سه‌شنبه 13 نوامبر 12 | 13:12

بیشترین مقالات علمی فارسی را چه کسانی نوشتند؟

بر اساس اطلاعات پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) هم اکنون هزار و ۲۳ نشریه علمی در کشور منتشر می‌شود و تا پایان سال ۹۰ نیز، ۲۵هزار مقاله به زبان فارسی توسط محققان ایرانی در مجلات داخلی به چاپ رسیده است.


دکتر جعفر مهراد، سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با اشاره به توسعه دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و تاسیس نشریات علمی مختلف که عملکرد پژوهشی موسسات آموزش عالی و پژوهشی را به تصویر می‌کشند، گفت: تعداد نشریات معتبر علمی کشور در سال ۱۳۸۳ تنها ۲۸۶ عنوان نشریه بود که این رقم در سال ۱۳۹۱ به هزار و۲۳ نشریه افزایش یافته است که به نوبه خود رقم بسیار قابل توجهی به حساب می‌آید.

وی با اشاره به تاسیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در سال ۱۳۸۷ در شیراز گفت: تاسیس ISC با تصویب وزرای آموزش عالی و تحقیقات علمی کشورهای اسلامی که در‌‌ همان سال در باکو – پایتخت آذربایجان – تشکیل شد، موجودیت یافت؛ البته پیش از این تاریخ، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) فعالیت‌های خود را آغاز کرده بود و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از این فعالیت استنادی پشتیبانی می‌کرد.

مهراد با بیان اینکه پایگاه استنادی علوم جهان اسلام شروع فعالیت‌های خود را بر اساس تحلیل و پردازش نشریات علمی به سال ۱۳۷۸ معطوف کرد، تصریح کرد: در سال ۱۳۷۸ تعداد مقالات فارسی مبتنی بر نشریات معتبر علمی اندکی بیش از دو هزار مقاله بود که این رقم در سال ۱۳۷۹ به دوهزار و۵۰۰ مقاله افزایش یافت.

عبور مقالات فارسی از مرز پنج هزار مقاله در سال ۸۰

وی با تحلیل داده‌های موجود در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) ادامه داد: سال ۱۳۸۰ نخستین سالی است که میزان تولیدات علمی کشور به شکل مقاله فارسی از مرز پنج هزار عبور کرد و در سال ۱۳۸۴ به بیش از ۱۰هزار مقاله فزونی یافت.

افزایش مقالات فارسی به بیش از ۲۰هزار عنوان در سال ۸۸

رییس مرکز منطقه‌یی اطلاع رسانی علوم و فناوری، علت افزایش فزاینده مقالات فارسی را توسعه دانشگاه‌ها و تاسیس مجلات بیشتر بر اساس مصوبات کمیسیون نشریات معتبر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد و گفت: در ادامه روند رو به رشد مقالات فارسی، تولیدات علمی کشور در سال ۱۳۸۶ به بیش از ۱۵هزار مقاله معتبر افزایش یافت و در سال ۱۳۸۸ از مرز ۲۰ هزارمقاله عبور کرد.

مهراد در ادامه افزود: میزان تولیدات علمی کشور به زبان فارسی در سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ به ترتیب به رقمی در حدود ۲۳هزار و ۹۹۰ و ۲۵ هزار مقاله رسید.

سهم ۳۵ درصدی علوم انسانی از مقالات فارسی

سرپرست ISC با بیان اینه از نظر موضوعی دانشمندان و پژوهشگران کشور مقالات خود را در مجلات تخصصی به چاپ می‌رسانند، گفت: هم اکنون ۴۹. ۳۵ درصد مقالات فارسی در حوزه علوم انسانی و رشته‌های وابسته به آن به تحریر درمی آید. رشته پزشکی با تولید ۲۳. ۳۳ درصد از کل مقالات کشور رتبه دوم را به دست آورده است.

سهم زیر یک درصدی رشته‌های هنر و معماری از مقالات فارسی ایرانیان

وی ادامه داد: علوم کشاورزی با تولید ۷۹. ۱۳ درصد از کل مقالات فارسی در مکان سوم قرار دارد. میزان تولیدات رشته‌های فنی و مهندسی، علوم پایه، علوم دامپزشکی و هنر و معماری هم به ترتیب ۶۰. ۹ درصد، ۹۵. ۵ درصد، ۰۷. ۱ درصد و ۸۶. ۰ درصد از کل مقالات کشور به زبان فارسی است.

مهراد در خصوص نویسندگان بر‌تر کشور در تمام رشته‌های علوم گفت: دکتر فریدون عزیزی، دکتر باقر لاریجانی، دکتر انوشیروان کاظم‌نژاد، دکتر مهدی هدایتی و دکتر مهدی نصیری محلاتی رتبه اول تا پنجم را در از لحاظ تعداد مقالات منتشر شده به زبان فارسی در دست دارند. رتبه‌های ششم تا نهم هم به دکتر حمید علوی مجد، دکتر سقراط فقیه‌زاده، دکتر محمود محمودی و دکتر محمد جعفری تعلق دارد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.