آمریکا عذرخواهی از افغانستان برای اشتباهات مرتکب شده در جریان جنگ 12 ساله این کشور و ادعاهای کابل در رابطه با اینکه اذعان به اشتباه تنظیم و آماده شده است، را رد کرد.
این اظهارات پس از اظهارات سخنگوی حامد کرزای، رئیسجمهوری افغانستان که گفت باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا قصد دارد نامهای را نوشته و در آن اذعان کند اشتباهات ارتش آمریکا باعث تلفات غیرنظامیان شده، اعلام شد.
سوزان رایس، مشاور امنیت ملی آمریکا به شبکه خبری سی ان ان گفت: لزومی ندارد که آمریکا از افغانستان عذرخواهی کند.
پس از آنکه یکی از مقامات کابل گفت، هر دو طرف در مورد نکات اصلی توافقنامه امنیتی به توافق رسیدهاند، وزارت امور خارجه آمریکا نیز نسبت به این توافق امنیتی دو جانبه هشدار داد.
ایمل فیضی، سخنگوی کرزای گفت، اوباما به عنوان بخشی از این توافق امنیتی دو جانبه نامهای برای کرزای مینویسد و در آن به اشتباهات آمریکا در جریان جنگ علیه تروریسم و رنج و عذابهایی که برای مردم افغان در جریان عملیاتهای نظامی آمریکا به وجود آمده، اذعان میکند.
اما سوزان رایس گفت: چنین نامهای نه نوشته شده و نه ارسال شده است. این نامه، مساله مورد مطرح نیست.
مقامات آمریکایی گفتند، درخواست نوشتن نامه عذرخواهی در جریان مکالمه تلفنی روز سهشنبه کرزای با جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا از جانب رهبر افغانستان مطرح شده است.
این توافق امنیتی احتمالا منجر به حضور گروه کوچکی از نیروهای آمریکایی پس از خروج نیروهای ناتو در سال 2014 میلادی میشود که با هدف آموزش نیروهای افغان و انجام ماموریتهای مقابله با تروریسم صورت میگیرد.
به گفته افغانستان، واشنگتن و کابل درباره پیشنویس این توافق امنیتی دو جانبه به توافق رسیدهاند و نیروهای آمریکایی احتمالا تا سال 2024 میلادی در افغانستان خواهند ماند. این در حالی است که آمریکا تاکید دارد که هنوز برخی جزئیات نهایی باید روشن شود.
جن ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: اگر چه متن نهایی این توافقنامه قرار است روز پنجشنبه در لوئه جرگه ارائه شود اما هنوز مسائلی وجود دارد که باید روشن شوند.
اگر چه این توافق 25 صفحهای همکاری امنیتی و دفاعی میان آمریکا و افغانستان هنوز به امضا در نیامده اما این توافق نشاندهنده تمایل واشنگتن برای حفظ نیروهای نظامیاش در این کشور و تداوم کمک به نیروهای امنیتی افغان است.
بر اساس مدارکی که توسط شبکه خبری ان بی سی نشان داده شده، 15 هزار نیروی آمریکایی احتمالا به طور بالقوه تا پاسان سال 2024 میلادی در افغانستان حضور خواهند داشت.
در پیشنویس اولیه این توافق آمده است: هر دو طرف اذعان دارند که تداوم عملیات های نظامی آمریکا برای شکست القاعده و نیروهای وابسته به آن مناسب است و با ادامه همکاریهای نزدیک نسبت به پایان این اقدامات شبه نظامی موافقند.
ایمل فیضی گفت: این توافق امنیتی به نیروهای آمریکا اجازه میدهد تا پس از خروج نیروهای ناتو در سال 2014 میلادی و تنها در شرایط ویژه و اضطراری وارد خانههای مردم افغان شوند.
بر اساس گفتههای سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در آغاز گفتگوی تلفنی، کرزی به وزیر امور خارجه آمریکا دو پیشنهاد داشت. اول اینکه هر دو موضع دولت افغانستان و آمریکا در مورد بازرسی خانههای مردم در افغانستان، در متن موافقتنامه امنیتی گنجانیده شود و لویه جرگه مشورتی روی آن تصمیم بگیرد.
همچنین وزیر امور خارجه آمریکا در جرگه مشورتی شرکت کند و به نمایندگان مردم افغانستان دلائل خود را برای تداوم بازرسی خانههای مردم در افغانستان به اعضای لویه جرگه شریک سازد.
پیشنهاد دوم،اینکه اگر پیشنهاد اولی آقای کرزی از سوی دولت آمریکا پذیرفته نمیشود، امضای موافقتنامه امنیتی موکول شود به دولت بعدی افغانستان که بعد از انتخابات آوریل سال ۲۰۱۴ به میان خواهد آمد.
آمریکا گفته نگرانیهای مردم افغانستان را در مورد بازرسی خانهها به خوبی درک میکند.
Sorry. No data so far.