دوشنبه 03 ژوئن 13 | 12:49

یک دغدغه اقتصادی امام که مغفول ماند

یک کارشناس اقتصادی گفت: خودکفایی در محصولات اساسی و توسعه کشاورزی، دغدغه امام راحل (ره) و استراتژی‌ برآمده از گفتمان انقلاب بوده است که متأسفانه به‌دلیل راهبری غلط متولیان بخش کشاورزی و همچنین تحلیل‌های لیبرالیستی به انزوا رفته است.


حیدریحسن حیدری، با بیان این‌:که یکی از اساسی‌ترین نتایج اقتصاد مقاومتی تبدیل کردن تهدید‌های اقتصادی به فرصت است که باید ملاک ارزیابی برنامه‌ها و سیاست‌های اقتصادی در دولت آینده قرار گیرد، گفت: واکسینه کردن اقتصاد کشور از گزندهای استکباری همچون ممنوعیت تبادلات مالی و کالایی باید مهمترین برنامه دولت آینده باشد. اگر از همان سال 57 پیرو استراتژی خودکفایی به توصیه‌های مؤکد معمار کبیر انقلاب اسلامی توجه ویژه‌ای می‌شد، واردات انبوه کالاها زمینه‌ای برای تهدید اقتصاد و امنیت ایران اسلامی نداشت.

حسن حیدری افزود: خودکفایی در محصولات اساسی، استراتژی‌ برآمده از گفتمان انقلاب است که متأسفانه به‌دلیل راهبری غلط متولیان بخش کشاورزی و همچنین تحلیل‌های لیبرالیستی به انزوا رفته نیاز به بازتولید مجدد دارد.

وی با اشاره به دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) درباره کشاورزی و جایگاه آن از منظر بنیان‌گذار انقلاب اسلامی ادامه داد: موضوع کشاورزی همواره پایه‌ ثابت سخنرانی‌های امام(ره) قبل و بعد از انقلاب است و کمتر سخنرانی را می‌توان از ایشان یافت که موضوع جلسه مباحث اقتصادی باشد و ایشان به امر کشاورزی اشاره‌ای نکرده باشند. حتی در جلساتی که ایشان با صنعتگران دارند، به موضوع کشاورزی اشاره کرده تحقق اهداف این بخش را نسبت به صنعت سریع‌الوصول‌تر می‌دانند.

عضو ستاد اثرگزاری بر مسائل اساسی نظام بسیج دانشجویی گفت: حضرت امام خمینی(ره) در تدوین سیاست‌های کلی نظام در دوران بازسازی کشور می‌فرمایند: «… توجه به بازسازی مراکز صنعتی نباید کوچک‌ترین خللی بر ضرورت رسیدن به امر خودکفایی کشاورزی وارد آورد، بلکه اولویت و تقدم ‌این امر باید محفوظ بماند و مسئولین بیشتر ‌از گذشته خود را مکلف به اجرای آن سازند… مطمئناً خودکفایی در کشاورزی مقدمه‌ای است برای استقلال و خودکفایی در زمینه‌‌‌های دیگر …».

حیدری در ادامه به جملات و عبارات کلیدی بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران پیرامون بخش کشاورزی اشاره کرد و افزود: در ادبیات رهبر فقید انقلاب عباراتی به چشم می‌آید که هرکدام دلیلی است بر این ادعا که ایشان لازمه‌ صعود به قلل پیشرفت کشور را در گروی تحول بخش کشاورزی می‌دانند. کافی است که جست‌وجویی در بیانات ایشان پس از پیروزی انقلاب انجام داد تا با عباراتی مواجه شد که مؤید این مطلب است.

وی تصریح کرد:‌ برای نمونه می‌توان به عبارات زیر اشاره کرد: «کشاورزی رأس امور و اساس اقتصاد کشور است ــ همه جور وابستگی‌‌‌ها به‌دنبال وابستگی اقتصادی [مواد غذایی] می‌آید ــ خدمت به کشاورزی بزرگ‌ترین خدمت به اسلام است ــ سستی در امر کشاورزی برخلاف مسیر اسلام است ــ پیش‌شرط آبادانی کشور، رونق کشاورزی است ــ خودکفایی در ارزاق مملکت تکلیف شرعی و ملی است نه یک امر عادی ــ ‌امر کشاورزی در کشور ما، ‌از اهم امور ‌و هدایت و اجرای آن به‌وجه صحیح، اساس اقتصاد کشور است و کشاورزی باید راه بیفتد تا اینکه ‌این مملکت آباد بشود».

