اساسی دشمن از ویژگی‏های ‏‏‏این نوع بازدارندگی به شمار می‌‏‏‏‏رود.

بر همین اساس سرمایه گزاری‏های ‏‏‏عظیمی در این زمینه در سازمان دفاعی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است و ایران توانسته است به موشک‏های ‏‏‏فاتح، تندر، خلیج فارس، شهاب‏های ‏‏‏۱، ۲ و ۳ و موشک‏های ‏‏‏زلزال و قیام دست پیدا کرده است. در طول این مدت جمهوری اسلامی ایران از یک سو با هدف نمایش توان دفاعی و بازدارندگی خود و از سوی دیگر آشکار کردن این توانمندی در زمینه موشکی، و بی‌اثر کردن تهدیدات رزمایش‏های ‏‏‏موشکی فراوانی را برگزار کرده است.

یکی از این رزمایش‏‌ها ‏‏‏‏، سلسله رزمایش‏های ‏‏‏پیامبر اعظم است که جهت نشان دادن توانمندی‏‌ها ‏‏‏‏نظامی و موشکی ترتیب داده می‌‏‏‏‏شود. در این بین برای رزمایش پیامبر اعظم ۷ با توجه به زمان و ماهیت برگزاری آن، اهداف خاص دیگری علاوه بر نشان دادن توانایی‏های ‏‏‏موشکی می‌‏‏‏‏توان متصور شد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.

رزمایش موشکی پیامبر اعظم ۷

از اهداف اصلی این رزمایش مقابله با تهدیدات منطقه‏ای و جهانی، مقابله با تحریم‏های ‏‏‏جدید آمریکا و اروپا، نشان دادن توانایی موشکی ایران به کشورهای تهدید کننده و افزایش آمادگی برای حملات تلافی جویانه به پایگاه‏های ‏‏‏نظامی کشورهای فرامنطقه در صورت حمله به ایران بود.

در این رزمایش برای اولین بار از بخشی از توانایی‏های ‏‏‏منحصر به فرد موشکی ایران رونمایی شد، در این رزمایش مورد هدف قرار گرفتن پایگاه‏های ‏‏‏شبیه سازی شده دشمن، توسط موشک‏های ‏‏‏پیش‏رفته ایران برای نخستین بار اتفاق افتاد. در رزمایش‏های ‏‏‏گذشته، از توانایی موشک‏های ‏‏‏شهاب ۱، ۲ و ۳، فاتح، تندر و خلیج فارس استفاده شده بود، اما در این رزمایش برای اولین بار از موشک‏های ‏‏‏پیش‏رفته زلزال و قیام که جز آخرین دست‏آوردهای صنایع دفاعی کشور هستند برای تخریب پایگاه‏های ‏‏‏نظامی کشورهای فرامنطقه استفاده شد.

از دیگر محورهای این رزمایش مهم، استفاده از موشک‏های ‏‏‏بالستیک رادارزن و بمب افکن‏های ‏‏‏بدون سرنشین بود. طراحی و ساخت موشک‏های ‏‏‏بالستیک رادارزن، از چندی قبل در اولویت وزارت دفاع و پشتیبانی قرار گرفته است که هم اکنون کارهای تحقیقاتی آن به پایان رسیده است. موشک‏های ‏‏‏بالستیک رادارزن موشک‏هایی هستند که با هدف مقابله با پدافند دفاعی دشمن طراحی شده‏اند. این موشک توانایی شناسایی هرگونه تشعشعات و سیگنال‏های ‏‏‏راداری دشمن را داشته و با سرعتی بیش از سه برابر سرعت صوت حرکت می‌‏‏‏‏کند، این موشک سیصد کیلومتر برد دارد که قرار است در آینده افزایش یابد.

