محمدرضا موذن زاده در جدیدترین مطلب وبلاگ “از جنس خدا” نوشت: سریال «قهوه تلخ» مهران مدیری بالاخره بعد از کش و قوس های مختلف در شبکه خانگی توزیع شد. این سریال نود قسمت است که در سی مجموعه سه قسمتی هر هفته عرضه خواهد شد. در ابتدای این ویدئو مهران مدیری شخصا در حدود ۱۰ دقیقه صمیمانه با مخاطبان و مردم سخن میگوید و کل صحبت او درباره سریال به مساله کپی رایت بر میگردد و خواهش او نسبت به اینکه مخاطبان از روی مجموعه ها کپی نکنند و هر کس خودش پول بپردازد (هفته ای ۲۵۰۰ تومان) و مجموعه را بخرد و حتی به برادر و خواهر و آشنایان هم ندهند.
و اما چند نکته:
۱- آقای مهران مدیری که نسبت به رعایت کپی رایت تاکید میکند، خود در تیتراژ ابتدای سریالش از تصنیف «علیاکبر شیدا» استفاده میکند و آنرا بازخوانی میکند ولی در تیتراژ هیچ نامی از او نمیبینیم.در ضمن این اولین بار نیست و قبلا هم در آهنگ تیتراژ سریالهای قبلیاش چنین اتفاقی افتاده بوده است.
۲- سریال قرار بوده در تلویزیون پخش شود. از نوع ساخت و رعایت ظاهر افراد و شوخیها این کاملا پیداست. در خبرها هم جسته گریخته معلوم شده که گویا مسئولین سیما پیشنهاد سه و نیم میلیارد بابت مجموعه را داده بودند اما تهیه کنندگان و کارگردان مجموعه نپذیرفتند و خواستند دیگر درآمدهای پخش تلویزیونی سریال یعنی تبلیغات میان برنامه را هم داشته باشند که سیما با این خواسته موافقت نکرده است و نتیجه این شده. آقای مدیری، حداقل در همان ده دقیقه سخنرانیتان نگوئید «مردم عزیز دلم براتون خیلی تنگ شده بود» شاید بهتر بود میگفتید: «مردم پولدار عزیز» یا «پولدارهای گرامی» «آنهایی که دستتان به دهنتان میرسد» «آنهایی که هفتاد و پنج هزار تومان برایتان کلی پول نیست و لنگ همین مقدار پول نیستید» و …
۳- در میان این بازیهای بزرگان با رقم ها و پولهایی که برای ما شمارش صفرهایش خیلی سخت است، متضرر باز هم زیر خطی ها هستند. آنهایی که نمی توانند برای یک سریال نود قسمتی و خندیدن و شاد بودن بهای هفتاد و پنج هزار تومانی بپردازند. ایران هفتاد میلیون جمعیت دارد. اگر هر خانواده را حدودا ۵ نفری فرض کنیم می شود ۱۴ میلیون خانواده. فروش سری اول مجموعه گویا در حدود یک میلیون نسخه بوده. یعنی حدود ۸ تا ده درصد خانوادههای ایرانی سریال را میخرند و میبینند. اصلا دو برابر. تو بگو بیست درصد. شاید آقای مدیری از این فروش خارق العاده خوشحال باشد و پول خوبی گیرش آمده باشد و شاید سایت ها نوشته باشند این فروش رقم بالایی است ولی من می گویم رقم پایینی است. هشتاد درصد مردم از دیدن سریال محرومند چون پولش را ندارند. به فرض که بیست درصد مردم هم اصلا در این فاز نیستند و کلا خوششان نمی آید. باز شصت درصد می ماند.
۴- کم بضاعت ها سریال خنده دار نبینند چون آقای مدیری و آقا ضرغامی با هم دعواشان شده. مهران مدیری پول بیشتری می خواهد و او پول بیشتر نمی دهد. البته بچه های جفت شان امشب قسمت سوم را میبینند. بچه کثیف و دماغ آویزان این خانه قدیمی ته کوچه ماست که امشب سرش بی کلاه است و با توسری می خوابد. پول نداری بمیر. آقای مدیری، مردم مردم نکن لطفا، اسکناس بشمار. بعد در همایش تقدیر از برترینها نرو بالای سن بگو این مردم همه چیز من هستند و من خودم را فدای ایشان کردهام و از همه چیزم گذشتهام.
