پس از آنکه دولت اوباما توانست با ایران بر سر برنامه هستهای به توافق برسد، درخواست هایی مطرح شد تا واشنگتن مذاکرات مشابهی را با دولت کره شمالی آغاز کند.
از واشنگتن تا پکن، تحلیلگران و سیاستگذاران از توافق هستهای ایران به عنوان یک الگوی احتمالی برای مذاکره با کره شمالی یاد کردند ولی پیونگ یانگ اعلام کرد که هیچ تمایلی به مذاکرات هستهای شبیه ایران ندارد.
اکنون به نظر می رسد که دولت اوباما قصد دارد به جای دنبال کردن مذاکره هستهای با کره شمالی، با تمرکز روی مساله حقوق بشر، فشار بیشتری را بر پیونگ یانگ وارد کند.
آندری لانکوف کارشناس مسائل کره شمالی تاکید کرد: این گمانه زنی ها رو به افزایش است که کره شمالی تمایلی برای کنار گذاشتن قابلیت های اتمی خود ندارد. حقوق بشر مساله مورد علاقه بعدی واشنگتن برای اعمال فشار بر کره شمالی به شمار می رود.
تمرکز واشنگتن بر مساله حقوق بشر در کره شمالی در شرایطی است که کمیته حقوق بشر سازمان ملل اکتبر گذشته قطعنامهای را صادر کرد و طی آن وضعیت حقوق بشر در این کشور را محکوم کرده است. سازمان ملل قصد دارد رهبران کره شمالی را به خاطر وضعیت حقوق بشر، به دادگاه بین المللی کیفری ارجاع دهد.
گرچه به نظر می رسد چنین قطعنامهای از سوی شورای امنیت سازمان ملل وتو شود و روسیه و چین در مخالفت با آن رای دهند ولی آمریکا اعلام کرده است که این مساله را دنبال خواهد کرد و به انتقادات خود از وضعیت حقوق بشر در کره شمالی ادامه خواهد داد.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا که نامش فاش نشده است، تاکید کرد: من فکر می کنم تمرکز بر روی مساله حقوق بشر، در حال جلب توجه بین المللی است. ما به این تلاشها برای پیگیری کردن مساله حقوق بشر در کره شمالی ادامه می دهیم.
بیش از دو دهه است که واشنگتن سعی می کند تا کره شمالی را متقاعد کند از برنامه اتمی خود دست بکشد. هدفی که کاملا با توافق هستهای ایران متفاوت است.
کره شمالی به خاطر برنامههای موشکی و هستهای با تحریمهای اقتصادی و سیاسی شورای امنیت سازمان ملل روبرو شده است.کره شمالی در آوریل 2003 میلادی از پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای خارج شد و اقدام به توسعه ذخایر هستهای خود نموده است.
پیونگ یانگ در سال 2005 میلادی خود را یک قدرت هستهای اعلام کرد. در سال 2006 پیونگ یانگ نخستین آزمایش هستهای خود را انجام داد و در سال های 2009 و 2013 میلادی نیز دو بار دیگر اقدام به انجام آزمایش هستهای کرده است.
مذاکرات شش جانبه پس از آخرین دور در سال 2008 میلادی با شکست روبرو شد. کره شمالی مخالفت خود را با بازرسی هایی که هدف آن راستی آزمایی تعهدات پیونگ یانگ بود، اعلام کرد.
Sorry. No data so far.