همزمان با آغاز حرکات انقلاب و کوشش محمدرضا پهلوی برای آرام کردن مردم، هویدا و چند تن دیگر از رجال سرشناس سیاسی دوران زمامداری خود را بازداشت کرد. البته خود او میدانست که این بازداشت برای آرام کردن مردم است و با بازداشتهای سیاسی و معمول فرق دارد. اما نمیدانست که بازداشتش تا روز پیروزی انقلاب ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ ادامه خواهد داشت. وی از طریق داریوش فروهر تسلیم دولت موقت مهندس مهدی بازرگان شد. سپس به دادگاه انقلاب تحویل داده شد و با حکم صادق خلخالی قاضی دادگاه اعدام شد.
گفته میشود امیرعباس هویدا در راهرو دادگاه با شلیک آقای هادی غفاری از پشت سر به ناحیه گردن جان باخت و سپس به حکم صادق خلخالی به اعدام محکوم شد.
آیت الله خلخالی: جنازه هویدا را به اسرائیل بردند
آیتالله خلخالی در خاطرات خود میگوید:
«هویدا حاضر به نوشتن وصیت نشد تا شاید دستور اعدام او به تأخیر افتد و همین را فرجه حساب میکرد و شاید تصور میکرد، دستی از غیب برای نجات او بیرون بیاید؛ ولی چارهای نداشتیم و سرانجام حکم را اجرا کردیم…. پس از اعدام هویدا، بنا بود جنازه او را ابتدا به پزشکی قانونی و سپس به اطراف کهریزک منتقل و در آنجا به خاک بسپارند؛ ولی موضوع پی گیری نشد و ما هم متوجه نشدیم و جنازه او به مدت سه ماه و اندی در پزشکی قانونی ماند.
ابراهیم یزدی به دستور بازرگان از یک طرف و یهودیها و بهاییها و فراماسونها و اسرائیلیها و فرانسویها از طرف دیگر، دست به دست هم داده و جنازه را در یک تابوت گذاشتند و با ارفرانس به فرانسه فرستادند…. آنها سپس جنازه را با طمطراق به اسرائیل بردند و در فرودگاه لود تل آویو، تعدادی از وطنفروشان و ساواکیها و اسرائیلیهای تروریست، به دستور مناخیم بگین، با رژه نظامی و سلام مخصوص و پرچم طاغوتی ایران و آرم شاهنشاهی، تشییع جنازه کرده و آن را به الخلیل بردند و در قبرستان یهودیها و در کنار قبر پدرش دفن نمودند.»
هاشمی رفسنجانی: محاکمه امیرعباس هویدا بدون اطلاع دولت و شورای انقلاب صورت گرفت
هاشمی رفسنجانی در کتاب خاطرات خود (مربوط به سال 1358) نوشته است:
محاکمه هویدا توسط آقای خلخالی و به دنبال آن اعدام وی در تاریخ 19 فروردین 1358، به دور از اطلاع شورای انقلاب و دولت موقت بود؛ البته کسی از ما مخالف این محاکمه نبود، فقط این نظر به ویژه در میان اعضای دولت وجود داشت که اگر محاکمه هویدا به صورت علنی و با رعایت موازین حقوقی مورد نظر مجامع بینالمللی صورت میگرفت، نکات مهمی از جنایات رژیم پهلوی از طریق گزارش جریان دادگاه به اطلاع مردم ایران و جهان میرید و دولت انقلابی ما اعتبار بیشتری پیدا میکرد و معتقد بودند که با اعدام هویدا، بسیاری از اسرار ناگفته رژیم پهلوی نیز از بین رفته است.
همچنین یکی دیگر از مسائل مربوط به هویدا که علاوه بر محاکمه و اعدام او، بر جمع ما پوشیده ماند و حتی بعدها هم حقیقت آنرا نیافتیم، شایعه انتقال جسد وی به اسرائیل بود که تعجب بسیار ما را برانگیخت.
اعدام هویدا ضمن آنکه مورد استقبال مردم و گروههای سیاسی داخلی قرار گرفت، موجی از نارضایتی جهانی – خصوصاً از سوی کشور فرانسه را – برعلیه انقلاب و دولت موقت به همراه آورد.
Sorry. No data so far.