دوشنبه 17 دسامبر 12 | 09:03

ژاپن از سونامی هسته‌ای تا سونامی سیاسی

رکود اقتصادی، شدت گرفتن اختلافهای ارضی با همسایگان و بحران هسته ای ناشی از سونامی در نهایت حزب حاکم بر ژاپن را سرنگون کرد و زمینه ساز روی کار آمدن حزب مخالف ˈ لیبرال دمکراتیک ˈ در این کشور شد.


80459318-3551096

نتایج انتخابات مجلس نمایندگان ژاپن که روز یکشنبه در سراسر این کشور برگزار شد، نشان می‌دهد که حزب مخالف لیبرال دمکراتیک (ال. دی. پی) به رهبری ˈ شینزو آبه ˈ نخست وزیر سابق این کشور پیروز شده و بیشترین کرسی‌ها را از آن خود کرده است.

استعفای ˈ یوشیهیکو نودا ˈ نخست وزیر ژاپن از ریاست حزب حاکم دمکرات نیز حکایت از آن دارد که ˈ آبه ˈ بزرگ‌ترین مانع را برای رسیدن به مقام نخست وزیر این کشور در شرق آسیا از پیش رو برداشته است.

از زمانی که زمین لرزه قدرتمند سال ۲۰۱۱ ژاپن را تکان داد، پس لرزه‌های آن دامنگیر دولت این کشور نیز شد و با ناکامیهای پی درپی اقتصادی و سیاسی، رهبری این حزب اعتماد مردمی را از دست داد.

اقتصاد ژاپن در سالهای اخیر در بد‌ترین شرایط قرار داشته و در دو سال گذشته روند نزولی را طی کرده است.

ˈ آبه ˈ بلافاصله پس از اعلام نتایج انتخابات در یک کنفرانس خبری گفت که اقتصاد کشورش در شرایط بدی قرار دارد اما حزب مخالف می‌کوشد تا روند بهبود اقتصادی و بازگشت آن به شرایط عادی را فراهم کند.

چنین اظهاراتی نشان می‌دهد که وضعیت بد و رکود اقتصادی بزرگ‌ترین علت شکست حزب حاکم در انتخابات عمومی مجلس بوده است.

نخست وزیر سابق ژاپن بر این باور است که باید بانک مرکزی تجدید ساختار شده و رییس جدیدی نیز برای آن تعیین شود تا بتوان ضمن بهبود اوضاع اقتصادی، از تورم فزاینده نیز جلوگیری کرد و کشور را از رکود اقتصادی نجات داد.

با این حساب پیش بینی می‌شود در برنامه اقتصادی، مالی و بانکی ژاپن در ماههای آینده تغییرات گسترده‌ای رخ دهد.

حزب مخالف در عین حال با زیرکی و با ائتلاف با گروه‌ها و احزاب دیگر توانست پیروزی خود را در انتخابات محکمتر کند و حالا وقت آن رسیده تا با همین گروههای همسو برای بهبود اوضاع ژاپن رایزنی کند.

ˈ آبه ˈ تاکید کرده که در سیاست خارجی نیز به دنبال تنش با چین نخواهد بود و بزودی روابط با پکن را بهبود خواهد بخشید.

با این وصف این به معنای مصالحه ژاپن و چین بر سر جزایر ˈدیائو یوˈ در دریای شرقی نیست زیرا وی تاکید کرده که این جزایر بخش ذاتی از سرزمین ژاپن است.

این جزایر اکنون در کنترل ژاپن است اما چین می‌گوید اسنادی در اختیار دارد که نشان می‌دهد از دیرباز جزو قلمرو این کشور بوده است.

با این حساب مساله جزایر مورد منازعه در دریای شرقی چین همچنان بزرگ‌ترین محل اختلاف توکیو – پکن خواهد بود که بخشهای اقتصادی، نظامی و سیاسی را نیز در ماههای اخیر در برگرفته است.

نمونه این تاثیرگذاری حضور جنگنده‌های دو کشور در هفته اخیر در منطقه، اعزام کشتیهای گشتی نیروی دریایی و کاهش مبادلات اقتصادی بین آنهاست.

رهبر حزب مخالف ژاپن در رابطه با سیاست کشورش نسبت به آمریکا نیز گفته پس از رسیدن به مقام نخست وزیری برای تحکیم اتحاد با این کشور به واشنگتن سفر خواهد کرد.

ناظران سیاسی معتقدند نزدیک‌تر شدن دولت جدید ژاپن به آمریکا تاثیرات منفی در روابط این کشور به خصوص با چین خواهد داشت.

آمریکا در مساله جزایر مورد منازعه از ژاپن حمایت می‌کند و گفته است بزودی ۶۰ درصد از نیروی دریایی خود را به آسیا و اقیانوس آرام اعزام خواهد کرد.

حزب مخالف ژاپن در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، امنیتی و دیپلماتیک نیازمند تغییرات گسترده‌ای در سراسر کشور است و با همین قول‌ها نیز موفق به جذب و جلب آرای مردمی شده است.

شعارهای تبلیغاتی این حزب قبل از انتخابات در خصوص تحول در عرصه‌های مختلف از اقتصاد گرفته تا نیروگاههای برق هسته‌ای و فعال کردن دوباره نیروگاههای تعطیل شده مقدمه‌ای بر جلب افکار عمومی و در ‌‌نهایت پیروزی حزب در انتخابات بود.

هنوز مشخص نیست که این حزب با سیاست رادیکال جناح راستی در قبال کشورهای منطقه چه مسیری در پیش خواهد گرفت اما سابقه حکومت آن نشان می‌دهد که منازعات ارضی و دریایی میان ژاپن با کره جنوبی و چین در آینده افزایش خواهد یافت.

این حزب می‌گوید که ژاپن از کشورهای همسایه خود تهدید می‌شود و باید هشیاری خود را افزایش دهد. این حزب بشدت به دنبال تقویت قوای نظامی ژاپن نیز هست.

روزنامه ˈمردمˈ ارگان حزب حاکم چین و خبرگزاری شین هوا امروز در تحلیلهایی به طور تلویحی از روی کار آمدن حزب مخالف در ژاپن ابراز نگرانی کرده و نوشته‌اند که تندرو‌ها در ژاپن نباید به منازعات ارضی و سیاسی دامن بزنند.

در این گزارش‌ها آمده است ژاپن نباید مانعی برای توسعه جهان و صلح و ثبات باشد.

تمامی رسانه‌های چین هم ابراز امیدواری کرده‌اند که حزب مخالف پس از روی کار آمدن کاری نکند که تنشهای منطقه‌ای و دوجانبه ژاپن با کشورهای دیگر افزایش یابد.

به هرحال بسیاری از ناظران سیاسی معتقدند، سونامی سال ۲۰۱۱ اگر چه باعث فاجعه برای مردم ژاپن و خاطرات تلخی برای حزب دمکراتیک به رهبری ˈیوشیهیکو نوداˈ شد، اما در ‌‌نهایت کام حزب مخالف ˈلیبرال دمکراتیکˈ و هواداران آن را شیرین کرد.

به عبارت دیگر سونامی هسته‌ای ۲۰۱۱ و آثار تخریبی آن زمینه ساز ˈنهˈ مردم ژاپن به حزب حاکم دمکراتیک در انتخابات مجلس و سونامی سیاسی ۲۰۱۲ برای حاکمان و هواداران این حزب در این کشور شد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.