طی سه دهه گذشته در حوزه دفاع مقدس و بعد از آن انقلاب اسلامی تحولی بزرگ رخ داد و آن آغاز نهضت خاطرهنویسی به عنوان یکی از اسناد در تاریخ شفاهی بود. بعد از نگارش و تدوین اولین خاطرات جنگ که بیشتر به صورت پراکنده بود و تنها مراحلی از زندگی رزمندگان را در برمیگرفت تا امروز که خاطرهنویسی کمی منسجمتر و با برنامهتر به حیات خود ادامه میدهد، آثار متنوع و در خور توجهی منتشر شده است.
در کنار این، استقبال از آثار خاطرات هم در حوزه انقلاب اسلامی و هم در حوزه دفاع مقدس نشان داد که خلاف زعم برخی از کارشناسان و اهالی قلم، هنوز تاریخِ گفتن از جنگ نگذشته و هنوز هم مردم بعد از گذشت سه دهه از آغاز این وقایع، آماده شنیدن حرفهای کسانی هستند که در متن حضور داشتند. این در حالی بود که کتابهای چاپ شده در این قالب طی سالهای اولیه تنها محدود به خاطرات رزمندگان و نیروهای مردمی میشد و کمتر فرماندهای پای صبر نویسنده نشسته و به بیان روزهای پرماجرای خود پرداخته است.
از آنجا که خاطرات یکی از اسناد برای تاریخنویس به شمار میآید، بعد از انتشار اولین خاطرات، سازمانها و مراکز متعددی برای تدوین این یادمانها به وجود آمد. هر یک از سازمانها با شیوهای جدید به نگارش و روایت خاطرات پس از جنگ و حتی انقلاب پرداختند. یکی از این خاطرات که اخیراً به چاپ رسیده، خاطرات محسن رفیقدوست فرمانده سپاه و مسئول تدارکات جنگ است. کتابی که در آن علاوه بر شنیدن روزهای جنگ و اوایل انقلاب از زبان رفیقدوست، به محدودیتهای رزمندگان در جبهه نیز پی خواهیم برد.
بسیاری آنچه را که رفیقدوست برای تاریخ گفته است را نو میدانند و اذعان دارند که 95 درصد از این خاطرات برای اولینبار از زبان او نقل شده است، نمونه آن اعتراف علی لاریجانی است که در آن هنگام معاون وی بوده است. «برای تاریخ میگویم» برای اولینبار در نمایشگاه کتاب منتشر شد و در همان روزها مورد استقبال خوانندگان و علاقهمندان به حوزه دفاع مقدس قرار گرفت.
سعید علامیان نویسنده کتاب، به نقل از محسن رفیقدوست خاطرهای از دیدار وی با رهبر معظم انقلاب را یاد میکند. خاطرهای که نشان از دقت نظر و اشراف رهبر انقلاب بر مقوله کتاب دارد؛ نکتهای که هم نویسنده و هم راوی را متعجب کرده است. علامیان به نقل از رفیقدوست میگوید: آقای رفیقدوست نقل کردهاند که در دیداری در ماه مبارک رمضان، مقام معظم رهبری به بنده گفتند که خاطرات شما هم شیرین روایت و هم خوب نوشته شده است.
وی ادامه میدهد: مقام معظم رهبری در این دیدار به آقای رفیقدوست پیشنهاد کردند که کتابشان را با لوح فشردهای که همراه با صدای راوی است، منتشر کنند، این شیوهای است که در برخی از کتابهای نوشته شده در خارج از کشور نیز دیده میشود. در این صورت خواننده لحن راوی را هم میشنود.
Sorry. No data so far.