جمعه 12 نوامبر 10 | 13:07

دهه ولایت را باید به عنوان کوثر تلقی کنید

مرجع تقلید جهان تشیع اهل بیت(ع) را عامل حیات علم و مرگ جهل دانست و بر لزوم احیای معارف والای آن بزرگواران و مسئله غدیر به ویژه در دهه ولایت تأکید کرد.


آیتالله عبدالله جوادی آملی در درس اخلاق خود که با حضور مسئولان ستادهای برگزاری مراسم دهه ولایت و جمعی از دانشجویان و طلاب سراسر کشور برگزار شد با بیان اینکه همه معارف به برکت ولایت اهل بیت(ع) تامین میشود اظهار داشت: نظام اسلامی هم به برکت ولایت اهل بیت(ع) سامان پذیرفت و ما هرچه داریم از برکت وجود مبارک این بزرگواران است که قرآن را برای ما تبیین و تفسیر کردند و راه عملی را به ما نشان دادند و نسبت به ما حق حیات دارند.

وی به بیان نورانی امیرالمومنین(ع) در خطبه 239 نهج البلاغه اشاره کرد و افزود: امام علی(ع) در این خطبه فرمودند که اهل بیت علیهم السلام (هم عیش العلم، و موت الجهل) هستند، یعنی عامل حیات علم و مرگ جهل هستند.

استاد برجسته حوزه علمیه گفت: راه احیای علم برای خیلیها روشن است و فکر میکنند که چون وارد حوزه یا دانشگاه شدند و چند کتاب را مطالعه کردند و یا چند کتاب نوشتند، عالم هستند اما عالم شدن بسیار دشوار است. مشکل اصلی این است که درون ما چند نیروی وجود دارد که ما از آنها غافل هستیم و فقط به نیروهای بیرونی نگاه میکنیم.

بسیاری از افراد گیاهی زندگی میکنند
مرجع تقلید جهان تشیع به اظهارات برخی حکما به ویژه صدرالمتالهین در مورد زندگی انسانها اشاره کرد و گفت: از منظر حکمای بزرگ، بسیاری از افراد گیاهی زندگی میکنند و ترقی آنها در حد درخت است. از نظر حکیم، درخت هیچ گاه رشد ندارد، برای اینکه آنچه که از درخت بالا آمده، فروعات و شاخ و برگ است و ریشه آن در زیرزمین وجود دارد.

آیتالله جوادی آملی تصریح کرد: کسی که درختی فکر میکند، زندگی او نیز گیاهی است، یعنی تمام فکر او این است که خانه و بوستانی بسازد.

وی افزود: کسی که در حوزه درونش به فکر مال اندوزی و دامداری است و غیر از اینها به چیزی نمیاندیشد مثل جوانی است که تمام سعی و تلاشش این است که بدنسازی کند، جامه خوب بپوشد و خرامان خرامان حرکت کند که این همان نبات بالفعل و حیوان بالقوه است و کسی که از این مرحله بگذرد، حیوان بالفعل و انسان بالقوه است.

مفسر بزرگ قرآن در ادامه سخنان خود، معرفت، خضوع در برابر ذات اقدس اله، عدل و حق را از جمله ره توشه انسان برشمرد و اظهار داشت: در بیانات نورانی امام علی(ع) داریم که اهل بیت(ع) آمدند و علم را زنده کردند. علم آن است که انسان خودش را بشناسد و ابداندیش باشد و انسان ابداندیش به فکر کالای ابدی است.

اهل بیت(ع) عیش العلم هستند
استاد برجسته حوزه علمیه با تاکید بر این نکته که در دهه ولایت باید ره توشه انسانها برای آنها تشریح شود، خاطرنشان کرد: وجود مبارک امیرالمومنین علیه السلام فرمودند که ما اهل بیت علیهم السلام پرچمداران آب حیات هستیم. باید به این نکته توجه داشت که آب زندگانی نه از آسمان میبارد و نه از چشمه جوشان؛ نه زمینی است و نه زمانی.

وی تاکید کرد: امیرالمومنین(ع) فرمودند که اهل بیت علیهم السلام عیش العلم هستند و زندگی علم به وسیله آنهاست.