۵- مدیری در رعایت کپی رایت از اف بی آی هم پیشی گرفته. کپی رایت یعنی اینکه من سی دی را خودم بخرم. بعد هم از رویش ده تا کپی نکنم بروم بفروشم. چون سود باید مال مدیری باشد نه مال من. این درست. ده تا و یکی هم ندارد نباید برای کسی کپی کنم. درست. ولی دوست دارم سی دی هایم را بنشینم با خواهرم تماشا کنم. دوست دارم با فامیل نگاه کنم. دوست دارم بدهم برادرم هم ببیند. این چه ربطی به کپی رایت دارد. من باید کپی نکنم. باید دانلود نکنم. ولی سی دی خودم را که پولش را داده ام نمی توانم بدهم داداشم ببیند؟! چه کسی این را گفته؟ از کجا درآمده؟ public show نباید بکنم و در محل عمومی نباید نمایش بدهم. ولی در خانه چه اشکالی دارد؟! همسر من با خواهرم چه فرقی دارد مثلا؟ بعد اگر با هم زندگی کنیم چه؟ این چه مسخره بازی است که می گوید خواهر برادر ها هم حتی به هم بگویند برو خودت بخر؟ توصیه های دینی و اسلامی از ما این گونه رفتاری را می خواهد و خدا هم همین را می پسندد که آقای مدیری و جیب مبارک شان می پسندد؟!
6- به گمانم «قهوه تلخ» بهترین نام برای این مجموعه بود. قهوه معمولا نوشیدنی بالای خطی هاست. زیر خطی ها کمتر قهوه می نوشند. مگر گهگاهی به جهت تغییر ذائقه. بالای خط فقری ها هستند که قهوه می نوشند آن هم تلخ و به به و چه چه می کنند و چیز تلخ و بدمزه خوردن نوعی با کلاسی به حساب می آید. کلاس دارد. سریال مهران مدیری هم برای همان ها ساخته شده پس نامش درست است.
7- در همان ده دقیقه سخنرانی مدیری درباره آپارتمان ها و صدها هزار جایزه نقدی اش می گوید که قرار است به کسانی که اصل سی دی ها را می خرند اهدا شود. بعد هم توضیح می دهد که «من که اهل کارهای تجاری و تبلیغاتی نیستم و بلد نیستم درباره آپارتمان و جایزه حرف بزنم. ولی حالا چون این بسته یک کار فرهنگی است به خودم جرات و اجازه این رو دادم که اینها رو بگم» آقای مدیری عزیز یادمان هست که جنابعالی وسط سریال یک وانت سیمان می آوردی وسط لوکیشن خالی می کردی و بعد می گفتی که این سیمان ها هیچ ربطی به قصه سریال نداره ولی چون می خواستیم سیمان تبلیغ کنیم این قسمت رو اضافه کردیم. یا آن پیام های تبلیغاتی کاملا بیرون زده در باغ مظفر. یا عکس بزرگ جنابعالی در کنار چای عرفان _اگر اشتباه نکنم_ در بزرگراه ها. پس لطفا برای ما افه ی فرهنگی بودن و من اهل پول و اهل تبلیغات نیستم نگذارید. بیایید بگویید این جایزه ها را گذاشته ایم که همه به هول و ولا بیفتند و چهار تا ساختمان و ماشین ببینند سی دی های اصلی مان را بخرند که پول بیشتری کاسب شویم. بگویید دو دو تا چهار تا کرده ایم که اگر این جایزه ها را بگذاریم ده برابر پول جایزه ها در جیب مبارک مان می رود. پس می ارزد که آپارتمان بدهیم با همه وسایل کامل. قر نیایید لطفا. چای کیسه ای و سیمان هم محصول فرهنگی اند؟!
