به گزارش تریبون مستضعفین نورالدین شیرین– فعال سیاسی ترکیه در مقالهای که سایت والفجر آن را منتشر کرده است به تحلیل عذرخواهی رژیم صهیونیستی از ترکیه پرداخته است. متن این یادداشت بدین شرح است:
پس از گذشت سه سال از کشتار وحشیانه نیروهای صهیونیستی به کشتی ماوی مرمره که سفیر آزادی بود و با «عذرخواهی» بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل از رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه، عناوین مهم خبری جهان و ترکیه در رابطه با همین موضوع می باشد.
بدون شک، ترکیه با مجبور نمودن رژیم صهیونیستی جهت عذرخواهی از این کشور، صفحه مهمی را در تاریخ «عذرخواهی» اسرائیل از یک کشور دیگر ورق زد. فرقی نمی کند، مجبور نمودن این رژیم وحشی، غاصب، اشغالگر و گستاخ برای عذرخواهی، هم نوعی موفقیت و هم اینکه نوعی غرور به حساب میآید.
در وهله اول، خون شریان رفته در رگها و شادی موجود در دلها بیان کننده همین موضوع بود.
اما پس از عذرخواهی اسرائیل و در پی آن اطلاعات انتشار یافته و توضیحات ارایه شده برای افکار عمومی، هیجان و لذت ناشی از این امر با نوعی نگرانی، اضطراب و رنج و اندوه مواجه گشت. به عبارت دیگر می توان گفت: یک سرخوردگی و ناامیدی در جریان است.
در ویژه برنامه »موضوع روز« که از تلویزیون قدس پخش گردید، همراه با میهمانان حاضر در استودیو و میهمانان تلفنی، ابعاد مختلف «عذرخواهی» صورت گرفته از سوی اسرائیل را مورد بحث و بررسی قرار دادیم.
در طی برنامه مذکور، خانم دیلک یاشار که بوسیله کتاب و فعالیتهایش در رابطه با موضوع شهیدان ماوی مرمره معروف شده است، سندی را در رابطه با همین موضوع به جلسه آورد. خانم دیلک پس از نشان دادن این سند ضمن بیان اینکه »نمی خواهم جو مثبت ایجاد شده را بر هم بزنم، ولی واقعیت، عکس این مساله را نشان می دهد« به مساله مهمی اشاره کرد.
و سند موجود، بیانیه انتشار یافته در سایت رسمی دفتر نخست وزیری بود.
در بیانیه منتشر شده در سایت رسمی دفتر نخست وزیری، معنا و مفهوم این عذرخواهی و اینکه این عذرخواهی چه پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت، توضیح داده شده است. به دنبال گفتگوی تلفنی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه، چارچوب «توافقنامه های» متقابل آشکار می شود.
ابتدا متن کامل «بیانیه توافقنامه» را به استحضار می رسانیم:
«بیانیه مطبوعاتی»
متن توافق طرفین در گفتگوی تلفنی انجام شده بین بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه به شرح زیر می باشد:
توضیحات اسرائیل:
«نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل با رجب طیب اردوغان طی یک تماس تلفنی گفتگو کرده بودند. نخست وزیر اسرائیل طی این گفتگو به اردوغان گفته بود: از هیچ تلاشی برای ازسرگیری روابط طرفین در راستای برقراری صلح و سازش در منطقه خاورمیانه دریغ نخواهد کرد. همچنین، آقای نخست وزیر ضمن ابراز تاسف از برهم خوردن روابط کشورش با ترکیه، اعلام کرد سعی و تلاش خود را در راستای برقراری صلح و توسعه ثبات در منطقه برای خاتمه دادن به درگیری و مناقشه انجام خواهد داد. نتانیاهو روز جمعه طی سخنانی از بیانات اردوغان در مصاحبه با یک روزنامه دانمارکی ابراز خشنودی کرده بود. آقای نخست وزیر ضمن بیان غیر عمدی بودن حوادث غم انگیز ماوی مرمره که در سایه خطاهای عملیاتی صورت گرفته بود، اظهار داشت که اسرائیل از زخمی و کشته شدن انسانها غمگین و متاسف است. طی تحقیقات انجام شده توسط مقامات اسرائیل مشخص گردید که اشتباهاتی در عملیات رخ داده است و نتانیاهو نیز بخاطر کشته شدن افرادی در نتیجه این اشتباهات از ملت ترک عذرخواهی نموده و آمادگی خود را جهت تکمیل غرامت اعلام نمود. همچنین بنیامین نتانیاهو اعلام کرده بود برخی از محدودیتها و تحریمهای اعمالی در مورد رفت و آمد افراد غیر نظامی و ارسال اموال به سرزمین فلسطین از میان برداشته شده و تا زمانیکه هیچ حادثه ای در غزه پدید نیاید، این روند ادامه خواهد داشت و همچنین هر دو نخست وزیر جهت بهبود وضعیت در فلسطین، تصمیم به ادامه همکاری گرفتند.»
