شنبه 08 آگوست 15 | 13:27

هیچ کس براي كنترل جمعيت فعاليت نمي‌كند

مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده، مدارس به ادعاها و شبهات مطرح شده از سوي منتقدين سياست‌هاي جمعيتي وزارت بهداشت كه در برخي از رسانه‌ها منتشر شده است پاسخ داد.


وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دكتر محمداسماعيل مطلق تصريح كرد: دفتر سلامت خانواده از انتقادات كارشناسان به مشكلات موجود در طراحي و اجراي تمام برنامه‌ها از جمله باروري سالم، استقبال مي‌كنند.

وي خاطرنشان كرد: بعد از سياست‌هاي ابلاغي توسط مقام معظم رهبري و بعد از اجرايي كردن برنامه‌هايمان و برگزاري جلسات و مشخص كردن گروه‌هاي هدف و ابلاغ آن به دانشگاه‌ها، هيچ احدي با هدف كنترل جمعيت در وزارت بهداشت برنامه‌ريزي نمي‌كند.

دكتر مطلق تصريح كرد: همه برنامه‌ها و فعاليت‌هاي دفتر سلامت خانواده، جمعيت و مدارس در راستاي سياست‌هاي كلي ابلاغي مقام معظم رهبري است و بعد از تشكيل كارگروه‌ها در اين رابطه و برنامه عملياتي كه انجام شده و در حال انجام است، به تدريج اجراي سياست‌هاي كلي سلامت و برنامه‌هاي لازم در اين خصوص  كامل خواهد شد و اگر مواردي نيز در انتقاد به سياست‌هاي جمعيتي وزارت بهداشت عنوان مي‌شود مربوط به قبل از ابلاغ سياست‌هاي كلي جمعيت از سوي مقام معظم رهبري بوده است.

مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس تصريح كرد: وزارت بهداشت در تمام عرصه‌ها و دوره‌هاي مختلف انقلاب از جمله دوران 8 سال دفاع مقدس، ثابت كرده است كه وفادار به انقلاب و ولايت است و در بحث جمعيت نيز با توجه به سياست‌هاي ابلاغي، پيرو ولايت و رهبري است.

 

تمام عوارض استفاده از روش‌هاي پيشگيري در مراكز بهداشتي درماني بيان مي‌شود

دكتر مطلق در پاسخ به اظهارات منتقدين سياست‌هاي جمعيتي وزارت بهداشت مبني بر عدم اطلاع‌رساني دقيق و علمي مضرات استفاده از روش‌هاي بارداري به دريافت‌كنندگان خدمت در مراكز بهداشتي درماني گفت: برخلاف ادعاهاي مطرح شده، براساس راهنماها و دستورالعمل‌هاي موجود در اين زمينه، شرايط استفاده و در عين حال عوارض احتمالي و هشدارها و اقدامات لازم براي كاربرد هريك از روش‌هاي موقت و جراحی پيشگيري از بارداري از جمله استفاده از قرص فاصله گزاری بین بارداري، استفاده از آي يو دي، آمپول‌ها، کاندوم و … ذكر شده است.

وي گفت: منتقدي كه به روش ارایه خدمات در گذشته انتقاد دارد، در آن زمان، خود، يكي از معاونين دانشگاه علوم پزشكي مربوطه بوده است، وی گفت: جاي تعجب است كه اگر وي به كاربرد اين روش اعتراض داشته است چرا درصدد اصلاح آن برنيامده است! و جالب است وقتي اين فرد در آن زمان به عنوان يكي از معاونين وزارت بهداشت به ستاد مركزي وارد شد، مسوول دانشگاهي كه اين روش ارایه خدمت در استان وي انجام مي‌شد را به عنوان ارشدترین مدير خود منصوب كرد!

دکتر مطلق گفت: به عنوان مثال در مورد قرص‌هاي فاصله گزاری بین بارداري، علاوه بر دستورالعمل‌هاي موجود، از تك تك مراجعه‌كنندگان خانم به مراكز بهداشتي درماني، براساس تكميل فرم‌هايي، عوارض احتمالي از جمله سردرد، تهوع، حساسيت پستان، لكه‌بيني، درد شديد، درد قفسه سينه، مشكلات چشمي، سردرد غيرمعمول و نيز رضايت گيرنده خدمت و … در هر بار مراجعه سوال مي‌شود و در فرم مربوطه تكميل مي‌شود، بنابراين اين ادعا كه عوارض استفاده از قرص‌هاي ضدباروري به مراجعه‌كنندگان مراكز بهداشتي درماني اطلاع‌رساني نمي‌شود نشان مي‌دهد كه منتقدين، بدلیل گرایش های تخصصی خود در سایر برنامه ها اطلاعات دقيق از اين دستورالعمل‌ها و برنامه‌ها ندارند.