تحلیل رزمایش عظیم پیامبر اعظم ۷

هدف اصلی جمهوری اسلامی ایران از سرمایه گذاری در صنعت موشکی، منصرف کردن کشورهای متخاصم از حمله نظامی به ایران و بالا بردن ضریب بازدارندگی و دفاعی کشور است. در این چارچوب برگزاری رزمایش‏های ‏‏‏نظامی، و بالاخص رزمایش‏های ‏‏‏موشکی همچون پیامبر اعظم ۷، با هدف نشان دادن توانایی ایران در حوزه موشکی و در نتیجه افزایش بازدارندگی در مقابل تهدیدات صورت گرفت. در واقع برگزاری این رزمایش‏های ‏‏‏نظامی، در چارچوب رقابت و خصومت موجود بین جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا و با هدف افزایش بازدارندگی در مقابل تهدیدات روز افزون تجریه و تحلیل می‌‏‏‏‏گردد. در چارچوب گفته شده ایران توانسته است در مقابله با تهدیدات آمریکا و رژیم صهیونیستی سطح بالایی از بازدارندگی را ایجاد کند و در جریان رقابت و خصومت موجود، با درک اهمیت راهبردی توان موشکی در افزایش بازدارندگی توانسته به توانایی‏های ‏‏‏قابل توجهی دست یابد.

در حالی که دور جدید تحریم‏های ‏‏‏جدید مالی و نفتی جمهوری اسلامی ایران به تازگی آغاز شده است، برگزاری این چنین رزمایش‏هایی باعث افزایش نگرانی‏‌ها ‏‏‏‏درباره انتقال جریان نفت می‌‏‏‏‏شود و به طور آشکار این پیام را منتقل می‌‏‏‏‏کند که امنیت انرژی بدون ایران پایدار و با ثبات نخواهد بود علاوه بر این، یکی دیگر از اهداف این رزمایش انتقال این پیام به سایر کشور‏های ‏‏‏خاور میانه است که هرگونه سرمایه گذاری در عرصه پدافند موشکی از سوی کشورهای منطقه‏ای و فرا منطقه ‏ای، نمی‌‏تواند توان موشکی ایران را تضعیف کند، آخرین پیامی که از اجرای این رزمایش دریافت می‌‏‏‏‏شود این است که هرگونه حمله به ایران با پاسخ سریع و گسترده به پایگاه‏‌ها و منافع کشور مهاجم در سراسر منطقه مواجه خواهد شد.

رژیم صهیونیستی و در کنار آن سایر کشور‌ها عربی منطقه به رهبری ایالات متحده آمریکا تصمیم دارند تا مقابله با اقدامات موشکی ایران را در مقابل این اقدامات در دستور کار خود قرار دهند.

بی‌اثر کردن توانایی موشکی و در نتیجه وارد کردن آسیب‏های ‏‏‏جدی به سطح بازدارندگی تهران هدف اصلی این اقدامات به شمار می‌‏‏‏‏رفت که تضعیف دیپلماسی ایران به ویژه در عرصه هسته‏ای و تضعیف توانایی‏‌هایش برای حملات تلافی جویانه در پاسخ به حمله نظامی پیش دستانه هدف نهایی کشور‏های ‏‏‏متخاصم است.

