حجتالاسلام شیخ مصطفی رهنما فرزند عبدالحسین در سال ۱۳۰۴ در کرمانشاه متولد شد. وی تحصیلات خود را در حوزههای علمیه قم، کربلا و نجف به پایان رساند.
وی فعالیت مطبوعاتی را از سال ۱۳۲۳ آغاز و در سال ۱۳۲۹، مجله «حیات مسلمین» را منتشر نمود. او مدتی با روزنامهها و نشریاتی چون کیهان، اکونومیست، مهر ایران، ندای حق، طوفان شرق، اقدام، پرچم اسلام، آیین اسلام و روشنفکر همکاری داشت.
رهنما در دهه ۱۳۳۰، جمعیت «مسلم آزاد» را تأسیس کرد که پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تعطیل شد.
در سال ۱۳۵۷ بار دیگر این جمعیت فعالیت خود را به دفاع از فلسطین ونهضتهای اسلامی آغاز نمود. وی علاوه بر دستگیری در ماجرای قیام پانزده خرداد، چندینبار دیگر نیز دستگیر و زندانی گردید.
وی که فعالیتهای بسیاری در دفاع از حقوق مردم فلسطین داشت در سن ۸۷ سالگی و به علت کهولت سن درگذشت.
با توجه به نقش و تلاش فراوان شیخ مصطفی رهنما در روشنگری و تبیین اندیشههای بلند اسلام، مرکز اسناد انقلاب اسلامی در چند سال گذشته اقدام به مصاحبههایی با این شخصیت گرانقدر نموده بود و خاطرات ایشان را در قالب کتابی تحت عنوان «اسناد و خاطرات شیخ مصطفی رهنما» در سال ۱۳۹۰ منتشر کرد.
شاید بتوان اسناد و خاطرات را دو مؤلفهٔ اصلی پژوهشهای تاریخ معاصر تلقی کرد که با کنار هم قرار دادن آنها میتوان وقایع تاریخی را بازسازی و تجزیه و تحلیل نمود.
بر این اساس کتاب «اسناد و خاطرات شیخ مصطفی رهنما» بهعنوان یک منبع پژوهشی، در بردارندهٔ این دو امتیاز توأمان میباشد و به سهم خود میتواند برخی خلأهای منابع تاریخی دهههای ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰ را پر کند. بهخصوص اینکه شیخ مصطفی رهنما در طول دوران طولانی مبارزات خود، غالباً با جمع محدودی از همفکرانش فعالیت میکرد، که خود محوریت آن را برعهده داشت.
از این رو موضوعات مطروحه در خاطرات و اسناد او حالتی منحصر به فرد به کتابش بخشیده است. به طوری که به ندرت میتوان سر نخی از مطالب آن را در سایر منابع به دست آورد.
به هر تقدیر، رهنما را میتوان یک مبارز مستقل تلقی کرد که هر چند با تشکیل «جمعیتِ مسلم آزاد» و نشر ارگان آن یعنی مجلهٔ «حیات مسلمین» سعی کرد تشکیلاتی عمل کند، ولی چون تعدادی انگشتشمار از افراد جذب جمعیت مذکور شدند ناچار او به تنهایی این راه را ادامه داد. تردیدی نیست که دغدغههای اصلی وی در این حرکت، مذهب و دینداری او بود.
لازم به ذکر است که شیخ مصطفی رهنما از خاندانی روحانی و مبارز برخاسته بود و برادران واحدی در «جمعیت فدائیان اسلام» داییهای او بودند.
Sorry. No data so far.