دكتر مطلق همچنين در پاسخ به ديگر ادعاي مطرح شده مبني بر عارضه بستن لوله‌ها و احتمال حاملگي خارج از رحم و عوارض آن گفت: اين ادعا نيز به دور از اطلاعات كافي است چرا كه احتمال حامله شدن در خانمی که لوله های خود را مي‌بندد به کمتر از دو دهم درصد کاهش پیدا می کند. منتقد محترم باید اعلام می نمود که از مهم ترین عوامل حاملگی خارج از رحم مشکلاتی است که در لوله ها به دنبال عفونت های قابل انتقال از تماس جنسی رخ می دهد. میزان و احتمال رخ دادن بارداری خارج از رحم نیز به هیچ عنوان با ادعای نویسنده مربوطه مطابقت ندارد. بدیهی است در صورت شایع بودن چنین مشکلی حتما همه متخصصین محترم با موارد متعددی از این مشکل مواجه شده بودند که چنین ادعایی وجود ندارد.

بستن لوله‌هاي رحمي تنها در صورت تاييد خطر مرگ و میر مادر توسط كميسيون تخصصي زنان انجام مي‌شود

وي خاطرنشان كرد: در حال حاضر و پس از ابلاغ سياست‌هاي كلي جمعيت، بستن لوله‌هاي رحمي به ندرت و تنها در مواردي كه خطر مرگ و میر مادر توسط كميته های تخصصي نظارت تاييد شده باشد، انجام مي‌شود.

وي در پاسخ به انتقاد ديگري مبني بر اين كه وزارت بهداشت در زمينه استفاده از روش‌هاي پيشگيري از بارداري همچنان از دستورالعمل كشوري كه در سال 88 تهيه شده است، استفاده مي‌كند، گفت: منابعي كه كتاب‌ها از روي آن نوشته مي‌شوند، دوره بازنگري دارند و از روي چندين رفرنس و مرجع بين‌المللي مورد استناد قرار مي‌گيرند و تغيير این كتاب بدون توجه به زمان بازنگري خود رفرنس كه مدت 7 تا 10 سال است، امري غيرعلمي محسوب مي‌شود. بنابراين بايد دوره‌هاي بازنگري با دوره های زمانی تغییر منابع علمي مربوطه انطباق داشته باشند.

وي گفت: بر همین اساس زمان بازنگري كتاب دستورالعمل پيشگيري از بارداري سال 1395 است و در عين حال دستورالعمل‌هاي موردي را در موارد لزوم در اين زمينه صادر مي‌كنيم.

اين مقام بهداشتي تصريح كرد: بعد از ابلاغ سياست‌هاي كلي جمعيت هيچ مورد وازكتومي در مراكز بهداشتي تحت پوشش وزارت بهداشت انجام نشده است.

 

حاملگی در سن کمتر از 18 سال و بیشتر از 35 سال

مدیرکل سلامت جمعیت، خانواده و مدارس در پاسخ به اظهارات یکی از مسوولین قبلی مبنی بر اینکه ادعای سالم بودن بارداری در فاصله سنی 35-18 سالگی از سوی وزارت بهداشت در گذشته بر گرفته از سیاست های غلط سازمان جهانی بهداشت و به خاطر کنترل جمعیت جمهوری اسلامی ایران بوده است را کاملا نادرست و غیر مرتبط با تخصص ایشان قلمداد نمود.

وی  تصریح کرد:  که همه این تصمیم گیری ها در کمیته های تخصصی وزارت بهداشت صورت می گیرد و از حیطه تصمیم گیری مسوول برنامه خارج است. البته در این تصمیم گیری ها از مراجع بین المللی علمی که مستندات سازمان جهانی بهداشت تنها یکی از این مجموعه مستندات علمی است بهره گیری به عمل می آید.

دکتر مطلق ادامه داد: تاکید بر این است که همه خانم ها در بهترین فاصله سنی برای سلامت خود و کودک خود فرزندآوری داشته باشند. بدیهی است که اگر هر خانمی در سنین کمتر از 18 سال یا بالاتر از 35 سال، با داشتن بیماری قلبی، داشتن بیماری های کلیوی، ابتلای به بیماری های تنفسی، داشتن مشکلات خونی، بیماری های عروقی … و هر شرایط مخاطره آمیز دیگر باردار شود، مراقبت های ویژه به این افراد که با مراقبت های بارداری در حال عادی تفاوت دارد در  سیستم ارایه خدمات بهداشتی کشور و به طور رایگان ارایه خواهد شد. این امر از گذشته نیز وجود داشته و در آینده نیز ادامه خواهد یافت.

مدیر کل دفتر سلامت جمعیت ، خانواده و مدارس از مدعیان و منتقدین این امر دعوت کرد که با مطالعه پرونده های موجود در واحدهای ارایه خدمت برای اینگونه زنان باردار، اطلاعات خود را در این ارتباط افزایش دهند.

