عصر دیروز از کتاب «تشکل دهه پیشرفت» به قلم محمدصادق شهبازی با حضور وحید جلیلی، محمدصالح مفتاح، محسن مقصودی و جمعی از فعالین دانشجویی در خبرگزاری فارس رونمایی شد.
فعالین دانشجویی ذهنیت درستی از فعالیت دانشجویی ندارند
در این نشست محمدصادق شهبازی نویسنده کتاب «تشکل دهه پیشرفت» گفت: این کتاب برای پاسخ به یک نیاز و در قالب یک جزوه قرار بود منتشر شود به این دلیل که فعالین دانشجویی ما ذهنیت درستی از فعالیت دانشجویی ندارند. این کتاب به یک سؤال مهم در مورد تشکلها و جایگاهشان پاسخ داده است. در حوزه دانشجویی کار و انرژی زیادی صورت میگیرد ولی خروجیای که نیاز کشور را برطرف کند به چشم نمیخورد. امروز توجه به تشکلهای دانشجویی و اجتماعی کمرنگ است و این در حالی است که در دورهای وقتی اسم دانشجو میآمد عدهای دست و پای خود را جمع میکردند. به نظرم باید یک بازخوانی صورت دهیم و ببینیم در حوزه تشکلهای دانشجویی چه کار میخواهیم انجام دهیم. ما امروز در دهه چهارم انقلاب اسلامی قرار داریم. از دوره سلبی و مبارزه با تجدیدنظر طلبان عبور کردهایم و در دهه چهارم و دهه پیشرفت قرار داریم و همه افراد که فرقی نیز نمیکند در چه حوزهای فعالیت دارند به عنوان بخشی از پازل جمهوری اسلامی قرار دارند. رهبری وقتی از یک موضوعی سخن میگویند باید به بطن کلام ایشان دقت شود و مخاطب سخنان ایشان را باید شناخت.
«تشکل دهه پیشرفت» یک جزوه 16 صفحهای بود
وی افزود: دغدغه اصلی این کتاب این بود تا مجموعه فعالان را هدف قرار دهد. هر چند که باید این کتاب برای سنین مختلف و گروههای گوناگون منتشر شود. این کتاب از یک جزوه 16 صفحهای تبدیل به این کتاب شده است. این کتاب حاصل تجربیات گوناگون بود و موضوعات آن حول سه محور مطرح شده است. 1- دعوت از جنبشهای دانشجویی برای مشارکت در امور کشور، 2- شناخت پیدا کردن از مسائل کشور و 3- نقشآفرینی در این مسائل است.
فعالین دانشجویی آستینها را بالا بزنند
شهبازی گفت: اعضای جنبشهای دانشجویی که مطالبهگر هستند و میرفتند و پاسخها را میگرفتند نباید بعد از دوران دانشجویی سرد شوند و دغدغه خود را از دست دهند. این کتاب گام اول است و سایر فعالین دانشجویی باید به این حوزه ورود کنند و آستینها را بالا بزنند. به نظرم باید امروز مسائل و دعدغههای انقلاب اسلامی را وارد علوم اجتماعی کرد. دانشجویان رشتههای علوم انسانی باید به موضوعات روز انقلاب بپردازند. مگر علوم اجتماعی غرب چه کار کرده است؟ آنها هم نشستهاند و در مورد فضای روز جامعه خود نوشتهاند و آن نوشتهها امروز تبدیل به دروس دانشگاهی ما شده است.
جنبش دانشجویی تجربیات خود را منتشر کند
وحید جلیلی که از فعالین فرهنگی جبهه انقلاب اسلامی است، در ادامه گفت: یک تعریف دانش، جمعبندی تجربیات ذهنی و عملی است. کار دانش این است که مجموعه تجربیات را جمعبندی کرده و افشره آن را منتقل کند. از همین حیث جنبش دانشجویی اگر به بخش دانش خود و این تعریف دقت کند باید مجموعه تجربیات خود را جمع کرده و افشره آن را منتشر کند.
