به گزارش«خبرصادق»، یکی از دلایلی که آن اشتیاق و شوقی که هم اکنون ما باید در زمینه اقتصاد اسلامی در همه دانشجویان علوم انسانی ببینیم، که در حد مورد انتظار نیست، به همین دلیل است که دانشجویان اقتصاد در کشور ما، جنگ اندیشهها در سطح جهان را ندیدهاند و به همین دلیل روحیه رادیکال و پرخاشگری علمی را در مطالعات اقتصادی کمتر تجربه کرده اند و صرفا” سرگرم تئوریهای معمولی اقتصاد خرد و کلان و سنجی و پول و بانک و نظایر آن هستند.
بنا بر گزارش«خبرصادق»، متن بالا خلاصه ای از مصاحبه دکتر درخشان استاد دانشگاه امام صادق(ع)، با روزنامه ایران درباره تاریخچه اقتصاد ایران است که در ادامه متن کامل مصاحبه از نظر مخاطبان محترم «خبرصادق» می گذرد.
در سالهای آغازین انقلاب و بازه زمانی انقلاب فرهنگی وضعیت رشته اقتصاد چگونه بود؟ چه شد که انقلابیون به فکر بازنگری در رشته های انسانی افتادند و فعالیت هایشان را به این سمت سوق دادند؟
اگر بخواهید به ریشههای این مسائل پی ببرید، باید به سالهای قبل از انقلاب اسلامی برگردیم. انقلاب اسلامی فضای مناسبی به وجود آورد که بتوان فعالیتهای پژوهشی انجام شده را تقویت و ساماندهی کرد و موجب رشد آنها شد. قبل از انقلاب اسلامی، به دلیل برخورد اندیشههای سوسیالیستی و سرمایهداری، اقتصاددانان مسلمان که نه اقتصاد سرمایهداری را قبول داشتند نه اقتصاد سوسیالیستی مورد قبولشان بود، نمیتوانستند نسبت به معرکه اندیشه های این دو نظام بیتفاوت بمانند.
قبل از انقلاب اسلامی، اوضاع و احوال مطالعات اقتصادی به ویژه در مباحث ایدئولوژیک و نظامهای اقتصادی مثل امروز نبود. الان فضای برخورد اندیشههای اقتصادی در دانشگاههای بزرگ دنیا همچون سکوت یک قبرستان است. بحث جدی در کار نیست، جدال فکریای در عرصه تحقیقات اقتصادی در صحنه جهانی ملاحظه نمی شود. یکی از علت های آن سقوط نظام سوسیالیستی شوروی و یکهتازی نظام سرمایه داری آمریکاست. دانشگاههای امریکا به قدری نفوذ پیدا کردهاند که روی دانشگاههای انگلستان هم اثر گذاشتهاند، در حالی که قبلاً دانشگاههای امریکا تحت نفوذ نظام نظریهپردازی در دانشگاههای انگلیس بودند ضمن آنکه برخی دانشگاهیان انگلیسی دیدگاههای نقادانه خود را نسبت به نظام سرمایهداری امریکا صراحتاً ابراز میکردند، منتهی نفوذ مستمر و همه جانبه امریکا در همه زمینهها در دهههای اخیر، دانشگاههای جهان را هم مصون نگذاشته و حتی دانشگاههای رادیکال انگلستان که همیشه مخالفتهایی در آنها وجود داشت، الان به سکوت کشیده شدهاند.
متأسفانه دانشجویان کشور ما تصور میکنند که دنیای تحقیقات و مطالعات اقتصادی همیشه همینطوری بوده، تعدادی از دانشگاههای معروف آمریکا و تا حدی انگلستان تئوری های رنگارنگی را میسازند و سیاستگذاریهای اقتصادی را نیز بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول مینویسند و تعدادی اقتصاددان هم در کشورهای در حال توسعه نشستهاند و با نگاه به غرب و با اعتقاد راسخ به آن نظریات، این دستورالعملها را اجرا میکنند و بر این باورند که سیاستگذاریها و نظامسازیهای صحیح اقتصادی همانی است که در دانشگاههای امریکا ساخته و پرداخته میشود.
Sorry. No data so far.