توضیحات ترکیه:
«امروز رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه با نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل طی تماسی تلفنی به گفتگو پرداخت. اردوغان به دوستی دیرینه ای که بر اساس تاریخ مشترک ملتهای ترک و اسرائیل استوار شده اشاره کرده و خاطر نشان ساخت، این همکاری و دوستی صدها سال است که بین ملتهای ترک و اسرائیل ادامه دارد. جناب نخست وزیر از برهم خوردن روابط بین دو کشور در دوره های اخیر که از نظر برقراری صلح و توسعه ثبات در منطقه دارای اهمیت استراتژیکی می باشند، ابراز تاسف نموده بود. آقای اردوغان همچنین بار دیگر از جوامع بین المللی و دولتهای منطقه ای دعوت نمود تا در جهت پیدایش راه حل پرشمول و پایدار بر پایه عدالت و بر اساس وجهه دودولتی در مساله اسرائیل- فلسطین تلاش نمایند. نخست وزیر اسرائیل ضمن بیان غیرعمدی بودن حوادث غم انگیز ماوی مرمره که در سایه خطاهای عملیاتی صورت گرفته و باعث زخمی و کشته شدن انسانها گردیده بود، تاسف خود را اعلام کرده و از ملت ترک عذرخواهی نموده بود. طیب اردوغان نیز عذرخواهی مورد بحث را به نام ملت ترک قبول کرده بود. نخست وزیران هر دو کشور در مورد پرداخت غرامت/عدم مسئولیت نیز به توافق رسیده بودند. همچنین بنیامین نتانیاهو اعلام کرده بود: برخی از محدودیتها و تحریمهای اعمالی در مورد رفت و آمد افراد غیر نظامی و ارسال اموال به سرزمین فلسطین از میان برداشته شده و تا زمانیکه هیچ حادثه ای در غزه پدید نیاید، این روند ادامه خواهد داشت و همچنین هر دو نخست وزیر جهت بهبود وضعیت در فلسطین، تصمیم به ادامه همکاری گرفتند.»
همانگونه که از ظواهر امر مشخص است، توافق دو جانبه بین ترکیه و رژیم صهیونیستی از سوی هر دو کشور به شکل فوق ارایه شده بود.
اکنون نیز بیانیه انتشار یافته در سایت رسمی وزارت امور خارجه ترکیه را برایتان بازگو می کنیم:
«بنیامین نتانیاهو ضمن بیان غیرعمدی بودن حوادث غم انگیز ماوی مرمره اظهار داشت که اسرائیل از زخمی و کشته شدن انسانها غمگین و متاسف بوده و بدین سبب نیز از ملت ترک عذرخواهی می نماید.
امروز نخست وزیر اسرائیل طی گفتگویی تلفنی به نخست وزیر ترکیه گفت: با اوباما رئیس جمهوری آمریکا در رابطه با اهمیت همکاری های منطقه ای و اهمیت روابط بین ترکیه و اسرائیل مذاکرات مثبتی انجام داده است. همچنین جناب نتانیاهو از وجود روابط نامطلوب در ارتباطات کشورها در راستای برقراری صلح و توسعه ثبات در منطقه ابراز تاسف نموده بود.
