در روزگاري كه براي از رده خارج شدن پيكان مراسم ميگرفتند و از آخرين پيكان ساخته شده رونمايي ميكردند، عجيب نيست كه نشريهاي مثل كمان به راحتي فراموش شود و تازه بعد از ده سال كسي به فكر بيفتد كه نرمافزار مهمترين و تاثيرگذارترين نشريه حوزه ادبيات مقاومت و دفاع مقدس را توليد كند! بالاخره در كثرت چنان برنامههايي است كه اين اتفاقات مهم مورد غفلت واقع ميشوند.
دويست شماره از نشريه كمان كه بين سالهاي 75 تا 83 منتشر شده بود بالاخره در يك نرمافزار گردآوري و از آن رونمايي شد. تا پيش از اين خيلي از جوانهاي نسل سوم از «كمان» فقط نامي شنيده بودند و از همين وصف العيش توانسته بودند به نصف العيشي برسند. اما حالا كه اين نرمافزار منتشر شده است همه ميتوانند پاي آن بنشينند و صفحههايي را ورق بزنند كه جوانههاي ادبيات مقاومت در ان روييده بود.
چهار كماندار
نخستين شماره دو هفته نامه ادب و هنر پايدارى «كمان» تاريخ سىام مرداد 1375 را به پيشانى دارد و آخرین و دویستمین شماره آن بیستوچهارم شهریور 1383 منتشر شد. 16 راهنماى موضوعى كمان كه نخستين آنها در شماره 15 و آخرين آنها در شماره 200 چاپ شد، نشان مىدهد كه عنوانهاى اصلى صفحههاى كمان شامل: سرمقاله (ستون اول و حرف ما)، خاطره، داستان، شعر، گزارش، گفت و شنود، معرفى كتاب، مقاله، نقد، يادمان، يادداشت، نامهها، سند، فيلمنامه و ستون آخر بوده است.
شناسنامه كمان از آغاز چهار عضو ثابت داشت: هدايتالله بهبودى (مديرمسوول)، مرتضى سرهنگى (سردبير)، احد گودرزيانى (مدير داخلى)، كوروش پارسانژاد (مدیر هنری و طراح گرافيك). دو هفته نامه كمان از آغاز انتشار، هر دو هفته يك بار، روزهاى سهشنبه منتشر شد.
پنجشنبه گذشته و در آستانه حماسه فتح خرمشهر، از اين نرمافزار در كافه كراسه رونمايي شد.
همانند ده سال پيش
هدايت الله بهبودي، مرتضي سرهنگي، كوروش پارسانژاد و احمد گودرزياني چهار نفر از اعضاي اصلي نشريه كمان بودند كه در مراسم رونمايي از نسخه ديجيتال آن دوباره دور هم جمع شدند، البته با اين تفاوت كه ده سال پيرتر شده بودند.
هدايت الله بهبودي اولين نفر از اين جمع چهارنفره بود كه صحبت كرد: حالا که فکر میکنم میبینم امسال نزدیک به دهمین سال تعطیلی و توقف انتشار نشریه کمان است. کاری که برای دیجیتال کردن این نشریه انجام شد همانند کاری است که ما در آغاز برای انتشار این نشریه انجام دادیم و امروز بعد از حدود 10 سال شما این چهار دستاندرکار نشریه کمان را در کنار هم جمع کردید. کار شما قابل تحسین و دوستداشتنی است.
من هيچ كاره بودم
مرتضي سرهنگي نفر بعدي بود كه سخن گفت و باز هم مثل هميشه تواضع به خرج داد و سعي كرد همه رد پاهاي خود را از اين افتخار مطبوعاتي پاك كند: یک بحث درباره سردبیر مجلات وجود دارد و میخواهم به آن اشاره کنم. در روزنامهها همیشه سردبیرها همه کاره اند. یعنی صاحب امتیازها معمولا آدمهای سیاسی رفوضه اند که میروند مجوز میگیرند و یک تیم را دور هم جمع میکنند و کار اصلی را به سردبیر میسپارند. اما در کمان عکس این موضوع صدق میکرد یعنی سردبیر هیچ کاره بود و همه کاره این سه نفری بودند که کنار من نشسته اند.
این محقق دفاع مقدس ادامه داد: من در کمان در حکم آن دوچرخه سوارهایی هستم که دستشان را به پشت وانت میگیرند و بدون زحمت رکاب زدن، پیش میروند. درست است که در این کار خسته شدیم و دچار یک پیری زودرس شدیم، اما با این حرکت دیجیتالی کردن مجلی، جوانی را به ما برگرداندند.
بعد از سرهنگي و بهبودي، پارسانژاد و گودرزياني هم پشت ميكروفن رفتند تا اولي از گريهاش هنگام بستن آخرين شماره كمان بگويد و دومي از عمر مفيد اين نشريه كه هنوز هم ادامه دارد.
جواد شادانلو، مدير موسسه مبشر صبح كه انتشار اين نرمافزار را بعهده داشته است نيز در ابتداي اين مراسم گفت: این نرمافزار بخشی به نام آرشیو دارد که در آن 200 شماره نشریه کمان به صورت پی دی اف موجود است. ستون اول این نرمافزار شامل سرمقالههای آقایان سرهنگی و بهبودی است. برای بخش گرافیک نرمافزار دیجیتال کمان هم از طراحیهای گرافیکی این مجله براساس نظر مدیر هنری نشریه، کوروش پارسانژاد استفاده شده است.
وی توضیح داد: در بخش کمانداران نرمافزار هم معرفی دستاندرکاران دیگر نشریه کمان نظیر احد گودرزیانی و افرادی که در این نشریه مطلب داشتند، همچون احمد دهقان، حبیب احمدزاده، رحیم مخدومی و… آورده شده است. بخش دیگر هم نمایهها و راهنمای موضوعی آن را در بر میگیرد.
Sorry. No data so far.