یکشنبه 29 ژوئن 14 | 15:04

آداب و رسوم گیلانی ها در ماه مبارک رمضان

ماه مهيماني خدا همواره در گيلان داراي احترام و تشريفات خاص خود بوده ، که البته کمي از اين تشريفات را جوانان به خاطر ندارند، بر%D


طرح های گرافیکی با موضوع ماه مبارک رمضانماه مهيماني خدا همواره در گيلان داراي احترام و تشريفات خاص خود بوده ، که البته کمي از اين تشريفات را جوانان به خاطر ندارند، بررسي ها نشان مي دهد که برخي از مردم چند روز قبل از ماه رمضان علاوه بر تميز کردن مساجد،‌ منازل و شستشوي لباس‌ها و طهارت خود يک شب ( تا سه شب) مانده به ماه رمضان به پيشواز مي‌‌روند يا آخرين روز ماه شعبان‌ المعظم را روزه مي‌‌گيرند که در اصطلاح محلي به آن”پيشاشو” مي‌‌گويند.

از ديگر رسومات گيلانيان در ماه رمضان نظافت و خانه‌تکاني، خريد لوازم چايخوري و سفيد کردن ظروف مسي، تهيه مايحتاج ماه مبارک رمضان، مراسم آشتي کنان، تشخيص و اعلام وقت سحر با بانگ خروس و ستارگان، افطاردهي و فرستادن سحري و افطاري، دوختن کيسه برکت، پيراهن سلامت و روسري بخت گشايي و دست آخر مراسم ويژه عيد فطر از آيين‌هايي بودند که اجراي آنها در جاي جاي گيلان مرسوم بود.

– قران خواني يا عشر خواني
اين است که مردم در ساعاتي از روز دور هم در مساجد محل يا در خانه هاي هم جمع شده و به ختم قران مجيد مشغول مي شوند، يکي از دلايل ان علاوه بر ثواب زياد، اين است که هر آيه برابر يک بار ختم کردن مي باشد، البته توصيه هاي فراواني شده که قران را هميشه با تدبر و فکــر بخوانيد که ثواب و نتيجه ان در زندگي والاتر خواهد بود.

-نحوه بيدار کردن مردم در گذشته:
در بسياري از مناطق گيلان در ماه رمضان مردان محل قرار مي‌گذاشتند هرکس سحر زودتر بيدار شد، همسايه خود را بيدار کند و تا زماني که صدايي از خانه نمي‌شنيد به کوبيدن در ادامه مي‌داد تا مطمئن شود صاحب خانه بيدار شده است.

– کمک به همسايگان و افطار دهي در مساجــد
يکي ديگر سنت هاي خوب گيلاني ها در ماه رمضان اين بود که به فکــر مردم ديگـر و همسايه هاي نـــدار خود بودند و هر خانواده‌اي با توجه به تمکن مالي خود علاوه بر پذيرايي از اقوام و دوستان خود در ماه رمضان و افطاري دادن، گزيده‌اي از افطار خود را در سيني‌هاي مسي با نام مجمعه قرار مي‌داد و به مسجد مي‌فرستاد تا مهمانان حاضر در مسجد افطار کنند که اين رسم امروزه در لاهيجان و رضوانشهر و برخي از روستاهاي ديگر استان گيلان که نمونه اي از آنان را مي توان به روستاي پشتکلا و دوسالده خورگام رستم آباد اشاره کرد.

-سحري و افطاري مردم گيلان
گيل مردان و گيل زنان در طول سده‌هاي گذشته از غذاهاي محلي مانند کشمش پلو، رشته پلو، کوکو سبزي، شير برنج، رشته خشکار و گل پالوده در سفره سحري و غذاهايي چون حلوا، کشمش پلو، رشته پلو، کاکا و فيرني و آش نذري حضرت فاطمه زهرا (س)،آبگوشت بر سر سفره افطاري استفاده مي‌کردند.

– گيلان امروز
امروز هم گيلان همچون گذشته احترام فراواني براي ماه مبارک دارد و چند روز قبل به استقبال ماه رمضان رفته، بايد اين موضوع را در نظر داشت که شغل بيشتر مردم گيلان کشاورزي است و با توجه به اينکه چند سال اخير در فصول گرما ، به استقبال ماه رمضان مي رويم ، کار و گرما و تشنگي همه و همه دليلي براي ترک روز ه براي مردم ما نمي باشد و تمام تلاش خود را مي کنند که از سفره مهماني خـــدا نهايت استفاده را ببرنــد.

————————————
منابع:
http://shomalema.com/?p=4653
http://www.hawzah.net/fa/article/articleview/70897?ParentID=70165

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.