نخست وزیر اسرائیل ضمن ابراز تاسف از برهم خوردن روابط کشورش با ترکیه، اعلام کرد: سعی و تلاش خود را در راستای برقراری صلح و توسعه ثبات در منطقه برای خاتمه دادن به درگیری و مناقشه انجام خواهد داد.
جناب نتانیاهو طی سخنانی از آخرین بیانات اردوغان در مصاحبه با یک روزنامه دانمارکی ابراز خشنودی کرده و قدردانی نمود. نخست وزیر ضمن بیان غیر عمدی بودن حوادث غم انگیز ماوی مرمره اظهار داشت که اسرائیل از زخمی و کشته شدن انسانها غمگین و متاسف است. طی تحقیقات انجام شده توسط مقامات اسرائیل مشخص گردید که اشتباهاتی در عملیات رخ داده است و نتانیاهو نیز بخاطر کشته شدن افرادی در نتیجه این اشتباهات از ملت ترک عذرخواهی نموده و آمادگی خود را جهت تکمیل غرامت به خاطر عدم مسئولیت اعلام نمود. نخست وزیر اسرائیل همچنین اعلام کرد: برخی از محدودیتها و تحریمهای اعمالی در مورد رفت و آمد غیر نظامیان و ارسال اموال به سرزمین فلسطین از میان برداشته شده و تا زمانیکه هیچ حادثه ای در غزه پدید نیاید، این روند ادامه خواهد داشت. همچنین هر دو نخست وزیر جهت بهبود وضعیت در فلسطین، تصمیم به ادامه همکاری گرفتند.
شیمون پرز رئیس جمهور اسرائیل به دنبال خاتمه یافتن بحران میان دو کشور، طی یک مصاحبه تلویزیونی در تاریخ 24 مارس مردم ترکیه را مورد خطاب قرار داده و اظهار داشت، هم اسرائیل و هم ترکیه خواهان خاتمه دادن به سوء تفاهم حاصله و تداوم روابط حسنه همانند سالهای گذشته می باشند. من می توانم برای ایجاد دوستی بین اسرائیل و ترکیه 1000 دلیل بیاورم، ولی برای عدم دوستی آنها حتی یک دلیل هم نمی توانم بیاورم. اکنون برای همکاری دلایل بیشماری وجود دارد.»
به نتایج حاصل از اظهارات انتشار یافته در سایتهای رسمی وزارت امور خارجه ترکیه و رژیم صهیونیستی نظری بیاندازیم:
1- در گفتگوی تلفنی صورت گرفته بین نخست وزیر رژیم صهیونیستی و جناب اردوغان تنها مساله «عذرخواهی» مطرح نشد. همانگونه که مشاهده میشود، «نتانیاهو به نخست وزیر ترکیه گفته بود: با اوباما رئیس جمهوری آمریکا در رابطه با اهمیت همکاریهای منطقهای و اهمیت روابط بین ترکیه و اسرائیل مذاکرات مثبتی انجام داده است. جناب نتانیاهو نیز ضمن ابراز تاسف از برهم خوردن روابط کشورش با ترکیه، اعلام کرد سعی و تلاش خود را در راستای برقراری صلح و توسعه ثبات در منطقه برای خاتمه دادن به درگیری و مناقشه انجام خواهد داد.« وی همچنین بر وجود یک «همکاری منطقه ای» تاکید ورزید.
معنی و مفهوم این امر واضح و مشخص است: رژیم صهیونیستی در رابطه با تحولات منطقه ای که امنیت این رژیم را با خطر مواجه می سازد، به همکاری با ترکیه تاکید می ورزد. البته هدف و محدوده این همکاری در اینجا مشخص نمیشود. ولی هدف از این همکاری نیز پنهان نبوده و آشکار می باشد.
