محمدصادق عابدينی – عملکرد موفق شبکههای خبری ایرانی در شکستن انحصار رسانهای غرب، با واکنشهای قهرآمیز اتحادیه اروپا روبهرو شده است. کشورمان در چند سال گذشته با راهاندازی شبکههای بینالمللی خبری «پرس تی وی» به زبان انگلیسی و «هیسپان تیوی» به زبان اسپانیولی، توانسته است مخاطبان فراوانی را در سطح جهان به خود جذب کند. این شبکهها که به صورت مستقل از امپراتوری رسانهای غرب عمل میکنند به رقبای جدی شبکههای خبری بینالمللی تبدیل شدهاند؛ شبکههایی که با وجود چندین سال سابقه فعالیت حرفهای و بهرهمندی از حمایتهای مالی و تکنولوژیک، محیط امن فعالیتشان به خطر افتاده است. ورود شبکههای پرستیوی و هیسپان تیوی به موضوعاتی مانند بیداری اسلامی، جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین، بحران سوریه و بحران مالی اروپا روایت متفاوتی از آنچه در سایر شبکهها روایت میشد، به مخاطبان ارائه میداد و باعث زیر سؤال رفتن صداقت شبکههای اروپایی با مخاطبانشان میشد. اکنون اتحادیه اروپا و امریکا سعی دارند با توقف فعالیت شبکههای ایرانی، جریان آزاد اطلاعات را محدود و متوقف کنند.
صدای فطرت انسانی خاموش شدنی نیست
در پی قطع پخش شبکههای پرستیوی و هیسپانتیوی ایران توسط شرکت اروپایی، سازمان بسیج مستضعفان بیانیهای صادر نمود و ضمن محکوم کردن این اقدام، تأکید کرد صدای فطرت انسانی خاموش شدنی نیست. در این بیانیه آمده است: تصمیمات و رفتار غیرحرفهای اخیر سیاستمداران غربی به ویژه استکبار جهانی در تحریم صدا وسیما، یادآور حقیقتی غیر قابلانکار در غرب است که پس از بیان حقوق ملتها از تریبون رسانههای جمهوری اسلامی ایران نمایان شد و آن حقیقت، چیزی جز خوی خودخواهی و روح استبدادی و استعمارگری غرب نیست. در این بیانیه میخوانیم: امپریالیسم غرب و در رأس آنها امریکا که رسانههای جهان را در انحصار خود دارند، سیاستهای تبعیضآمیز و غیرانسانی خود را در قالبهای هنری با در دست داشتن رسانههای قدرتمند، به افکار عمومی تزریق میکنند و مدعی آزادی بیان و اندیشه هستند اما تحمل شنیدن ندای انقلاب اسلامی را که برخاسته از فطرت پاک انسانی است، ندارند. سازمان بسیج مستضعفین در این بیانیه آورده است: غرب باید در قبال رفتار دوگانهاش به افکار عمومی پاسخ دهد، چراکه اگر دانستن حق مردم است، اینگونه رفتار با شبکههای پرستیوی و هیسپانتیوی چه معنایی دارد؟ و اگر با بیان حقایق جامعه جهانی مخالفت دارد، چرا مدعی آزادی بیان و اندیشه است؟ این بیانیه با اشاره به تحریم غیرحقوقی اخیر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران میافزاید: این تحریمها در شرایطی اتفاق افتاد که شاهد سکوت غرب در برابر رسواییهای اخیر مفاسد اخلاقی مجریان و متولیان شبکه تلویزیونی ـ دولتی بیبیسی انگلیسی هستیم که نشان میدهد استکبار به دنبال دور کردن انسان از فطرت پاک خود به سوی منجلاب زشتیها است. سازمان بسیج مستضعفین، همچنین در این بیانیه آورده است: ملت ایران از تحریمهای غرب به عنوان فرصت بزرگ استفاده کرده و با این تحریمها پلههای ترقی را روز به روز فتح کرده است و بدون شک، تحریم اخیر نیز به پیشرفتهای شگرف دیگری در حوزه فناوریهای رسانهای و توجه افکار عمومی جهان به صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران منجر خواهد شد.