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش که جایگاه بخش کشاورزی در نظام اقتصادی مطلوب امام خمینی(ره) چگونه است، گفت: از لحاظ اقتصادی اهمیت کشاورزی در اندیشه امام(ره) به استفاده بهینه از منابع آب و خاک کشور، دغدغه اشتغال‌زایی و تولید ثروت برمی‌گردد. امام(ره) بر این باور است که اگر کشاورزی صحیح پیاده شود، تولید یک استان کفاف کشور را می‌دهد و بقیه تولیدات را باید صادر کرد: «… حالا یک مملکتی ‌که یک استانش کافی بود برای تمامش و باقیش باید به فروش برود، یک آذربایجان اگر چنانچه سابقاً بود و زراعت می‌شد کافی بود برای همه ایران، مابقیش باید به فروش برود، به خارج برود، صادر بشود، حالا این‌طور ‌که ملاحظه می‌کنید همه‌چیزش وارد می‌شود ‌از خارج … در صورتی ‌که ایران یک ناحیه‌اش وقتی ‌که دامداری حسابی بود کافی بود برای همه ایران و مابقیش باید صادر بشود. حالا شما همه‌چیز را ‌از خارج وارد می‌کنید …».

حیدری ادامه داد: ایشان حتی در سال 68 امید بر این داشتند که با به‌کارگیری صحیح منابع در عرض دو سال به خودکفایی کامل دست یابیم . رهبری هم در یکی از فرمایشات خود با پذیرش محدودیت‌های آبی، منابع کشور را در حدی عنوان می‌کند که می‌توان تولید کشاورزی را چهار برابر وضع موجود کرد و به‌کرّات در بیانات خود اشتغال‌زایی در بخش کشاورزی را نیاز ضروری کشور عنوان کرده‌اند. در این سال‌ها با حجم زیادی از جوانان جویای کار مواجهیم که نبود سیاست‌گذاری صحیح و تأمین نشدن خواسته به‌حق آن‌ها بحران‌های اقتصادی و اجتماعی غیر قابل جبرانی را درپی خواهد داشت. با این وجود کدام بخش تولیدی در اقتصاد کشور می‌تواند همچون کشاورزی مابه‌ازای حجم سرمایه‌گذاری اندک، این‌قدر در رشد تولید ناخالص ملی تأثیرگزار باشد.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش که لوزام تحقق اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی چیست، گفت: افزایش نرخ ارز و همچنین افزایش هزینه واردات محصولات کشاورزی گرچه تهدیدی در تأمین بازار داخلی است، اما فرصتی فوق‌العاده را برای پیشرفت کشاورزی مهیا کرده است. بخش کشاورزی به‌جهت مقاومت بالایی که در برابر تهاجمات اقتصادی غرب دارد باید جزو مؤلفه‌های اصلی پیشرفت اقتصادی قرار گیرد.

حیدری در پایان به اتخاذ چند سیاست برای بهره‌برداری از فرصت به وجود آمده اشاره کرد و افزود: اصلاح نظام توزیع محصولات داخلی و مبارزه با سوداگری و واسطه‌گری سودجویانه، مدیریت صحیح منابع آبی و اتخاذ سیاست‌های قیمتی متناسب با بهره‌وری تولید، کشت فرامرزی و درگیر کردن اقتصاد کشورهای همسایه به فناوری و اقتصاد کشاورزی ایران، آزادسازی ظرفیت معطل مانده تولید ماکیان و توجه ویژه به فرصت‌های جدید بازرگانی خارجی، توسعه صیادی در دریاهای آزاد و پرورش آبزیان با رویکرد صادراتی، توسعه مراتع بذرپاش و تولید گوشت قرمز ارزان در زمین‌های نیمه حاصل‌خیز و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان در تولید و تأمین نهاده‌های فناورانه بخش کشاورزی از جمله سیاست‌هایی است که با اتخاذ آنها می‌توان به‌نحو احسن از فرصت به‌وجود آمده بهره‌برداری وافی را برد.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.