2- دومین موضوع نیز این بود که نخست وزیر اسرائیل بدلیل «غیرعمدی بودن» حوادث غم انگیز ماوی مرمره عذرخواهی خود را اظهار داشته و بیان کرده بود که از زخمی و کشته شدن انسانها نیز غمگین و متاسف است. آقای نخست وزیر ضمن بیان غیر عمدی بودن حوادث غم انگیز ماوی مرمره اظهار داشت که در نتیجه بررسیهای مقامات اسرائیلی مشخص گردید، این حوادث در سایه خطاهای عملیاتی صورت گرفته است، بنابراین از زخمی و کشته شدن انسانها غمگین و متاسف بوده و به همین دلیل نیز از ملت ترک عذرخواهی می نماید.«نتانیاهو با گفتن جملات فوق، از عباراتی همچون «غیر عمدی»، «اظهار تاسف و ناراحتی»، «خطای عملیاتی» استفاده می کند.
همانطور که دیده می شود، معذرت خواهی نتانیاهو به معنی پذیرفتن جرم انجام گرفته علیه کشتی «ماوی مرمره» و یا اعتراف قتل عام وحشیانه انجام گرفته در آن نمی باشد. در این معذرت خواهی در واقع بدون پرداختن به اصل این حمله، به «خطاها و اشتباهات» صورت گرفته در جریان آن پرداخته شده است.
3- به عنوان موضوع سوم، عبارت استفاده شده در این بیانیه به گونه ای است که؛ شاید این عبارت دو کلمه ای حقوقی به وضوح چگونگی دو طرفه بودن تعهد را نشان می دهد.
گفته می شود: «نخست وزیران هر دو کشور در مورد پرداخت غرامت/عدم مسئولیت نیز به توافق رسیده بودند.»
عبارات «غرامت/ عدم مسئولیت» عبارات حقوقی می باشند. «غرامت» مبلغی است که در مقابل جرم انجام شده پرداخت می شود. ولی عبارت «عدم مسئولیت» برای کسانی بکار گرفته می شود که مسئولیت جرم انجام یافته از عهده آنان ساقط می شود، یعنی «به عنوان مسئول جرم انجام یافته شناخته نمی شود». به عبارت صحیح تر در مورد «غرامت» و «عدم مسئولیت» به توافق رسیدند.
همان قسمت در سایت رسمی وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی بدین شکل نوشته شده بود:
»the Prime Minister expressed Israel’s apology to the Turkish people for any mistakes that might have led to the loss of life or injury and agreed to conclude an agreement on compensation/nonliability.«
عبارت «عدم مسئولیت» که در اینجا بکار گرفته شده است، در سایت رژیم صهیونیستی به صورت «nonliability» به کار گرفته شده است که معادل این کلمه در زبان ترکی «بی مسئولیتی» و یا «مسئولیت ناپذیری» می باشد.
کلمه «nonliability» به عنوان یک اصطلاح حقوقی، وقتی که با اصطلاح «criminal liability» (مسئولیت کیفری) به طور همزمان مورد استفاده قرار می گیرد، موضوع واضحتر و روشنتر می شود. در اینجا مشاهده می کنیم که اصطلاح «nonliability» در واقع به معنای «معافیت از مسئولیت جزایی» مورد استفاده قرار گرفته است.
(بهتر است این موضوع توسط حقوقدانان تحلیل و بررسی شود.)
اگر در اینجا چیز اشتباهی را خدمت شما معرفی می کنیم، لطفا مقامات مربوطه اشتباهات ما را تصحیح نمایند، خطاهایمان را گوشزد کنند، ما نیز اشتباهاتمان را تصحیح کرده و نتایج نادرست استنتاج شده را جبران کنیم. این بار، از جناب نخست وزیر محترم ما عذرخواهی نماییم…
اگر بخواهیم ادامه دهیم؛
در پی عذرخواهی مربوطه، بلافاصله توضیحات ذیل از سوی رژیم صهیونیستی انتشار یافت. «ترکیه، از دعویهای ارایه شده علیه ژنرالهای رژیم صهیونیستی صرفنظر خواهد نمود.» در رسانه های صهیونیستی به عباراتی همچون عبارات فوق بیشتر اشاره گردید.
