چهارشنبه 15 اکتبر 14 | 13:15

«نجات آب» موضوع جدیدترین شماره رصد‌

امروز همه این اتفاقات ناگوار در سایه کم‌آبی و خالی شدن سدهای تامین‌کننده آب پایتخت قرار گرفته‌است اما چه بسا شرایط بحرانی‌تری از تهران داشته باشند، با این حال شرایط قرمز ‌آب شرب پایتخت‌نشینان مصداق روشنی از بلای بحران آب می‌باشد که در سایه غفلت سی و پنج ساله ناگهان بر سر مردم و مسئولین نازل شده‌است.


به گزارش تریبون مستضعفین شماره بیست و هشتم ویژه‌نامه «رصد» از سری ویژه‌نامه‌های دفتر پژوهش روزنامه خراسان با موضوع «نجات آب» منتشر شد.

rasad

تداوم مدیریت عرضه در سی و پنج سال گذشته و عدم مدیریت تقاضا باعث شده‌، امروز وضعیت بحرانی آب از مرز هشدار دادن بگذرد و از هر گوشه کشورمان خبرهای ناگواری درباره آب، این مایه حیات به گوش برسد؛ خشک‌شدن تالاب‌ها، دریاچه‌ها و رودخانه‌ها، از بین رفتن محصولات کشاورزی بر اثر بی‌آبی و خالی ماندن سدهای تامین‌کننده آب شرب و کشاورزی شهرها و روستاها، درگیری و تنش بین استانی و منطقه‌ای بر سر حقابه، آلودگی آب شرب، شورشدن آب‌های زیرزمینی و زمین‌های کشاورزی همه داستان غم‌انگیزی شده که در طی چند سال اخیر بازگو کردن آن تبدیل به کلیشه شده‌است.

امروز همه این اتفاقات ناگوار در سایه کم‌آبی و خالی شدن سدهای تامین‌کننده آب پایتخت قرار گرفته‌است اما چه بسا شرایط بحرانی‌تری از تهران داشته باشند، با این حال شرایط قرمز ‌آب شرب پایتخت‌نشینان مصداق روشنی از بلای بحران آب می‌باشد که در سایه غفلت سی و پنج ساله ناگهان بر سر مردم و مسئولین نازل شده‌است.

دفتر پژوهش روزنامه خراسان در بیست و هشتمین شماره رصد موضوع بحران آب را با رویکرد بررسی علل و ریشه‌های وضعیت امروز و راهکارهای لازم مورد بررسی قرار داده‌است.

شرکت مدیریت منابع آب ایران و شرکت آب و فاضلاب کشور، دو نهاد متولی امور در ذیل وزارت نیرو هستند، در این راستا رصد بیست و هشتم موضوع حکم‌رانی ومدیریت آب را در گفت‌گو با مهندس محمد حاج‌رسولی‌ها، مدیرعامل شرکت منابع آب ایران مطرح کرده‌است، وی در این گفت‌گو با اذعان به کمرنگ شدن حکمرانی آب در وزارت نیرو و این شرکت که به نمایندگی از وزارت نیرو به حاکم آب شناخته می‌شود، از جای خالی مدیریت یکپارچه آب در کشور سخن می‌گوید.

با توجه به عدم پاسخگویی مدیران فعلی شرکت آب و فاضلاب کشور، سراغ مهندس مهدی ثمره هاشمی، مدیرعامل سابق این شرکت در دولت دهم رفتیم که وی نیز با اشاره به قابل پیش‌بینی بودن شرایط بحرانی امروز شهرهایی مثل تهران، کرمان و اصفهان، سخن از نبود کارکارشناسی در این زمینه می‌کند. این مقام مسئول سابق صریحا از کمبود شدید اعتبارات دولت در بخش آب می‌گوید که باعث شده‌ برخی از طرح‌ها با قدمت 20 ساله هنوز به بهره‌برداری نرسند، به اعتقاد وی نباید منتظر بودجه‌های دولتی بود و باید بخش خصوصی را وارد موضوع آب کرد.