8- مهران مدیری همچنان شوخی های ضایعی در سریال اش دارد اما قطعا این مجموعه برای تلویزون آماده شده بوده چون در سریال های تلویزیونی قبلی اش هم از این ها داشت. این نکته را بیش از این نمی توان اینجا باز کرد ولی همین قدر بگویم که او سربسته در بطن دیالوگ ها چیزهایی می گنجاند که خیلی ها معنی آن را می گیرند و متوجه می شوند. قسمتی از یک جوک +۱۸ یا چیزهایی از این دست. نمی دانم چه اصراری بر این کار دارد؟!
با سلام
چند خط اول و كه خوندم خواستم سر بحث و وا كنم اما تا آخر كه خوندم متوجه شدم كه اين گونه سخن گفتن از روي غرض و مرض هست تا نقد.بهتر بود كمي هم نظراتتو به سمت صدا و سيما مي چرخوندي.ضمنا اين كه مي فرماييد بچه ته كوچتون كه دماغش آويزونه و … !!!! از عوام فريبي دست بكش و واقع بين باش.دروغ بسه.نميدونم از هنر سر در مياري يا نه اما …اي بابا بيخياللللللللل
سلام
دمت گرم نقد جالبي بود.درست است كه بايد از هنرمندا حمايت كرد ولي خود هنرمند هم بايد جنبه اش رو داشته باشه و طوري برخورد كنه كه آدم خوشش بياد ازش حرف بزنه. نه اينكه يه هنرمند به خودش اجازه بده براي ديگران تعيين تكليف كنه ديگراني كه الان فهميدن چه كسي جنبه هنرمند شدن و حمايت رو دارد. نقد جالبي بود.
بر اساس پیمان برن تاریخ انقضای کپی رایت حداقل شامل طول حیات خالق و۵۰ سال بعد از مرگ اوست.
نظر مردمو بخون حالشو ببر!
http://www.tebyan.net/literature_art/specialedition/2010/10/10/139570.html
من فكر ميكنم آقاي مديري حركت خوبي انجام داد تا بتواندهزينه ها وسود پروژه را دربياورد تا آقاي ضرغامي بعدأ به او نيك ندهد كه ضرركردي !!!!!تاشايد دراتفاقات بعد صداوسيما به رسالت اصلي خود يعني توجه به مردم عمل كند .
با احترام به نظر نویسنده ی این متن باید بگم که هیچ اشاره ای به اینکه مهران هم برای ساخت و تولید این سریال هزینه پرداخته نکرده … انگار که این سریال رو از توی جوب پیدا کرده و گفته حالا یه پولی هم به جیب بزنم ازش به خاطر همین موضوع چند مطلب باید بگم
1-مهران مدیری اسطوره کارگردانی طنز های نود قسمتی و شبانه ایران است و اگر هم منفعتی از این راه میبره نوش جونش …هم استعدادش رو داره هم لیاقتش رو
2- وقتی تلوزییون میاد شب عید تو یه حرکت کاملا سیاسی ..سریال به این زیبایی رو کنار میزاره و سریال مسعود دهنمکی رو که به زور انواع و اقسام محرک ها از جمله ..نفوذ در دستگاه و با تکیه بر بهترین بازیگرای سینما میخواد خودشو کارگردان جا بزنه ..پخش میکنه
…
3-وقتی رسانه ای که قراره ملی باشه سوپر استارهاش می شن امثال ده نمکی و طنزهاش میشه شوخی های دست چندمی و اداهای بی نمک آقای x و y
قطعا جایی برای طنزی که یه نیشتر بزنه به یه عده نداره …
4- شما که خوشت نمیاد نگاه نکن!!! مجبورت نکردن که نگاه کنی بعد هم خیلی از ما می دونیم که حالا مثلا مهران مدیری گفته سی دی و به دیگران ندین ولی واقعا این طوریه؟ ولی این کارش که اومد و از مردم خواست که حداقل کپی نکن خیلی کار خوبیه و فرهنگ سازی میشه برای عموم مردم
5- نمیگم 2500 تومن برای خیلیا ارزش نداره ولی خوب فکر کنم از سینما رفتن براش ارزونتر تموم میشه
مسلما یه پدر با در آمد متوسط حاضره با 2500 تومن خانوادشو سرگرم کنه چون اگه بخواد خانوادشو یه سینما یا شهربازی ببره کم کم 30 هزار تومان پیاده میشه