در این موقعیت، با بکار بردن عبارت «عدم مسئولیت» که در داخل توافقنامه متقابل جای گرفته، آیا در واقع توضیحات فوق همدیگر را توضیح داده اند؟ یعنی آیا رژیم صهیونیستی از ترکیه خواسته است که در مقابل این عذرخواهی و غرامت هیچ فرد سیاسی و یا نظامی از رژیم صهیونیستی مسئول این امر شناخته نشود؟ و آیا ترکیه نیز چنین تعهدی داده و بر سر این موضوع به توافق رسیده است؟
اگر که چنین باشد، آیا نباید در برابر این امر پاسخگو باشد؟ و اگر که نه، آیا نباید به چنین سوء تفاهمی خاتمه داده شود؟
در اینجا از برادران مسئول در بنیاد آزادی و حقوق بشر خواهش می نمایم که برداشت خود را از «عدم مسئولیت» ذکر شده در بیانیه اعلام نمایند.
در خاتمه باید به یک مساله مهم نیز اشاره شود.
سومین شرطی که ترکیه به خاطر کشتار ماوی مرمره برای رژیم صهیونیستی عنوان کرده بود «حذف محاصره اقتصادی» غزه بود.
لغو محاصره اقتصادی چه معنایی می تواند داشته باشد؟ آیا بعد از این، غزه از «زندان روباز» بودن خلاصی خواهد یافت؟ آیا این حصار کشیده شده اطراف غزه که به صورت دریا و خشکی می باشد از بین خواهد رفت؟
در متن بیانیه ای که از سوی دفتر نخست وزیری ترکیه انتشار یافته است، به این موارد نیز اشاره شده است.
«هر دو نخست وزیر در لغو برخی از محدودیتها و تحریمهای اعمالی در مورد رفت و آمد افراد و ارسال اموال به سرزمین فلسطین توافق کردند. همچنین هر دوی آنها جهت بهبود وضعیت در فلسطین، تصمیم به ادامه همکاری گرفتند.»
آیا نمی توانیم بگوییم که؛ این عبارات و گفته ها به معنای لغو تحریم اقتصادی غزه می باشد؟!
ترکیه و رژیم صهیونیستی جهت بهبود وضعیت فلسطینیان تحت محاصره با همدگیر همکاری خواهند نمود. اما همانگونه که این موضوع به معنای لغو تحریم و از بین رفتن محاصره اقتصادی نمی باشد بلکه نشانگر تداوم تحریم غیر انسانی علیه غزه می باشد. شاید با این تفاوت که ارسال برخی از نیازهای اولیه که در وارد کردن آنها به غزه دچار مشکل می شدند از این پس ورود آن کالاها به غزه سهل تر شود.
به عنوان جمع بندی و نتیجه؛ ضمن اشاره مجدد به عبارت «عدم مسئولیت» و با مطرح ساختن پرسشی به نوشته خود پایان می دهم:
اگر عبارت عدم مسئولیت به معنای «بی مسئولیتی و مسئولیت ناپذیری» سران سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی در جرم مرتکب شده آنها می باشد و لغو دعویهای اقامه شده علیه آنان را به همراه خواهد داشت، آیا این وضعیت به معنای پایمال شدن خون شهدا نخواهد بود؟
اگر این چنین باشد، آیا این کار بدین معنی نیست که اراده افسانه ای »ماوی مرمره« را در توازنات بین المللی و منطقه ای بعنوان یک ابزار استفاده کرده و اکنون نیز آن را به کناری گذاشته باشیم؟ و یا تلختر از همه این موارد اینکه، آیا حادثه «ماوی مرمره» از سوی حکومت به عنوان » پروژه یک دستور کار پنهانی« مورد استفاده قرار گرفته و همراه با »عذرخواهی و توافقنامه» اخیر، این پرونده نیز مختومه اعلام گردید؟
روشن شدن موضوعات و برطرف شدن شک و شبهه، حق طبیعی هر کسی می باشد…
از سویی دیگر، در حالیکه «عذرخواهی» و «غرامت» سخن هر محفلی است، از خانم لیونی در آنکارا استقبال و پذیرایی خواهد شد….!!
توجه: «خانم لیونی ضمن خوش آمد گویی، می توانید دلارها را اینجا بگذارید…!»
Sorry. No data so far.