اگر عالمی به علمش عمل نکرد تعجب نکنید
جوادی آملی با بیان اینکه علم در مقابل جهل عملی و عقل در مقابل جهالت است تصریح کرد: اگر کسی عالم بود و به علمش عمل نکرد باعث تعجب خیلی از افراد است؛ باید از رفتار متعجبان تعجب کرد، به خاطر اینکه کسی که باید عمل کند شخص دیگری است.

وی افزود: خداوند به انسان شئون مختلفی عطا کرده است و بخشی از شئونی که جان آدمی عهدهدار آن است مسائل علمی است که کار اندیشه و جذب و تصور و تصدیق به عهده این شان است و اینها هیچ کاری به مسئله عزم و اراده و اخلاق ندارند.

وی جریان بدن انسان را به چهار گروه تقسیم کرد و اظهار داشت: ما در محدوده بدن سلسله نیروهایی داریم که ادراک انسان بر عهده آنهاست و نیروهای دیگری همچون چشم و گوش داریم که کار تحریک بر عهده آنهاست. اگر کسی مار و عقرب را دید و فرار نکرد و نیش خورد، جای این سئوال نیست که از او بپرسیم که چرا فرار نکرد؛ از ما باید تعجب کرد که چرا چنین سئوالی پرسیدیم. این شخص چشم و گوش برای دیدن و شنیدن دارد اما دست و پای او بسته است.

وی افزود: برخی افراد هستند که هم میبینند و هم دست و پای قوی برای دویدن دارند و از صحنه حوادث میگریزند اما برخیها چشم و گوش ندارند و با اینکه دست و پا برای دویدن دارند اما نمیتوانند از خطرات دور شوند. دسته چهارم هم افرادی هستند که نه چشم و گوش برای دیدن و شنیدن دارند و نه دست و پا برای دویدن.

جوادی آملی با بیان اینکه این چهار مورد برای علم و عمل نیز کاربرد دارد تصریح کرد: اخلاق برای آن است که اندیشه ما راه بیفتد و دست و پای انگیزه باز باشد و برای این کار باید عقل عملی را طوری آموزش بدهیم که چیزی بفهمد و نیازی به عقل نظری نداشته باشد.

وی تاکید کرد: ما در بیرون بدن این توان را نداریم که به دست و پای ما چشم بدهیم ولی اخلاق میتواند در درون به عقل عملی هوشمندی بدهد تا نیازی به عقل نظری نباشد. و اگر کسی مقلد عقل نظری نباشد خودش مجتهد میشود و لازم نیست از کسی فتوا بگیرد.

تأکید بر تهذیب نفس و عمل درست
مفسر بزرگ قرآن کریم تهذیب نفس و عمل درست را از مصادیق این مهم برشمرد و افزود: در بیرون بدن ممکن است چشم و گوش ما که متولی ادارکند سالم باشد و دست و پای ما فلج باشد ولی توان آن را نداریم که به دست و پا آموزش دهیم اما اخلاق این هنر را دارد که درون ما – آنکه متولی عزم و اراده است – را روشن کند.

وی در همین زمینه تصریح کرد: انسان باید تلاش و کوشش کند و رذالتهای گوناگون را از صحنه دل تخلیه و پاک کند تا حق در صحنه دل بتابد.

دهه ولایت باید به هفته کوثر تبدیل کنید
جوادی آملی با توصیهای به دستاندرکاران برگزاری مراسم دهه ولایت تاکید کردند: دهه ولایت را باید به عنوان کوثر تلقی کنید، یعنی همان طور که پرندگان و حیوانات تشنه با شتاب به سمت آب گوارا می روند دهه ولایت هم باید طوری باشد که تشنگان معرفت و ولایت به سمت این چشمههای زلال معرفتی بشتابند.

وی با اشاره به حقانیت اهل بیت علیهم السلام، گفت: اگر بطلان در منش و کردار اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام راه پیدا کرد، آنها که همتای قرآن کریم نمیشدند. اهل بیت علیهم السلام تا ابد از خطا معصوم هستند و چه برکتی بالاتر از آن که انسان مراسمی را احیا کند که اینها آب حیات زندگی علمی و عملی هستند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.