سه‌شنبه 16 سپتامبر 14 | 17:59
به مناسبت اجرای تئاتر «شن» در سالن انتظامی خانه هنرمندان؛

ادای دین به جانبازان اعصاب و روان در تئاتر

«تاریکترین زمان شب درست قبل از سپیده دم است و من به شما قول می‌دهم که سپیده‌دم فرا خواهد رسید.»


«تاریکترین زمان شب درست قبل از سپیده دم است و من به شما قول می‌دهم که سپیده‌دم فرا خواهد رسید.»

جمله‌ی بالا، مشهورترین دیالوگ فیلم «شوالیه تاریکی برمی‌خیزد» به کارگردانی «کریستوفر نولان» است که این روزها، تقارن جالبی با اوضاع تئاتر کشور پیدا کرده است. چنانچه درست در روزهایی که اوضاع وخیم اخلاقی تئاتر کشور تحت تأثیر حمایت‌های لاینقطع «علی مرادخانی» از برخی نورچشمی‌های هتاک و شبه‌روشنفکران بدخیم، تبدیل به نقل محافل شده و بسیاری را نگران کرده است، نشانه‌های طلوع نسل جدید تئاتر کشور به صحنه‌، بسیاری را به فرارسیدن سپیده‌دم این هنر قدیمی و اصیل امیدوار نموده است.

در همین راستا، مدتی است که سالن استاد انتظامی خانه‌ی هنرمندان ایران، شاهد اجرای تئاتری است که با حضور نسل جدیدی از جوانان تئاتری روی صحنه رفته است. تئاتر «شن» به کارگردانی «وحید آقاپور» و محصولی از گروه «باران»، روایت بدیعی از مصائب جانبازان اعصاب و روان جنگ تحمیلی در در یک آسایشگاه است. «شن»، قصه‌ی رزمنده‌ای است که خود را مقصر موجی شدن رفیقش و به شهادت رسیدن دسته‌ای دیگر از همرزمانش می‌داند. او در این بین با کمک پزشک روان‌شناس آسایشگاه برای کشف راز شب عملیات خود را به عنوان یک مصدوم روانی جا می‌زند و وارد آسایشگاه جانبازان می‌شود. بدین ترتیب، سختی‌هایی که پس از جنگ بر تن رزمندگان مانده، مخاطب را در این نمایش همراه خود می‌کند تا او را به تفکر وادارد و یادی از این مردان همیشه ماندگار کند.

جالب است بدانید درست مانند عرصه‌ی فیلم و مستند که جوانانی خودجوش، مومن، انقلابی و ضد ساختارهای مرسوم وارد این عرصه شدند و جریانی نو و موثر را شروع کردند و به تثبیت رسیدند، گروه «باران» نیز با کمک جمعی از جوانان علاقه‌مند به عرصه‌ی تئا‌تر و متوجه به خلاء مفاهیم درست و ارزشی در این حوزه که هیچ یک تحصیل کرده‌ی تئا‌تر نیستند، تشکیل شده و پا در عرصه‌ی عمل گذاشته است. جوانانی که تئا‌تر را به صورت جدی دنبال می‌کنند و هر چه در صحنه گذاشته‌اند، حاصل آموخته‌ها، استعداد‌ها و پشتکار آنهاست.

ماجرای «گروه باران» که قبل از این هم نمایش «پنالتی لبه‌ی استخر» را در حوزه هنری اجرا کرده بودند، از دبیرستان آغاز شده است. جایی که تعدادی جوان علاقه‌مند به اجرای تئاترهای ارزشی تصمیم گرفتند تا با جذب نیروهای توانمند و حرفه‌ای و همچنین جذب و صرف هزینه از جانب بانیان فرهنگی، سالی یک بار نمایشی را در یکی از سالن‌های حرفه‌ای سطح کشور به روی صحنه ببرند. بنابراین این گروه جوان همه‌ی مشکلات، اعم از معضل نیروی انسانی، مالی و اداری، را به جان خریدند و در برابر همه‌ی سختی‌ها و نا‌ملایمتی‌هایی که جریان شبه‌روشنفکری در تئا‌تر حاکم کرده است، یک تنه ایستاده‌اند.

از همین رو، جوانان گروه «باران» برای شروع کار خود، به مدت ۳ ماه یک کارگاه نویسندگی در پاییز ۹۲ به راه انداختند. در این کارگاه، ایده‌ها جمع آوری و سپس، اصول نگارش نمایشنامه تمرین شد. سپس از بین همه‌ی ایده‌ها، دو ایده به عنوان ایده‌ ی بر‌تر برگزیده شد و گروه دوباره اقدام به پروراندن ایده‌های بر‌تر کرد تا در ‌‌‌نهایت، توانست یکی از آن دو را به یک متن کامل تبدیل کند. حال نوبت آن بود که به دنبال فردی حرفه‌ای و همفکر و همراه در حوزه‌ی اجرا و کارگردانی باشند تا هم از او بیاموزند و هم کیفیت اثر، ارتقا پیدا کند.

پس از جستجو‌های زیاد، «گروه باران» به گزینه‌ی مناسب کارگردانی رسید. «وحید آقا‌پور» که سابقه‌ی بازی درخشان در نمایش «ترن»، «ماضی استمراری» و «دشمن» را در سال‌های اخیر داشت و مخاطبان رجانیوز ممکن است او را پیشتر با نقش‌آفرینی در فیلم نیمه‌بلند «رو به قبله» -برگزیده‌ی جشنواره‌ی عمار چهارم- به یاد بیاورند، به کمک جوانان گروه «باران» آمد و کارگردانی این پروژه را بر عهده گرفت. بدین ترتیب، پس از گذشت چهار سال از شکل‌گیری گروه «باران»، تجربه‌ی «وحید آقاپور» با انگیزه و علاقه‌ی این گروه جوان در هم آمیخت و به خلق تئاتر دفاع مقدسی «شن» منجر شد که این روزها مجوز اجرا در سالن خانه‌ی هنرمندان را دریافت کرده است. هر چند که بازه‌ی زمانی اجرای این تئاتر، تنها ده روز است.

البته تئاتر «شن» هنوز از نظر متن و کیفیت بازی، دچار ضعف‌هایی است، ولی ورود چنین گروه با انگیزه و جوانی که بیش از هر چیزی، با قلب خویش کار می‌کنند، می‌تواند الگوی خوبی از ورود جوانان ارزشی که به صحنه‌ی تئاتر و مقدمه‌ی شکست هیمنه‌ی جریان شبه‌روشنفکری روی صحنه باشد که باید مورد حمایت مدیران حوزه‌ی تئاتر کشور قرار بگیرند. هر چند که مدیران تئاتر کشور این روزها با نورچشمی‌های شبه‌روشنفکر چنان سرگرم شده‌اند که بعید است نوبت به جوان‌ترها برسد.

در پایان لازم به ذکر است که نمایش «شن» با کارگردانی «وحید آقاپور» و نقش‌آفرینی «علی‌اکبر احمد آخوندی»، «محمد‌رضا ارکان»، «مرتضی اسلامی مذهب»، «مسعود پورکاظمی»، «محمدعماد شادباش»، «محمد کریمی‌پور»، «علیرضا لطفی» و «سیدحامد هاشمی»، از جمعه ۲۱ تا ۳۱ شهریورماه هر روز ساعت ۱۸ در سالن استاد انتظامی خانه هنرمندان ایران اجرا می‌شود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.