اقدامات کاملاً هماهنگ رژیم صهیونیستی، ایالات متحده آمریکا و کشورهای عربی، تماماً برای تضعیف توان موشکی و در نتیجه بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران در این زمینه است. به طور مثال دولت ایالات متحده آمریکا سامانه بسیار پیش‏رفته دفاع هوایی «تاد» را برای افزایش ضریب دفاع هوایی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، به ارزش حدود هفت میلیارد دلار به امارات متحده عربی تحویل داده است این سامانه با نام کامل «پایانه دفاع منطقه‏ای با ارتفاع زیاد» (Terminal High Altitude Area Defence) یا (THAAD) توانایی بسیار زیادی در مقابله با حمله‏های ‏‏‏موشکی دارد؛ در جایی دیگر دولت آمریکا مدتی قبل برای اولین بار برای مقابله با موشک‏های ‏‏‏ایران در کشورهای حاشیه خلیج فارس با نصب «سامانه موشکی پاتریوت» یا (Patriot Missiles Defence System) موافقت کرد؛ و در ‌‌نهایت امروز نیز اخباری از راه اندازی سپر دفاع موشکی در کشورهای خلیج فارس به گوش می‌‏‏‏‏رسد علاوه بر راه اندازی این سپر، آمریکا چند کشتی پیش‏رفته معروف به «ایجیس» که توانایی مقابله با حملات موشکی را دارند به خلیج فارس فرستاده است. اشاره به سامانه دفاع هوایی مستقر در ترکیه که بخشی از سپر دفاع موشکی ناتو در اروپاست نیز در کنار این سامانه هوایی ضروری به نظر می‌‏‏‏‏رسد، در واقع چندی پیش این سامانه در ترکیه فعال شده و قرار است دیگر بخش‏های ‏‏‏آن نیز که در کشورهای ایتالیا، اسپانیا و برخی کشورهای اروپای شمالی است تا سال ۲۰۱۸م فعال و عملیاتی شوند.

در سال‏های ‏‏‏گذشته، ایالات متحده آمریکا با ارسال سامانه‏ های ‏‏‏دفاع هوایی و رادارهای فوق پیش‏رفته «ایکس – باند» به شدت به دنبال تقویت توان دفاعی رژیم صهیونیستی بوده و در واقع مهم‏‌ترین اقدام آمریکا در این باره، تلاش برای ایجاد سامانه‏ای دفاعی در رژیم صهیونیستی است که با این کار توانسته است توانایی این رژیم را در مقابله با تهدیدهای موشکی بالا ببرد در همین راستا در سال ۲۰۱۰ میلادی اعلام شد که دولت آمریکا در منطقه خاورمیانه با توجه به ناتوانی سامانه‏های ‏‏‏دفاع موشکی خود، بدنبال ایجاد سامانه دفاعی جدید و کارآمد است که قرار است در صورت افزایش کارآیی، این سامانه در رژیم صهیونیستی نصب گردد.

با توجه به موارد و مثال‏های ‏‏‏گفته شده، دشمنی و رقابت خاصی در عرصه نظامی در منطقه خاورمیانه، به خصوص در عرصه توان موشکی و پدافند موشکی بین ایران و آمریکا مشاهده می‌‏‏‏‏شود. پرواضح است که دولت آمریکا و متحدانش در منطقه با گسترش سامانه دفاعی در جریان این رقابت می‌‏‏‏‏کوشند تا از عمق و میزان بازدارندگی ایران بکاهند. اهداف اصلی این امر به ترتیب تضعیف توان نظامی جمهوری اسلامی ایران، پایین آوردن قدرت چانه زنی در عرصه دیپلماتیک و نهایتاً کاهش توان مقابله‏ای و تلافی جویانه در برابر حملات احتمالی می‌‏‏‏‏باشد.

اما در طرف مقابل، جمهوری اسلامی ایران سعی می‌‏کند تا این تهدیدات را به هر نحوی خنثی کند، به طور مثال سعی در افزایش توان موشکی خود با ایجاد خرید سامانه‏های ‏‏‏تدافعی است، که تلاش ایران برای خرید سامانه دفاع هوایی اس ۳۰۰ از روسیه دقیقاً با همین هدف در اولویت‏های ‏‏‏اصلی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است. البته باید خاطر نشان کرد که لغو قرار داد خرید سامانه «اس ۳۰۰» از روسیه، در پی فشارهای آمریکا و رژیم صهیونیستی، باعث شده است تا وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران ساخت نمونه داخلی «اس ۳۰۰» را با نام «باور ۳۷۳» در دستور کار خود قرار دهد، که توانایی‏های ‏‏‏بسیاری برای مقابله و مواجهه با حملات هوایی دارد و کاملاً می‌‏‏‏‏تواند از لحاظ کارایی با نمونه روسی خود برابری کند

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.