نهادهای امنیتی و اطلاعاتی پاسخ فعالان دانشجویی را بدهند
وی در نشست رونمایی کتاب «تشکل دهه پیشرفت» گفت: بخشی از جمعیت دانشجویی ما درگیر کار دانشجویی بوده، هست و خواهد بود. هرچند شاید به نسبت قبل کم شده ولی باز هم در خور توجه است که اگر این جمعیت به نتایج مثبتی برسد در خور توجه خواهد بود. به نظرم حداقل کاری که فعالان دانشجویی میتوانند انجام دهند ثبت خاطرات دوران فعالیتشان است. اگر خاطرات فعالین مسلمان و حزباللهی دانشجویی منتشر شود باید برخی نهادهای امنیتی و اطلاعاتی داخل نظام که این بچهها را اذیت کردهاند پاسخ بدهند، زیرا این بچهها به خاطر علاقهای که به انقلاب اسلامی دارند هیچگاه حاضر نشدند این اذیتها را رسانهای کنند، در صورتی که برخی آدمهای طیف مقابل وقتی کوچکترین اذیتی میدیدند به سرعت در رسانهها منعکس میکردند و رسانههای معاند و ضد انقلاب نیز از کاه کوه میساختند. پس به نظرم اگر این اتفاق بیفتد نتایج خوبی خواهد داشت. به خاطر کمکاریهایی که در طیف حزباللهی وجود دارد، اینگونه تلقی شده که جنبش دانشجویی در حوزه سیاسی در اختیار جریانهایی بوده که دل در گرو غرب دارند.
جنبش دانشجویی مشعل عدالتخواهی را به مقصد رسانده
جلیلی افزود: در تمامی تشکلهای دانشجویی که برخی نیز به یک جریان جدی در فضای دانشجویی تبدیل شدهاند به نظرم این خاطرات را باید بنویسند که این نوشتن دارای مزایایی است به خصوص دانشجویانی که خارج از تهران درس میخواندند و با سختی و تنگنظریهای بیشتری روبهرو بودهاند که نشان خواهد داد جنبش دانشجویی مسلمان مشعل عدالتخواهی را از چه گردنهها و فرازوفرودهایی عبور داده و به مقصد رسانده است.
تشکل دانشجویی در این پیچ تاریخساز نقش مهمی دارد
وی گفت: اگر تشکل دانشجویی در دهه پیشرفت به جایی برسد تحول قابل توجهی در جریان دانشجویی رخ خواهد داد. از ویژگیهای یک تشکل انباشت اطلاعات و تجربیات است و دانشجویی که سال چهارم تأسیس یک تشکل وارد آن میشود نباید اشتباهات سال اول تأسیس را انجام دهد ولی به طور کلی اشتباه امری اجتنابناپذیر است. با همه اینها جنبش دانشجویی میتواند در مرحله تاریخی جدیدی که کشور به سر میبرد نقش بسیار زیادی در فضای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور بازی کند.
بلوغ فکری جنبش دانشجویی موجب نقشآفرینی آنها میشود
محسن مقصودی یکی از فعالین دانشجویی در ادامه این مراسم گفت: این کتاب برای تغییر رویکرد در نقطه نظرات دانشجویی یک نقطه عطف است زیرا رادار جریان حزباللهی برخی اتفاقات کشور را نمیبیند و قادر به رصد کردن تحولات نیست. اگر بیانیههای 5 سال گذشته تشکلهای دانشجویی را بررسی کنیم شاهد خواهیم بود که بیانیهای خطاب به وزیر کشاورزی، وزیر نفت، وزیر اقتصاد و… صادر نشده است که این اتفاق به نظر از عمد یک طراحی بوده تا دانشجویان مسلمان این موضوع را نبینند. با تمام کم کاریهایی که جنبش دانشجویی داشته کتاب «تشکل دهه پیشرفت» یک راهنمای خوب برای حرکتهای دانشجویی است و امید است تا سال آینده این کتاب قطورتر و تجربههای بیشتری را منتقل کند. جنبش دانشجویی باید به یک بلوغ فکری برسد تا بتواند نقشآفرینی داشته باشد.
شهبازی به کارهای عمیق میپردازد
محمدصالح مفتاح یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود. وی گفت: پیش از اینکه این کتاب مسئله باشد نویسنده آن مسئله است. شهبازی دارای عمق فهم زیادی نسبت به مسائل سیاسی کشور است. جریان دانشجویی به خاطر کوتاه بودن عمر دانشجویی بیشتر به کارهای زودبازده تمایل دارد ولی شهبازی به خاطر ویژگیهای شخصیتی به کارهای عمیق و تاثیرگذار پرداخته است.
