شنبه 27 آوریل 13 | 18:13

سبحانی: شاهد حاکمیت «پول و ثروت» در کشوریم

برای رسیدن به منافع ملی باید با خارج و به خصوص جهان اسلام رابطه داشت، جمهوری اسلامی در قانون اساسی خود اصولی دارد که باید همه به این اصول پایبند باشیم و محور آن نفی سلطه است، ما باید از هزینه‌های وارده و دیپلماسی خارجی مان بکاهیم و منافعمان را با منطق دنبال کنیم.


دکتر حسن سبحانیحسن سبحانی نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی و کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که در جمع دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی سخن می‌گفت، اظهار داشت: انتظار داریم ایران اسلامی ضمن دنبال کردن مراحل پیشرفت، مجموعه ویژگی‌های خود را به جهانیان بشناساند.

وی در ادامه به ضرورت و اهمیت قانون اساسی اشاره و تصریح کرد: قانون اساسی نوعی قرارداد اجتماعی تلقی می‌شود که اصل حرکت هر جامعه است و جامعه‌ای که بر مبنای قانون اساسی اداره نشود، شرایطی را تجربه خواهد کرد که مشخصه معینی ندارد، هر چند نکات مثبتی در این جامعه وجود داشته باشد اما نمی‌توان این نقاط مثبت را یک موفقیت دانست.

این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه قانون اساسی علیرغم عوض شدن دولت‌ها و مجالس اجازه متفاوت بودن و تغییر اصول و محور‌های اساسی خود را نمی‌دهد، گفت: قانون اساسی مختصات هر کشور را تعیین می‌کند.

سبحانی با طرح این پرسش که تا چه اندازه توانسته‌ایم نیازهای مربوط به قانون اساسی را به وجود آوریم، گفت: اعتقادم بر این است که کشور در سالیان گذشته با تلاش‌های بی‌وقفه دولت‌ها و مردم توانسته موفقیت‌هایی را به دست آورد اما نمی‌توان رد پای بسیاری از اصول قانون اساسی را مشاهده کرد، به عبارتی دیگر در بسیاری از امور به هر دلیل به مدارهایی برخوردیم که این مدارها منطبق با قانون اساسی نبوده یا حتی فاصله داشته است.

وی در ادامه به اصول مختلفی از قانون اساسی اشاره کرد و یادآور شد: فرهنگ، سیاست و اقتصاد مقوله‌های در هم تنیده‌ای هستند که نمی‌توان فاصله‌ای بین آنان ایجاد کرد و قانون اساسی نیز در خصوص اقتصاد در اصل 43 تاکیداتی داشته و آورده که باید استقلال سیاسی جامعه تامین شود و نیاز انسان به جریان رشد به نحوی تعیین شود، که آزادگی انسان‌ها زیر سؤال نرود، مجموعه فرایندهای اقتصادی باید به گونه‌ای باشد که نیازهای اساسی مانند مسکن، بهداشت،پوشاک، تغذیه و آموزش برای همه فراهم شود.

این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: قانون اساسی نگفته که شرایط لازم برای مردم را دولت‌ها به وجود آورند بلکه ساختار باید به گونه‌ای باشد که بتوان این زمینه‌ها را برای رشد و تعالی اقتصاد مردم فراهم کرد. حتی در قانون اساسی آمده که کسانی که ابراز کارهای اقتصادی را ندارند، وام‌های بدون بهره در قالب تعاونی‌ها به آنها داده شود.

سبحانی تصریح کرد: اصول مختلفی از قانون اساسی هستند که برای آنان قوانینی نوشته نشده است. به عنوان مثال بحث بودجه که تاثیر مهمی بر اقتصادی کشور دارد و همواره نیز مورد اختلاف نظر بین دولت و مجلس بوده است.

وی اضافه کرد: در لایحه بودجه هم دولت و هم مجلس کار غیرقانونی نکرده اند یعنی دولت به هر صورتی که لایحه بودجه را تامین کند،مدعی است که کار غیرقانونی انجام نداده و مجلس نیز با هر شیوه‌ای ارقام بودجه را تغییر دهد و بر همین ادعا تاکید می‌ورزد. در حالی که اصل 52 قانون می‌گوید که باید قانونی نوشته شود که دولت بر اساس آن بودجه را تحویل مجلس دهد و مجلس نیز بر همان اساس ارقام درون بودجه را تغییر دهد.

این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در خصوص ضرورت جدا شدن بودجه دولت از درآمدهای نفت و گاز اشاره و خاطرنشان کرد: اصل 45 قانون اساسی گفته است که نحوه استخراج و فروش نفت و گاز باید به گونه‌ای باشد که در آن دقیقا مشخص شود که این درآمدها چگونه خرج شوند در حالی که بعد از سی و چند سال از پیروزی انقلاب اسلامی چنین قانونی در خصوص جدایی بودجه دولت از درآمدهای نفتی و گازی را ننوشته‌ایم.

سبحانی با تاکید بر اینکه ما اساسی‌ترین نهادهای مربوط به قانون اساسی را به وجود نیاوردیم، گفت: در مقوله اقتصاد متاسفانه حاکمیت پول و ثروت را شاهد هستیم و هیچ کس نمی‌تواند منکر شود و اگر امروز کسانی از تقوا و فضیلت سخن برانند، مورد سخره دیگران قرار می‌گیرد.

