دوشنبه 12 آگوست 13 | 12:37

چرا ایران از کودتای نظامی مصون است؟

در روز ۴ آگوست، دکتر حسن روحانی پس از پیروزی در انتخابات ۱۴ ژوئن برای پست ریاست جمهوری خود سوگند یاد کرد. برخلاف مصر، هیچ کودتای نظامی موقعیت دکتر روحانی را تهدید نمی‌کند. حال آنکه ارتش ایران از لحاظ توان نظامی نیرومند‌تر از ارتش مصر است.


مجله کرسنت اینترنشنال در یادداشتی با عنوان «مصر و ایران: چرا نتیجه نهایی متفاوت است؟» به قلم ظفر بنگاش، رییس انستیتوی اندیشه‌های اسلامی معاصر به مقایسه انقلاب‌های ایران و مصر و چرایی تفاوت در نتیجه این انقلاب‌ها پرداخت که ترجمه این مقاله در ادامه آمده است.

کرسنت اینترنشنال نوشت: مصر و ایران دو کشور بسیار مهم به شمار می‌آیند. تحولات هر دو کشور بر کل منطقه تاثیر می‌گذارد. بعنوان نمونه می‌توان به کودتای نظامی علیه محمد مرسی رییس جمهور منتخب مردم اشاره کرد. با وجود اشتباهات انجام شده – که بسیار زیاد است – نحوه سقوط حکومت مرسی از سوی ارتش تحت حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی نگرانی‌ها را در میان مسلمانان و غیرمسلمانان بالا برده است.

این نشریه در ادامه نوشت: روز سوم جولای، کودتای نظامی بار دیگر مصریان را به میدان تحریر قاهره کشاند. در حقیقت بقایای حکومت سابق هیچ‌گاه از بین نرفته بود. سقوط حسنی مبارک، دیکتاتور مخلوع در فوریه ۲۰۱۱ نمایشی بیش نبود، چرا که بقایای رژیم سابق در ارگانهای دولتی در امنیت کامل به سر می‌بردند که ارتش، پلیس، وزارت کشور و قوه قضائیه نمونه‌هایی از این ارگان‌ها هستند. مهم‌ترین حامیان بقایای رژیم سابق، طبقه ثروتمندان جامعه هستند که اصلیترین ذینفعان رژیم نیز محسوب می‌شدند.

کرسنت اینترنشنال با اشاره به عملکرد اخوان المسلمین مصر در تحولات اخیر این کشور ادامه داد: همواره تصمیم اخوان المسلمین بر فعالیت در چهارچوب بقایای حکومت سابق مورد سوال بوده است. این تصور که صرفا به دلیل پیروزی جناح سیاسی اخوان یعنی حزب عدالت و توسعه در انتخابات، اخوان قادر خواهد بود سیاست‌های خود را به راحتی اعمال کند تصوری واهی ست.

این نشریه با مقایسه انقلاب مصر و ایران نوشت: در روز ۴ آگوست، دکتر حسن روحانی پس از پیروزی در انتخابات ۱۴ ژوئن برای پست ریاست جمهوری خود سوگند یاد کرد. برخلاف مصر، هیچ کودتای نظامی موقعیت دکتر روحانی را تهدید نمی‌کند. حال آنکه ارتش ایران از لحاظ توان نظامی نیرومند‌تر از ارتش مصر است. چرا ایران از کودتای نظامی مصون است اما مصر همچون اکثر کشورهای مسلمان دیگر از ارتش خود احساس امنیت نمی‌کند؟

کرسنت اینترنشنال، رهبری امام خمینی (ره) را یکی از عوامل حفظ انقلاب اسلامی ایران دانست و اضافه کرد: جنبش اسلامی در ایران به رهبری امام خمینی به وضوح ماهیت نظم تحمیلی درجامعه را فهمیده بود. مواضع امام کاملا روشن بود؛ شاه و تمام نهادهایی که ساخته اوست نامشروع است و باید ریشه کن شود. وی هیچ‌گاه از این واقعیت که چنین تصمیمی می‌تواند خشم قدرتهای امپریالیستی را برانگیزد و آن‌ها درصدد ضربه زدن به انقلاب اسلامی و کشور نوپای اسلامی برآیند چشم پوشی نکرد.

این نشریه ادامه داد: بر این اساس، درست همانند کاری که پیامبر اکرم (ص) در مکه و مدینه انجام داد، مردم باید برای رویارویی با چالشی سخت خود را آماده می‌کردند. امام تصمیم گرفت افسران ارشد نظامی را از فساد پاک کند و آن‌ها را به جرم مقابله با ملت ایران محاکمه کند. همزمان با این وقایع ارگان سپاه پاسداران افتتاح شد تا به عنوان نیرویی انقلابی از کودتای نظامی ارتش جلوگیری کند. اینگونه شد که ارتش ایران به جای حاکمیت بر نمایندگان مردم، به‌‌ همان وظیفه ابتدایی خود یعنی دفاع از مرز‌ها پرداخت.

کرسنت اینترنشنال با اشاره به ضعف‌های انقلاب مصر افزود: در مصر مرسی و اخوان المسلمین تصور کردند که اگر در قالب رژیم وقت فعالیت کنند و در مقابل آمریکا و رژیم صهیونیستی تسلیم شوند خواهند توانست دورهٔ ریاست خود را به سرانجام برسانند. شتاب ارتش در براندازی حکومت مرسی حتی کار‌شناسان را نیز به حیرت واداشت. انتظار می‌رفت ارتش فرصت کافی برای شکست سیاست‌های مرسی بدهد و این شکست مردم را بر علیه وی به قیام وادارد. اگر به مرسی زمان کافی داده می‌شد این اتفاق می‌افتاد اما به نظر می‌رسد اربابان امپریالیست و صهیونیست مصر ناشکیبایی کردند و تصمیم به حمله گرفتند.

نویسنده این مقاله با اشاره به ضرورت تحلیل جنبش‌های اسلامی در تحولات اخیر تصریح کرد: عملکرد اخوان المسلمین صحت اندیشه جنبش‌های اسلامی معاصر را زیر سوال می‌برد. اکثر رهبران جنبش‌های اسلامی در تحلیل نظام اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه ناموفق بوده‌اند. آن‌ها بر این باورند نظام غالب هیچ مشکلی ندارد و فقط به مردانی صادق و خوب نیازمند است تا هرچه کارآمد‌تر این نظام را اداره کنند. وقایع مصر بار دیگر بطلان چنین تفکری را به نمایش گذاشت و نشان داد صاحبان چنین تفکری باید چه هزینهٔ سنگینی بپردازند. قطعا این سناریو در تمام جوامع اسلامی که چنین تفکر اشتباهی چیره می‌شود تکرار خواهد شد.

کرسنت اینترنشنال ادامه داد: یک رهبر حقیقی مسیر حرکت به سمت مقصد را آشکار می‌کند و راهنما و الهام بخش مردم در رسیدن به این مقصد می‌شود. وقتی حتی نیروی تعداد کمی از مردم عادی برای رسیدن به یک هدف از پیش تعیین شده در کنار هم متحد شوند نتایج شگرفی به دنبال خواهد داشت. این چیزیست که شریعت پیامبر اسلام (ص) به مسلمانان آموخته است.

وقتی افراد رده بالای حکومتی در اجرای چنین حقایق ساده‌ای عاجز باشند، در ‌‌نهایت مجبور به صرف هزینهٔ سنگینی می‌شوند. این به وضوح نشان می‌دهد که چرا اخوان المسلمین در مصر شکست خورد ولی جنبش اسلامی در ایران موفق بوده است.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.