جنبش دانشجویی نسبت به گذشته متحول شده است
مدیر مسئول سایت تریبون مستضعفین گفت: این کتاب میتواند یک معرفی از صادق شهبازی باشد. زیرا در مثالهایی که در این کتاب آمده در بخشی از آن نیز وی نقش داشته است. کتاب تشکل دهه پیشرفت به طور کلی نگاه خوبی به اتفاقات دانشجویی در چند سال گذشته داشته و از زاویه نگاه خوبی به حوزههای تمدنی اسلامی نگریسته است و هر کدام از موضوعاتی که در این کتاب به آنها پرداخته شده قابلیت تفصیل و بسط را دارد. این کتاب برای فعالین دانشجویی مفید است و میتواند نگاه ایشان را متحول کند. جنبش دانشجویی به نسبت گذشته متحول شده اما باید افقهای دید را گسترده کرد و به نظرم این تحول را در دیدارهای دانشجویی با رهبری و مطالبات این گروه باید دید.
تشکلها باید به مشکلات کشور حساسیت داشته باشد
مرتضی فیروزآبادی در ادامه این جلسه گفت: این سؤال بعد از اتمام دوره دانشجویی برای ما به وجود آمد که چرا با تمام مشکلات و با وجود از بین رفتن سرمایههای کشور باز هم فعالیتها میل به بیتالمال دارد؟ اگر به کشور نگاه کنیم شاهد خواهیم بود که انقلاب اسلامی در گذر زمان تغییراتی داشته و جنبش دانشجویی برای این تغییرات باید اقدامی کند و تشکلها باید نسبت به مسائل کلان و مشکلات کشور حساس باشند.
تشکل فعال باید به مسائل کشور بپردازد
وی افزود: اگر به تشکلها نگاه کنیم، باز هم تشکل خوب تشکلی است که حرف داشته باشد و منفعل نباشد پس تشکلی فعال خواهد بود که به مسائل اصلی کشور بپردازد و قوت یک تشکل بار محتوایی آن است و این کتاب به این موضوعات بپردازد.
صادق شهبازی انسان عجیبی است
افشین پروینپور از فعالین دانشجویی، در این نشست گفت: صادق شهبازی انسان عجیبی است که معمولا ایشان را با کارهای خارقالعاده میتوان شناخت. بحث اولویتبندی و زمان شناسی که این کتاب به آن پرداخته است، مورد اشاره رهبری نیز بوده است. رهبری فرمودهاند «کار خوب برای انجام دادن زیاد است اما باید به دنبال اولویتها گشت.»
بعد از اتمام دوران دانشجویی افسرده شدیم
وی افزود: بعد از اتمام دوران دانشجویی دچار افسردگی شدیدی شدیم، زیرا در آن دوران و تشکلها و مجموعههای فرهنگی بودیم و در جستجوی آرمانخواهی و عدالت طلبی که پس از اتمام تحصیل و فاصله گرفتن از دانشگاه سعی کردیم آن فضا را در فضای کار و زندگی جدی وارد کنیم. ولی یک پله بالاتر از سطح فعالیتهای دانشجویی.
ادبیات دانشجویی و جهادی رمز پیشرفت است
این فعال دانشجویی، افزود: از همان دوره احساس کردیم که باید در حوزههای اقتصادی ورود کنیم زیرا به نظر میآمد فضای اقتصادی جامعه به سمت شرایط نابسامانی پیش میرود. پس تصمیم گرفتیم در حوزه مسکن به صورت جدی کار کنیم. این حرکت ما جلو رفت و اتفاقاتی صورت گرفت که همزمان شد با روی کار آمدن دولت نهم، آقای احمدینژاد پس از تصدی دولت، شورای عالی مسکن را راه انداخت و ما نیز عضو این شورا شدیم که نتیجه مصوبات این شورا که در حکم قانون بود، منجر به ایجاد مسکن مهر گردید. اما حالا بگذریم که در این دولت این طرح رها شد. یک جملهای از آقای رحیمپور در ذهن من است که ایشان میگویند: هیچ کار مهمی در کشور به نتیجه نرسیده مگر به صورت جهادگونه. پس به نظرم هیچ کاری پیش نمیرود مگر با ادبیات جهادی و دانشجویی همراه گردد.
جریان دانشجویی در کشور یتیم است
مسعود براتی در انتهای این نشست گفت: جریان دانشجویی در کشور ما یتیم است و منظور از این صحبت این است که ما تعریف صحیحی از این موضوع نداریم این کتاب به مسیری پرداخته که بتوان از طریق آن آرمانهای نظام را مطرح کرده و از آنها دفاع کرد و دانشجویان باید بتوانند از این کتاب استفاده کرده و در مسیر آرمانخواهی حرکت کنند.
در پایان این مراسم از کتاب «تشکل دهه پیشرفت» اثر محمدصادق شهبازی که دفتر نشر معارف آن را منتشر نموده است، رونمایی شد.
Sorry. No data so far.