سال گذشته با امضای توافقنامه همکاریهای استراتژیک میان کابل-واشنگتن، این امیدواری به مردم داده شد که پس از امضای این توافقنامه استراتژیک تغییرات حداقلی در وضعیت امنیتی و کمکهای اقتصادی بوجود خواهد آمد.
این در حالی است که توافقنامه استراتژیک به امضای 2 کشور افغانستان و آمریکا رسید اما هیچ تغییر مثبتی در وضعیت امنیتی و سیاسی احساس نشد بلکه اوضاع امنیتی این کشور به سوی وخامت بیشتر پیش رفت.
اکنون نیز بحث امضای قرارداد امنیتی با آمریکا سر زبانها است اما بسیاری از مردم تغییر مثبت در اوضاع افغانستان را به دیده شک می نگرند و برخی نیز معتقدند نه تنها وضعیت زندگی بهبود نمییابد، بلکه بسیاری از جنایتهای نظامیان آمریکایی، شکل رسمی به خود خواهد گرفت.
این در حالی است که بدور از بحث حقوقی، برخوردهای سیاسی و مخالفتهای که در مورد این سند امنیتی وجود دارد، سوال اساسی و مهم این است که مردم افغانستان از امضای این قرارداد چه میخواهند و منتظر چه شرایطی هستند تا پس از امضای این قرار داد نمایان شود؟
صداقت آمریکا در مقابله با تروریسم و آوردن صلح و ثبات در افغانستان
دکتر «عبدالقیوم سجادی» عضو پارلمان افغانستان گفت: در امضای این قرارداد، مهمترین مسئله اراده و صداقت آمریکا در مقابله با تروریسم و آوردن صلح و ثبات در افغانستان است.
وی افزود که اگر این اراده و صداقت برای آوردن صلح و ثبات به افغانستان وجود نداشته باشد، هر نوع امضای قرارداد امنیتی با آمریکا نه تنها در راستای منافع ملی نیست بلکه این کشور را با ناامنیهای بیشتر روبرو میکند.
عضو پارلمان افغانستان افزود: آمریکا در این قرارداد تعهدی برای صلح و ثبات افغانستان نسپرده است.
این در حالی است که «حامد کرزی»، رییس جمهور افغانستان در مراسم افتتاحیه «لویه جرگه مشورتی» تاکید کرد که از آمریکا امنیت و صلح میخواهیم و این شرط قرارداد امنیتی است.
کرزی افزود: اگر این قرارداد برای افغانستان امنیت و صلح بیاورد، به نفع افغانستان است.
وی همچنان اظهار داشت: آمریکا تعهد کرده که به خانههای مردم افغانستان داخل نمیشود مگر در صورت ضرورت.
این در حالی است که سجادی، باز گذاشتن هر گونه استثنا در متن پیمان امنیتی را زمینهای برای سوء استفاده و صلاحیتهای بعدی نظامیان آمریکایی میداند.
وی افزود که کمکهای جامعه جهانی به افغانستان نیز به نوعی منوط بر امضای این قرارداد شده و این تنها فایده اقتصادی امضای این قرارداد است.
هر گونه عملیات، حتی علیه تروریستها به نیروهای افغان واگذار شود
«جاوید کوهستانی» کارشناس امور نظامی افغان نیز، با انتقاد از متن فعلی این قرارداد گفت که متن فعلی قرارداد بر اساس منافع آمریکا در نظر گرفته شده است.
وی افزود: با انجام عملیات نظامیان آمریکایی علیه شهروندان افغانستان کاملاً مخالف هستم و بایستی هرگونه عملیات علیه افغانها و حتی تروریستها به نیروهای افغان واگذار شود.
کارشناس افغان اظهار داشت که هرگونه عملیات در افغانستان توسط نظامیان آمریکایی تجاوز و نقض آشکار حاکمیت ملی افغانستان است.
متن قرارداد امنیتی باید تعدیل شود
کوهستانی با تاکید بر تعدیل متن قرارداد امنیتی، گفت: اگر این متن قرارداد امنیتی باشد، منافع افغانستان در امضای این پیمان نیست.
وی افزود که در این قرارداد بایستی آمریکا این ضمانت را بدهد که در صورت وقوع حملات تروریستی اگر نظامیان این کشور اقدامی انجام ندهند، این قرارداد فسخ میشود.
«عبدالواحد طیبی» رییس شورای ولایتی «بدخشان» که یکی از شرکت کنندگان لویه جرگه مشورتی است، نیز درباره توافقنامه امنیتی اظهار داشت که متن قرارداد امنیتی در دسترس اعضای لویه جرگه قرار گرفته مورد تأییدشان نیست و بسیاری از موارد بایستی تعدیل شود.
وی افزود که برخی از موارد مانند صلاحیت قضایی نظامیان آمریکایی، بازرسی خانههای افغانها توسط نظامیان این کشور بایستی تغییر و تعدیل شود.
این در حالی است که برخی از کارشناسان و مردم افغانستان، امضای این پیمان را به نفع این کشور دانسته و حضور آمریکا را برای جلوگیری از تبدیل شدن مجدد افغانستان به لانه تروریسم موثر میدانند.
Sorry. No data so far.