یکشنبه 17 اکتبر 10 | 11:55

نقش امامان جماعت را به رسمیت بشناسیم

ایجاد كانون‌های مختلفی مثل قرض‌الحسنه‌ها و كانون‌های مشاوره و همچنین برپایی جلساتی با حضور مسئولان و نمازگزاران برای حل مشكلات جاری و… می‌توان مساجد را به كانون توجهات عمومی تبدیل كرد.


رهبر انقلاب در پیامی به نوزدهمین اجلاس سراسری نماز، با یادآوری جایگاه اجتماعی مسجد، تأكید كردند كه مساجد توجه اساسی به كاركردهای خود در جامعه داشته باشند. همچنین ضرورت آماده‌سازی امامان جماعت مساجد برای نقش‌آفرینی بهتر، از محورهای سخنان ایشان بود. سخنان حجت‌الاسلام و المسلمین حاتم‌پوری را درباره‌ی این پیام می‌خوانیم.

مسجد در عربی به‌معنای محل سجده است كه بارها در قرآن مجید مورد اشاره قرار گرفته و از سوی دیگر، بالاترین مرتبه‌ی عبادت نیز همان مرحله سجده در مقابل پروردگار است. از این رو این محل عبادت «مسجد» نام گرفته است.

مسجد و كارویژه‌های مختلف
در اجلاس سراسری نماز، رهبر معظم انقلاب پیامی صادر فرمودند كه به‌طور قطع منشأ اثرات فراوانی در حوزه‌های كاركردی مساجد و نقطه‌ی عطفی در نگاه عمومی به حوزه‌ی فعالیت‌ها و اثرگذاری مساجد خواهد بود. نكته‌ی حائز اهمیت در ابتدای این پیام، یادآوری رویكرد پیامبر اكرم(ص) در «مسجد قبا» و «مسجد النبی(ص)» كه این مسئله توجهات را به روش و سنت پیامبر(ص) جلب می‌كند. سنتی كه در آن از دكةالقضاء و مسایل سیاسی و نصب استانداران گرفته تا مسائل دیگر عمومی و اجتماعی در مسجد تدبیر می‌شد.

همچنین عبارت زیبایی كه در پیام اشاره شد، عبارت «جایگاه عبادت و پایگاه سیاست» بود. تعبیری كه توسط رهبر معظم انقلاب به عنوان دو مسأله‌ی به‌هم پیوسته مطرح شد.

این پیام براساس مبانی انقلاب اسلامی و آرمان‌های متعالی امام راحل در خصوص «مسجد» صادر شده است، زیرا كه حیات اولیه‌ی نظام نیز در مساجد صورت گرفته است. چنانچه امام خمینی(ره) نیز فرموده‌اند: «ما انقلاب كردیم برای اداره‌ی مسجد» و این به این معناست كه همه‌ی شهادت‌ها و شهامت‌ها، مقدمه‌ای بوده است تا ما بتوانیم مساجد را اداره كنیم. بنابراین باید به كاركردهای كلان و صحیح مساجد توجه كرد.

نقش امام جماعت را به رسمیت بشناسیم
با در نظر گرفتن این كاركردها باید برنامه‌های جامع و فراگیرتری برای مساجد تدوین نموده و به مرحله‌ی اجرا رساند. به‌طور مثال با ایجاد كانون‌های مختلفی مثل قرض‌الحسنه‌ها و كانون‌های مشاوره و همچنین برپایی جلساتی با حضور مسئولان و نمازگزاران برای حل مشكلات جاری و… می‌توان مساجد را به كانون توجهات عمومی تبدیل كرد. شاید امكان ارتباط مردم با مسئولان در محیط‌های اداری دشوار باشد اما اگر در مساجد -به عنوان محیطی صمیمی- فرصت‌هایی فراهم كنیم تا مسئولان محلی و حتی مسئولان بلندپایه در میان مردم حضور یابند تا مردم در خصوص مشكلات خود با آنان گفت‌وگو كنند، می‌توانیم از این فضای معنوی و ارزشمند، بهترین استفاده را ببریم. البته در زمینه‌ی ارتباط مسئولین با مردم، شاهد تجارب موفقی در برخی مساجد كشور بوده‌ایم.

از سوی دیگر، در پیام رهبر معظم انقلاب به نقش امام جماعت به عنوان مدیر مسجد تأكید ویژه ای شد كه این مسأله، روحی تازه در انگیزه‌ی ائمه‌ی جماعات داشته و خواهد داشت. البته از آن سو نیز باید همه‌ی نهادها و دستگاه‌ها در حوزه‌های كاری خودشان و در عمل نقش مهم و محوری امام جماعت را به رسمیت بشناسند تا امام جماعت از توان بالاتری در اداره‌ی امور مسجد برخوردار باشد.

با توجه به ویژگی‌های اشاره‌شده در خصوص ائمه‌ی جماعات، توانمندتر كردن آنها با آموزش‌های لازم و كاربردی از زمان تحصیل در حوزه‌های علمیه و در مراحل بعد از طریق نهادهای مسئول مثل مركز رسیدگی به امور مساجد نیز از جمله تكالیفی است كه باید بدان توجه جدی شود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.