تروریسم رسانهای غرب
محمود عاطفی، رئیس سازمان بسیج رسانه کشور در مورد دلایل توقیف فعالیت شبکههای خبری ایرانی از سوی اتحادیه اروپا میگوید: «غرب در مقابل تحولات جهانی، علیالخصوص بیداری اسلامی، ناتوان شده است و به دلیل عدم درک واقعیتها و ترس از شیوع و اثرگذاری این حرکت بر مردم اروپا و امریکا، دچار استیصال شده است. آنها به حساب خودشان برای کنترل افکار عمومی دست به حذف دسترسی آزاد به اطلاعات و تولید آزاد آن زدهاند. در این میان تنها رسانههای جمهوری اسلامی و علیالخصوص صدا و سیما که پرچمدار آزادی بیان بودهاند، در راه بیان حقیقت تلاش مجاهدتگونهای از خود نشان دادهاند و به همین دلیل است که تحت فشار غرب قرار گرفتهاند. توقف پخش شبکههای ایرانی یک نوع تروریسم تحت عنوان تروریسم رسانهای است. نوع جدیدی از تروریسم که توسط غرب در حال نهادینه شدن است و از آن به عنوان سلاحی در برابر آزادی بیان استفاده میکنند. تصویب تحریم صدا و سیما توسط سنای امریکا و ابلاغ آن سند دیگری است که نشاندهنده ترس غربیها است که با وجود داشتن چندین شبکه و اختیارات نامحدود فراملی نمیتوانند مقابل چند شبکه ایرانی که تعداد آنها از انگشتان یک دست فراتر نمیرود، مقاومت کنند و سعی میکنند صدای آن را به هر نحو ممکن خاموش کنند. اما در صورت خاموشی این شبکهها، هرگز نخواهند توانست هزاران هزار فکر آزاداندیش را که به واسطه شبکههایی چون پرستیوی و هیسپانتیوی از بند استکبار جهانی خارج شدهاند، خاموش کنند.»
لابی اسرائیلی عامل حذف شبکههای ایرانی
حمیدرضا عمادی، رئیس اتاق خبر شبکه پرستیوی نیز، درباره پشت پرده توقف فعالیتهای شبکههای ایرانی میگوید: «اگر موفقیت شبکههای پرستیوی و هیسپانتیوی نبود، هیچگاه به این صورت با آنها رفتار نمیشد. بخشی از سهام شرکت «هیسپا ست» اسپانیا متعلق به شرکت ماهوارهای «یوتل ست» است که پیش از این باعث توقف پخش برنامههای پرستیوی در اروپا شده بود. رئیس شرکت «یوتلست» فردی یهودی با تابعیت فرانسوی ـ اسرائیلی است. حذف شبکههای پرستیوی و هیسانتیوی، با واکنشهایی در امریکا روبهرو بوده است. کمیته یهودیان امریکا که سازمانی طرفدار اسرائیل به شمار میرود، اعلام کرده است که حذف شبکههای ایرانی پس از ماهها مذاکره با شرکت «هیسپا ست» صورت گرفته و از آنها به دلیل انجام این کار تشکر کردهاند. این واکنشها نشان دهنده رایزنیهای لابیهای اسرائیلی برای حذف شبکه پرستیوی از ماهوارهها است. آنها با فشار به شرکتهای ماهوارهای تلاش میکنند تا صدای پرس تی وی و هیسپانتیوی را خاموش کرده و از دسترس مخاطبان خارج کنند. شبکه هیسپانتیوی به عنوان یک شبکه و مؤسسه رسانهای در اسپانیا ثبت شده است و ما به طور قاطع پیگیری حقوقی این مسئله را در مجامع بینالمللی دنبال خواهیم کرد و با قاطعیت باعث آشکار شدن دروغهای کشورهای اروپایی در زمینه آزادی بیان و آزادی رسانه خواهیم شد. محمد اسماعیل کوثری، نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در واکنش به قطع پخش شبکههای ایرانی از روی ماهواره میگوید: غربیها دوست ندارند که خبرهای درست به مردم برسد، بلکه میخواهند هر مدلی را که بر طبق خواسته و سلیقه خودشان است به مردم القا کنند و این بسیار واضح است که مدل دموکراسی آنها درست نیست و با مردم صادقانه صحبت نمیکند و واقعیتها مطرح نمیشود؛ لذا در نهایت این یکی دیگر از دروغهای بزرگ اروپا و امریکا در زمینه آزادی بیان است.
با توجه به اینکه شبکههای ایرانی در فضای سایبری نیز فعالیت دارند و مخاطبان فراوانی را از طریق شبکه جهانی اینترنت جذب کردهاند، به نظر نمیرسد محدودیتهایی مانند قطع فعالیتهای شبکه روی برخی از ماهوارهها بتواند تأثیر جدی بر عملکرد این شبکهها بگذارد. در ثانی مایکلمان، سخنگوی کاترین اشتون بر عدم تحریمی بودن شبکههای ایرانی تأکید کرده است که بیشتر میتواند راهی برای فرار از پذیرش مسئولیت این اقدام غیر قانونی و زیر سؤال رفتن بیش از پیش ادعاهای آزادی بیان اروپایی باشد. آزادی بیان و جریان آزاد اطلاعات را نمیتوان از طریق تحریم و صدور بیانیه متوقف کرد. بیشک این اقدام در صورت پیگیری حقوقی میتواند موضوعی چالشبرانگیز در برابر اتحادیه اروپایی باشد.
Sorry. No data so far.