پنج‌شنبه 20 دسامبر 12 | 14:09

«جهانشهري‌ها» جبران كم كاري‌ها در صدور انقلاب

مهاجريني كه ۵۰ يا ۶۰ سال پيش از كشوري مسلمان به آنجا مهاجرت كرده بودند، مي‌گفتند كه ما سال‌هاي سال بود كه اسلام را فراموش كرده بوديم و مذهبي نبوديم و در واقع انقلاب اسلامي ايران بود كه موجب شد ما مجدداً هويت اسلامي خود را بازيابيم و از مسلمان بودن خود شرمسار نباشيم و به آن افتخار كنيم. اين موضوع نكته‌اي بود كه جاي تأمل و توجه داشت و ما را بر آن داشت تا آن را به تصوير بكشيم.


مستند جهان شهری هامجموعه مستند «جهانشهري‌ها» كاري از گروه فرهنگ و معارف شبكه سه سيماست كه دوره نخست آن در ۱۴ قسمت ۳۰ دقيقه‌اي از اين شبكه ساعت ۱۹ هر روز پخش مي‌شود. اين مجموعه با هدف نشان دادن فعاليت‌هاي تبليغاتي و اتفاقات زندگي شخصيت‌هايي كه در واقع هويتي مركب از چند مليت را دارند، تهيه و توليد شده است.

دكتر شهاب اسفندياري، كارگردان اين اثر جالب كه مدرك كارشناسي خود را در رشته سينما تئاتر از دانشگاه هنر گرفته، موفق به كسب مدرك كارشناسي ارشد سينما از همين دانشگاه مي‌شود. اسفندياري تحصيلات تكميلي خود را در مقطع دكترا در شهر بيرمنگام كشور انگلستان به پايان رسانده است.

كارگردان مستند«جهانشهري‌ها» در دوره دكتراي خود كه در رشته «مطالعات فرهنگي» صورت گرفته است رساله دكترايش را در حوزه «جهاني شدن» و «سينماي ملي» تنظيم و ارائه كرده است. اسفندياري در مورد علت اصلي و چرايي تهيه اين مستند معتقد است نسل جوان ما در داخل كشور شعارهاي بسياري در مورد اهميت و عظمت انقلاب اسلامي مي‌شنود. شايد به علت اينكه كمتر به شكل عيني و ملموس تحقق آنها در قاب تصوير نشسته باشد. شايد در زمينه اين كم كاري و كوتاهي بيشترين سهم متوجه رسانه ملي است. چراكه اصل ملي شدن صداوسيما در كشورمان بر اين اساس بوده كه در خدمت نشر، تبيين و صدور انقلاب اسلامي به ديگر كشورها باشد و به نوعي جهانشهري‌ها جبران مافات و كوتاهي‌هاي رسانه ملي است.

به خاطر همين مسائل شايد برخي‌ جوانان حقيقت اين شعارها را نمي‌توانند درك يا باور كنند. اما هنگامي كه تحقق اين شعارها در فضاي خارج از كشورمان توسط افراد دغدغه‌مندي مثل اسفندياري از نزديك مشاهده مي‌شود، تصوير‌سازي آن در قالب يك مستند نوعي اطمينان قلبي براي مخاطبانش ايجاد مي‌كند. اسفندياري كه به دليل ادامه تحصيلاتش به كشور انگلستان رفته است از جمله دلايل ديگرش براي تهيه يك چنين اثر متفاوتي، كه پخش آن در تلويزيون با استقبال مخاطبان هم همراه شده است، گفته است: توليد دوباره حيات سربلند اسلام و بالاخص تقيد نسل جوان و متشرع بودنشان به رغم متولد شدن در كشوري مثل انگلستان كه در ميان فرزندان مسلمانان مهاجر به قلب اروپا ديده مي‌شود بسيار جالب و قابل اعتناست. از جمله نكات جالبي كه اسفندياري درباره جوانان مسلمان متولد شده در اروپا اظهار مي‌كند رفتن به زيارت عتبات عاليات و مرقد مطهر اولياءالله در ايام تعطيلاتشان است!

در اين زمينه هم متأسفانه برخي از خانواده‌ها و جوانان كشورمان در ادامه برخي ضعف‌هاي فرهنگي به جاي قدرشناسي به خاطر مسلمان و شيعه بودن و در كشوري مثل ايران زندگي كردن سعي مي‌كنند با تأسي به برخي افراد بي‌دين و لاقيد زمينه و شرايط برخي تفريحات ناسالم را تحت عناوين متفاوت براي خودشان مهيا كنند. بخشي از اين مجموعه مستند در برخي كشورهاي امريكاي لاتين مانند «ونزوئلا»، «آرژانتين» و «پرو» تهيه شده است. دكتر اسفندياري درباره اين بخش نقل كرده است: شروع كار ما از انگلستان بود و در ادامه توليد آن وقتي به كشورهاي امريكاي لاتين سفر كرديم ديديم در آن كشور نيز اين رويداد ملموس بود.

مهاجريني كه ۵۰ يا ۶۰ سال پيش از كشوري مسلمان به آنجا مهاجرت كرده بودند، مي‌گفتند كه ما سال‌هاي سال بود كه اسلام را فراموش كرده بوديم و مذهبي نبوديم و در واقع انقلاب اسلامي ايران بود كه موجب شد ما مجدداً هويت اسلامي خود را بازيابيم و از مسلمان بودن خود شرمسار نباشيم و به آن افتخار كنيم. اين موضوع نكته‌اي بود كه جاي تأمل و توجه داشت و ما را بر آن داشت تا آن را به تصوير بكشيم.

لازم به ذكر است كه در ابتداي تمام قسمت‌هاي اين سريال تأسي به قرآن و مشخصاً آيه ۱۳ سوره حجرات خودنمايي خاصي مي‌كند، مسئله‌اي كه متأسفانه با همه ادعا و ناسپاسي كه برخي از هنرمندان به آن مبتلا هستند مورد توجه قرار گرفته است. (اى مردم! ما شما را از يك مرد و يك زن آفريديم و شما را تيره‌ها و قبيله‌ها قرار داديم تا يكديگر را بشناسيد، همانا گرامى‏ترين شما نزد خدا، با تقواترين شماست، البتّه خدا داناى خبير است. )

كارگردان جهانشهري‌ها درباره چرايي انتخاب اين آيه از قرآن كريم و نقطه كانوني قرار دادن آن در بخش‌هاي مختلف اين مستند اظهار مي‌دارد: مفهوم و مضمون عالي و پيام انساني اين آيه متأسفانه در هياهوي تبليغات ملي‌گرايانه و تفاخرهاي نژادگرايانه حتي در كشوري مثل ايران گاهي فراموش يا ناديده گرفته مي‌شود.

به گفته قرآن آنچه مي‌تواند موجب برتري ميان انسان‌ها باشد تنها و تنها تقوا است، لذا اين تفاخرهايي كه بر مبناي نژاد و مليت و قوميت است از نظر منطق قرآني هيچ اعتباري ندارد و اين تصور نبايد پيش بيايد كه مثلاً تنها ما قوم برگزيده هستيم.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.