وی همچنین به خصوصی‌سازی‌ها نیز انتقاد کرد و گفت: پول بر همه چیز حاکم شده وی تحت عنوان خصوصی‌سازی حتی بهزیستی‌ را نیز تحت الشعاع قرار داده و نتیجه آن بسته شدن مراکز روانی است.

وی از پولی شدن بهداشت و درمان نیز اظهار تاسف کرد و گفت: در برخی بیمارستان‌ها شاهد بودیم که جسد فوت شده فردی از خانواده ‌را به دلیل عدم پرداخت پول چندین روز نگه داشته‌اند.

این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: بین اسلام و مسلمانی می‌تواند فاصله باشد، یعنی بسیاری از افراد ممکن است مسلمان باشند اما احکام اسلامی را در عمل انجام ندهد که این نسبت بین اصولگرایی و اصولگرایان، بین اصلاح طلبی و اصلاح‌طلبان نیز وجود دارد و راه ما شکافتن پوسته برای رسیدن به عمق است.

وی در پاسخ به این سؤال که راه حل شما برای خروج از بحران اقتصادی چیست؟ گفت: بحران اقتصادی واژه بزرگی است، اقتصاد نیز با روش‌هایی متغیرهای خود را رصد می‌کند که این متغیرها در حال حاضر شرایط خوبی را نشان نمی‌دهد و من باید بگویم شرایط بدتر نیز شده است. نرخ رشد اقتصادی ما نیم درصد و نرخ بیکاری با تعریف یک ساعت کار حدود 12.4درصد است و نرخ سود بانکی نیز مشوق سرمایه‌گذاری نیست.

حسن سبحانی تصریح کرد: در اقتصاد باید از به هم ریختگی بیشتر جلوگیری کرد و نباید شوک‌های جدیدی را به اقتصاد وارد کنیم. بعد از آن دولت از طریق انضباط مالی می‌تواند سرعت به هم ریخته شدن را کنترل کند تا اگر در این زمینه موفق شد در مرحله بعدی بتواند اقتصاد را هدایت کند، در حال حاضر حل مشکل اقتصادی به صورت کامل غیرممکن است، انضباط در بودجه دولت و همچنین تلاش برای کاهش هزینه‌ها و اقدام برای اجرای قانون بانکداری بدون ربا می‌تواند از آشفتگی موجود در اقتصاد قدری بکاهد.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری همچنین در پاسخ به این سؤال که دیپلماسی دولت شما و همچنین سیاست‌خارجی دولت تان چگونه خواهد بود، خاطرنشان کرد: مقوله‌ای به نام منافع ملی وجود دارد. از نظر قانون اساسی هیچ منعی در ارتباط با دولت‌های غیر محارب نداریم. ما به دنبال منافع خود هستیم و عقل ایجاب می‌کند در این دنیای در جستجوی منفعت از طریق مذاکره و تدبیر اقدام کرد تا منافع ملی تأمین شود، به همین خاطر منافع ملی را باید مدام باز تعریف کرد.

وی افزود: برای رسیدن به منافع ملی باید با خارج و به خصوص جهان اسلام رابطه داشت، جمهوری اسلامی در قانون اساسی خود اصولی دارد که باید همه به این اصول پایبند باشیم و محور آن نفی سلطه است، ما باید از هزینه‌های وارده و دیپلماسی خارجی مان بکاهیم و منافعمان را با منطق دنبال کنیم.

حسن سبحانی همچنین در پاسخ به این سؤال که رویکرد شما برای توسعه کشور چیست و اینکه افراد کابینه شما را چه کسانی تشکیل می‌دهند، گفت: توسعه مفهوم سختی است و تلقی واحدی از آن وجود ندارد. توسعه یعنی تغییر در جریان رشد و در این رشد باید به تمام ابعاد توجه کرد،عمران و آبادانی ضمن اینکه در جریان توسعه حاصل می‌شود اما خود به خود توسعه نیست.

وی افزود: ما برای رسیدن به توسعه باید به تمام داشته‌هایمان اشراف داشته باشیم، چون همه موارد توسعه در اولویت است نتیجه‌اش این می‌شود که هیچکدام در اولویت قرار ندارد. من معتقدم در برنامه پنجم توسعه باید تجدید نظر کرد چون هیچ منبعی برای رسیدن به آن برنامه پیش‌بینی نشده است.

وی در ادامه افزود: من برای اجرای برنامه‌هایم افرادی را در نظر دارم و با شناختی که از کاستی‌های موجود در کشور دارم می‌توانم نسبت به رفع آن اقدام کنم.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری در پایان در پاسخ به این سؤال که جایگاه مردم را در قانون اساسی چگونه می‌بینید اظهار داشت: قانون اساسی می گوید که اداره امور کشور بر اساس آرای مردم است، مردم جایگاهشان بسیار برجسته است اما در مواردی در لفظ باقی مانده است و آن سازوکاری که بتواند حق مردم را اجرا کند به خوبی به وجود نیامده است.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.