امروزه سدسازی یکی از متهمین ردیف اول در بحران آب برشمرده می‌شود اما آیا غیراز سدسازی راه‌حل دیگری برای مدیریت آب در کشور وجود دارد؟ آبخیزداری راه‌حلی در عزلت است که در گفت‌وگو با معاون آبخیزداری«سازمان جنگل‌ها،مراتع و آبخیزداری» به آن پرداختیم. حرکت لاک‌پشتی طی 50 سال گذشته، شرایط بحرانی دشت‌های کشور و از بین رفتن خاک، نبود تمرکز در برنامه‌های آبی کشور و لزوم آن، کمبود بودجه آبخیزداری و بی رغبتی وزارت نیرو در تخصیص از سرفصل‌های منابع آب از جمله موضوعاتی است که در این گفت‌وگو مهندس گرشاسبی مطرح می‌کند.

گفت‌وگو با دکتر مصباحی مقدم،نماینده مردم تهران و رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی درباره قیمت واقعی آب و جایگاه آن در هدفمندی یارانه، گفت‌وگو با اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد و تهران درباره تفاوت مهندسی آب و مدیریت آب و نقش دانشگاه‌ها در تربیت مدیر آب و تعارضات و تنش‌های اجتماعی ناشی از بحران آب از سایر گفت‌وگوهای این شماره رصد می‌باشد.

علاوه براین با هدف بررسی وضعیت منابع آبی و مصرف در استان خراسان رضوی سراغ مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد، مدیرکل سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی رفته‌ایم.

مرکز افکارسنجی دفتر پژوهش روزنامه خراسان میزان همراهی  و دغدغه مردم مشهد در بحران آب را مورد بررسی قرار داده‌است که نتایج حاصل و تحلیل آن را در این شماره رصد خواهید خواند.

با توجه به مطرح شدن انتقال و واردات آب از سایر کشورهای منطقه، در پرونده‌ای ویژه موضوع «انتقال آب بین‌حوضه‌ای» و  هزار راه رفته و نرفته آن را بررسی کردیم، از خلیج فارس تا خزر، امودریا و سیرودریا تا دریاچه آرال، استرالیا،سنگال، ژاپن، روسیه، چین آمریکا، لیبی، آفریقای جنوبی و هند.

«فریاد تشنگی» نیز عنوان گزارش بازدید از سدهای خراسان‌رضوی همچون طرق، کارده، ارداک، زاوین و دوستی می‌باشد که در بخشی ویژه به بررسی منابع تامین کننده آب کلانشهر مشهد و شرق کشور پرداخته شده‌است.

علاوه بر این در گزارش وضعیت تصفیه‌خانه‌های فاضلاب اطراف مشهد همانند پرکندآباد، اولنگ، التیمور و خین‌عرب، نحوه تصفیه فاضلاب و ناکافی بودن ظرفیت فعلی این تصفیه‌خانه‌ها برای شهر مشهد با جمعیت بیش از 3 میلیونی ساکن و 25 میلیون زائر را خواهید خواند.

همچنین گزارش عملکرد دولت‌های مختلف بعد از انقلاب اسلامی در بخش آب و نقدی بر عملکرد وزیر نیروی دولت تدبیروامید به بررسی مدیریت آب در ادوار مختلف خواهد پرداخت.

یادداشت‌هایی از کارشناسان و اساتید حوزه آب از دانشگاه‌هایی همچون فردوسی مشهد و دلفت هلند با موضوعات اقتصاد آب، نقش مردم در مدیریت آب، نقش زنان در بحران آب، دیپلماسی آب ایران، بحران آب ناشی از سوء‌مدیریت یا افزایش جمعیت، مصرف بی‌رویه آب در کشاورزی، آب مجازی و آبخیزداری، راه‌حلی گم‌شده در بین دو وزارت‌خانه و بارورسازی ابرها را در این شماره خواهید خواند.

علاوه بر این در بیست و هشتمین ویژه نامه رصد اینفوگرافی‌هایی از منابع آبی ایران، میزان مصرف آب در کشور، حواشی آبی، 57 سال قانون‌گذاری و سیاست‌گذاری آبی و عملکرد برخی از کشورهای جهان در مدیریت آب منتشر شده‌است.

«رصد» بین کارشناسان، مدیران و نخبگان کشور توزیع می‌شود و علاقه‌مندان می‌توانند مطالب این شماره و شماره‌های قبلی آن را در پایگاه تحلیلی دفتر پژوهش روزنامه خراسان به آدرس www.rasad.org  بخوانند، برای اشتراک و درج آگهی در ویژه‌نامه‌های آتی رصد نیز از طریق مراجعه به این آدرس یا تماس با شماره 05137009204 اقدام نمایند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.