دوشنبه 18 نوامبر 13 | 15:49

سایه «فطرس» ایرانی بر سر «پرداتور» آمریکایی

با مقایسه بزرگ‌ترین پهپاد راهبردی کشور با پهپاد آمریکاییپرداتور(ام‌کیو-۱) مشخص می‌شود که فطرس ایرانی قابلیت‌های بسیار بالاتری نسبت به پهپاد مشابه خود که ساخت آمریکاست، دارد.


امروز پهپاد جدیدی به نام «فطرس» به عنوان بزرگ‌ترین هواپیمای بدون سرنشین راهبردی کشور رونمایی شد.

در مراسم رونمایی از این دستاورد جدید وزارت دفاع، مواظبت از مرزهای دریایی و خشکی، دیده‌بانی از خطوط لوله‌های نفتی، مخابراتی، دیده‌بانی مناطق حادثه دیده در زلزله و ارسال فیلم و عکس به عنوان مهم‌ترین ویژگی‌های پهپاد جدید عنوان شد.

با آنکه به لحاظ فنی به جزئیات اشاره‌ای نشده اما برخی از خصوصیات و ویژگی‌های عنوان شده برای این پهپاد از جمله مداومت پروازی، سقف پروازی و شعاع برد آن گویای میزان قدرت و توانایی این پهپاد است.

از آنچه به عنوان ویژگی این پهپاد مطرح شده، می‌توان به شعاع عملیاتی تا ۲۰۰۰ کیلومتر، سقف پروازی ۲۵۰۰۰ پا و قابلیت ۱۶ تا ۳۰ ساعت پرواز اشاره کرد که البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که این پهپاد قابلیت تجهیز به انواع موشک‌های هوا به زمین، کروز و راکت را دارد.

اما آنچه که موجب شده این پهپاد لقب بزرگ‌ترین پهپاد راهبردی کشور را یدک بکشد، به این خصوصیات منتهی نمی‌شود، بلکه مجموعه فناوری‌های به کار رفته در آن این امکان را برای پهپاد جدید جمهوری اسلامی ایران فراهم می‌کند.

139208271245437001562844

تصویر «فطرس» ساخت وزارت دفاع

در یک کلام فطرس توانسته با همین چند ویژگی خود یک سر و گردن بالا‌تر از پهپادهای شناسایی دیگر جهان در کلاس خود از جمله پهپاد شناسایی آمریکایی ام‌کیو-۱ قرار گیرد.

«پرداتور یا‌‌ همان ام‌کیو-۱» آمریکایی که در یک برنامه طولانی مدت و با بودجه‌ای معادل ۲ میلیارد دلار برای مطالعه تا تولید سرانجام عملیاتی شد به لحاظ عملکرد اکنون فطرس ایرانی را بالای سر خود می‌بیند.

139208271323144201563464

تصویر پهپاد «پرداتور» ساخت آمریکا

در حالی که در اخبار مداومت پروازی فطرس بین ۱۶ تا ۳۰ ساعت و متناسب با ماموریت و میزان سوخت عنوان شده، مداومت پروازی ام‌کیو-۱ آمریکایی ۲۴ ساعت است.

اما برد پرداتور تنها ۱۱۰۰ کیلومتر یا ۶۷۵ مایل است، برد عملیاتی فطرس ۲۰۰۰ کیلومتر عنوان شده که مسلما با این برد نیازمند میزان قدرت موتور توانمندتری است.

بنابراین این احتمال می‌رود که توان محرکه موتور فطرس بالا‌تر از ۹۰ کیلووات یا ۱۲۰ اسب بخار باشد تا بتواند با مداومت پروازی مذکور به حداکثر برد عملیاتی خود برسد.

 درباره سرعت حرکت فطرس مطلبی گفته نشده اما با توجه به اندازه احتمالی و متناسب با برد و سقف پروازی و همچنین میزان مداومت پروازی می‌توان حدس زد که سرعتش احتمالا بالا‌تر از ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت است.

اما سقف پروازی ام‌کیو-۱ همانند فطرس یعنی ۲۵۰۰۰ پا، معادل ۷۶۲۰ است؛ البته در بحث بررسی فنی نباید دو واژه سقف عملیاتی با سقف پروازی را اشتباه گرفت و آنچه در اینجا مطرح شده است سقف پروازی است.

لازم است گفته شود که ام‌کیو-۱ در گام نخست برای شناسایی طراحی شده بود اما پس از مدتی طراحان آمریکایی بر آن شدند تا با نصب تجهیزاتی بر روی این پهپاد آن را به یک پهپاد تهاجمی تبدیل کنند.

درباره فطرس نیز باید گفت که طبق گفته مسئولان این پهپاد قابلیت تجهیز به جنگ‌افزار و موشک‌های هوا به زمین و کروز را دارد.

البته در آینده ویژگی‌های دیگر پهپاد فطرس از جمله سرعت کروز، نوع موتور و اندازه و وزن از زبان مسئولان دفاعی کشور مطرح می‌شود که دقت مقایسه را بیشتر خواهد کرد.

بنا به اعتقاد کار‌شناسان علوم نظامی، آنچه مشخص است در پهپادهای کلاس سایز بزرگ و با قابلیت حمل موشک، جمهوری اسلامی ایران پیشرفت‌های قابل توجهی داشته است که پهپادهای یسیر، شاهد ۱۲۹ و فطرس آخرین نمونه‌های آن هستند و همان‌طور که در این بخش نیز گفته شد در حوزه برد و مداومت پروازی فطرس نسبت به بسیاری از رقبای غربی خود از جمله پرداتور که از آن به عنوان قاتل مردمان بی‌پناه افغانستان و پاکستان نیز یاد می‌شود، بر‌تر است.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.