باوجود اینکه طبق اعلام دولتی ها حذف یارانه پردرآمدها از سال قبل بصورت چراغ خاموش آغاز شده اما بازهم مجلسی ها این مهم را در بودجه برای دولت تکلیف کردند؛ برهمین اساس باید منتظر عملکرد دولت ماند.
تعیین تکلیف ادامه پرداختهای یارانه نقدی یا همان اصلاح گروه های یارانه بگیر از مهمترین تکلیف های دولت یازدهم برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در قانون بودجه ۹۳ بود چراکه مجلسی ها در زمان تصویب قانون بودجه سال قبل دولت را ملزم به اصلاح دهکهای درآمدی و حذف یارانه گروه های بالای درآمدی کرده بودند.
با این مصوبه، سال ۹۳ برای دولت و مردم درحالی آغاز شد که سیاست های جراحی اقتصادی ایران وارد فاز دوم و دور جدید افزایش قیمت ها در بخش حامل های انرژی شد.
در این مرحله از اجرای قانون دولت باید طبق مصوبه مجلس تغییراتی را در فهرست یارانه بگیران اعمال می کرد و همین شد که از دهه آخر فروردین ۹۳ با اطلاعیه سازمان هدفمندی یارانه ها از متقاضایان دریافت یارانه ثبت نام جدید شکل گرفت.
این دوره از ثبت نام ها که ۱۰ روز به طول انجامید همراه با توصیه های دولت به مردم بود چراکه دولتی ها در این مرحله از مردم خواستند که اگر نیاز ندارند در فاز جدید دریافت یارانه نقدی ثبت نام نکنند.
هرچند رقم یارانه نقدی در فاز دوم هدفمندی یارانه ها تغییر نکرد و دولت طبق قانون همان ۴۵۵۰۰ تومان را به مردم (کسانی که در فاز جدید خود را نیازمند دانسته و در سایت رفاهی ثبت نام کرده اند) پرداخت کرده و خواهد کرد ولی نکته اینجاست که باوجود هشدار قانون گذار مبنی براینکه افرادی که نیازمند نباشند ولی در فاز دوم ثبت نام و یارانه دریافت کرده باشند ۳ برابر یارانه دریافتی جریمه خواهند شد بیش از ۷۳ میلیون ایرانی در این مرحله ثبت نام کرده اند.
مطابق بند«و» تبصره ۲۱ قانون بودجه سال ۱۳۹۳ کل کشور ارائه هر گونه اطلاعات اقتصادی نادرست از سوی متقاضیان به تشخیص سازمان، موجب استرداد وجوه یارانه دریافتی و جریمه نقدی ۳ برابر میزان دریافتی خواهد شد. تبصره- ساز و کار دریافت جریمه موضوع این بند به موجب دستورالعملی خواهد بود که با پیشنهاد سازمان به تصویب ستاد خواهد رسید.
بعد از آنکه میزان ثبت نام کنندگان در فاز دوم هدفمندی یارانه ها برای دریافت یارانه نقدی مشخص شد دولت اعلام کرد که به تمام افرادی که ثبت نام کرده اند یارانه تعلق می گیرد تا زمانی که غربالگری آغاز شود.
ثبت نام بیش از ۷۳ میلیون نفر از مردم در دور جدید هدفمندی یارانه ها در پنج گروه درآمدی شامل سقف درآمدی ماهانه کمتر از ۶۰۰هزار تومان، ۶۰۰هزار تا یکمیلیون تومان، یکمیلیون تا ۲میلیون تومان، ۲میلیون تا ۵/۲ میلیون تومان و بیشتر بود. مردم نیز البته در زمان ثبتنام دریافت یارانه نقدی با توجه به گروههای درآمدی تعیین شده نسبت به تکمیل فرم اقدام کردهاند ولی طبق آنچه از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس اعلام شد ۶۰ الی ۸۰ درصد مردمی که برای دریافت یارانه نقدی ثبتنام کردهاند میزان درآمد خود را کمتر از ۶۰۰ هزار تومان عنوان کردهاند.
بعد از آنکه ثبت نام به اتمام رسید و نتایج اعلام شد مردم و رسانه ها منتظر برنامه دولت برای پرداخت یارانه نقدی در ماه های آتی بودند چراکه مسؤولان سازمان هدفمندی یارانهها در زمان ثبتنام یارانه نقدی در فاز دوم به تسنیم گفته بودند راستیآزمایی اطلاعات ثبتنامیها از اردیبهشتماه آغاز میشود .
هرچند از زمان اعلام این برنامه دولت چند ماه گذشت و خبری از راستی آزمایی نشد ولی در ماه های پایانی سال ۹۳ بود که محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت به رسانه ها اعلام کرد که دولت یازدهم حذف یارانه پردرآمدها را آغاز کرده است!
بنابراین دولت چراغ خاموش حذف یارانه پردرآمدها را آغاز کرد ولی در هیچ کدام از سخنان دولتی ها نیامد که منظورشان از پردرآمدهایی که یارانهشان حذف شده چیست؟ بهتر بود که اعلام میشد مبنای دولت برای کف درآمدی گروه های یارانه بگیر و تعیین گروه متوسط و پردرآمد چیست.
اما بد نیست یادآور شد که در سال ۹۳ نه تنها دولت طبق مصوبه مجلس نتوانست یارانه پردرآمدها را حذف کند بلکه به دلیل نداشتن سیستم جامع اطلاعاتی از اجرای آن بند از قانون بودجه که مربوط به جریمه ۳ برابری افراد غیرنیازمند یارانه بگیر هم عبور کرد.
ولی گذشته از تمام این موارد مجلسیها در بودجه ۹۴ دولت را ملزم کرده اند که یارانه خانوارهای پردرآمد (شناسایی به تشخیص دولت و براساس شرایط اقلیمی، بُعد خانوار و محل سکونت و میزان درآمد) را قطع کند.
با این حساب باید منتظر ماند و دید آیا دولت یازدهم در سال پیش رو قادر به اجرای این مصوبه بهارستانی ها خواهد بود یا خیر؟
Sorry. No data so far.