امسال واردات برنج ایران در حال رکوردشکنی است به طوری که در 11 ماهه امسال واردات برنج با رشد نزدیک به 60 درصد از مرز یک میلیون و 776 هزار تن گذشت.
براساس تازهترین آمار گمرک ایران در 11 ماهه امسال ارزش واردات برنج ایران با رشد چشمگیر 58/88 درصدی بالغ بر دو میلیارد و 93 میلیون دلار شد. برنج در 11 ماهه امسال از نظر ارزشی سهمی معادل 89/4 درصد از کل واردات کشور را به خود اختصاص داد.
هند با سهم 89/67 درصدی بزرگترین مبداء واردات برنج ایران در سال جاری تاکنون بوده است. پاکستان و امارات نیز به ترتیب با 79/8 و 75/8 درصد ردههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. سایر کشورها نیز سهمی معادل 57/14 درصد از واردات وزنی برنج ایران را در اختیار داشتند.
در بهمنماه امسال هم واردات برنج از نظر وزنی با رشد 15/11 درصدی به 5/128 هزار تن و از نظر ارزشی با افزایش 98/44 درصدی به 9/161 میلیون دلار رسید. این ارقام نشان میدهد که واردات برنج از نظر ماه به ماه نیز رشد چشمگیری را نسبت به سال قبل تجربه کرده است.
بخش خصوصی را بازی دهید
در همین حال به تازگی دبیر انجمن واردکنندگان برنج مطرح کرد که اگر به جای واردات بدون مطالعه برنج هندی از سوی شرکت بازرگانی دولتی، وزارت جهاد کشاورزی کار را به بخشخصوصی بسپارد شاهد نوسانات قیمت و مشکلات ناشی از واردات بیرویه نخواهیم بود.
به گفته مسیح کشاورز، گردش مالی واردات برنج کشور سالانه بیش از دو میلیارد دلار است که اگر فقط 10 درصد از این گردش مالی به حوزه دانش فنی و تکنولوژی تولید برنج اختصاص یابد تحولی عظیمی در این حوزه به وجود میآید و علاوه بر رشد کمی و کیفی تولید برنج داخلی، ایران حتی قادر است به صادرکننده برنج نیز تبدیل شود.
واردات بی معنی است
همچنین دبیرانجمن برنج با بیان اینکه تولید برنج به حدود دو میلیون و300 هزار تن درسال میرسد از واردات بیش از نیاز داخلی انتقاد کرد. جمیل علیزاده شایق گفت: در کشور 600 هزار هکتار زیرکشت برنج قراردارد که با حمایت از تولید برنج پرمحصول و همچنین کشتهای دوباره میشود بخش زیادی از نیاز کشور را تامین کرده است.
وی اضافه کرد: در 10 ماه منتهی به دیماه امسال یک ونیم میلیون تن برنج وارد شده در حالی که نیاز ما براساس آمارهای وزارت بهداشت کمتر از 500 هزار تن است. همانطور که دبیر انجمن حمایت از برنج کشور اعلام کرد: باتوجه به اینکه میزان مصرف برنج حدود دو میلیون و 800 هزار تن است حدود 500 هزار تن برنج برای واردات نیاز داریم. سرانه مصرف برنج در کشور 36 تا 37 کیلوگرم است.
شایق گفت که وزارت صنعت، معدن و تجارت معتقد است مصرف برنج درکشور 44 کیلوگرم است با این رقم 2/1 میلیون تن کسری داریم درحالی که در 10 ماه منتهی به دیماه 5/1 میلیون تن واردات رسمی داشتیم. دبیر انجمن حمایت از برنج ایران تاکید کرد: آمادگی داریم برنج سبد کالایی را تامین کنیم اما اولویت به برنجهای وارداتی به ویژه از هند داده شده است. علیزاده شایق این خبر راهم داد که تولید برنج امسال به دو میلیون و 300 هزار تن رسیده و 25 نوع برنج پرمحصول تولید شد اما مدیریت توزیع و نظارت بر بازار این محصول همچنان مشکل دارد و بیشترین سود را هم واسطههای غیراقتصادی و دلالان میبرند.
Sorry. No data so far.