 

استفاده از يكي از روش‌هاي جديد پيشگيري از بارداري با هدف كاهش و میر مرگ مادران بوده است

دكتر مطلق در پاسخ به شبهه ديگري مبني بر ورود وسيله جديد ممانعت از بارداري پرعوارض و خطرناكي به نام جدل (Jadelle) در سال 90 توسط مسئولين وقت اداره تنظيم خانواده و جمعيت ضمن رد خطرناک بودن و داشتن عوارض غیرمعمول این روش اظهار داشت: علت استفاده از اين داروي فاصله گذاری بین بارداري براي دو منطقه محروم کشور به صورت آزمايشي و با هدف كاهش مرگ و مير بالاي مادران باردار آن مناطق بوده است كه خوشبختانه منجر به كاهش مرگ و مير مادران باردار شده است.

وي در عين حال خاطرنشان كرد: اين دارو مجوز ورود و تاييدهاي معاونت غذا و داروي وقت وزارتخانه و تمام مراحل تاييديه و اخذ مجوز ورود را داشته است که کماکان نیز تاییدیه های مربوطه به قوت خود باقی است.

دكتر مطلق در پاسخ به ادعاي ديگري از منتقدين سياست‌هاي جمعيتي مبني بر عدم اطلاع رساني كافي وزارت بهداشت از عوارض سقط جنين اظهار داشت: به همه ارایه دهندگان خدمات و مربيان مراكز بهداشتي درماني دانشگاه‌هاي علوم پزشكي سراسر كشور آموزش‌هاي لازم درخصوص عوارض جسمي و رواني سقط جنين آموزش های لازم داده شده است و این امر کماکان ادامه دارد. ضمن اینکه انتظار می رود همه دستگاه های فرهنگی کشور نیز با بهره گیری از تعالیم غنی دین اسلام در این زمینه اقدام نمایند.

 

 

ابلاغ دستورالعمل‌هاي مربوط به عوارض سقط به تمام دانشگاه‌هاي علوم پزشكي

وي گفت: مربيان مراكز بهداشتي درماني عوارض جسمي، عفونت‌هاي لگني، احتمال سقط‌هاي مكرر، عوارض رواني و افزايش احتمال افسردگي، آگاهي‌ها و مشاوره‌هاي لازم را در پرهيز از سقط‌هاي عمدي و كاهش از سقط‌هاي خود به خودي به مراجعين مراكز بهداشتي درماني ارائه مي‌دهند و اين امر به تمام دانشگاه‌هاي علوم پزشكي كشور ابلاغ شده است.

دكتر مطلق با بيان اين كه سالانه يك ميليون و 750 هزار بارداري در كشور اتفاق مي‌افتد كه يك ميليون و 530 مورد از اين بارداري‌ها منجر به فرزندآوري مي‌شود، گفت: با توجه به عوارض جسمي و رواني ناشي از سقط، مسولين دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس برحسب رسالت كاري و وظيفه انساني خود با سفرهاي متعدد به استان‌هاي كشور و برگزاري جلسات و نشست‌هاي مختلف، مسئولين بهداشتي دانشگاه‌هاي علوم پزشكي كشور را نسبت به عوارض و پيامدهاي منفي جسمي و روحي سقط آگاه و حساس نموده‌اند و بي‌انصافي است كه با مجموع اقدامات انجام شده، وزارت بهداشت را متهم به عدم اطلاع‌رساني كافي از عوارض سقط مي‌كنند!

 

وزارت بهداشت، تنها وزارتخانه‌اي است كه براي افزايش ميزان باروري به 2.1 تلاش مي‌كند

وي تأكيد كرد: وزارت بهداشت تنها وزارتخانه‌اي كه در رابطه با جمعيت و ميزان باروري كلي به 2.1 تلاش مي‌كند به خصوص بعد از سياست‌هاي ابلاغي جمعيت از سوي مقام معظم رهبري، هيچ احدي در وزارت بهداشت در مورد كنترل جمعيت فعاليت نمي‌كند بلكه همه برنامه‌ريزي‌ها و اقدامات در حال انجام در راستاي افزايش جمعيت به ميزان سطح جانشيني با سلامت مادر و كودك است.

مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس همچنين در پاسخ به انتقاد ديگري مبني بر عدم اطلاع‌رساني و آگاهي‌دهي وزارت بهداشت درخصوص مزاياي ازدواج و بارداري و نيز شيردهي گفت: يكي از آموزش‌هاي مهم ما در حوزه بهداشت درخصوص مزاياي بارداري است كه به همه زوجين در آستانه ازدواج اين را آموزش مي‌دهيم. تنوع فعالیت های آموزشی و تبلیغی که در سطح ارایه دهندگان خدمت، گیرندگان خدمت، مدیران برنامه های سلامت خانواده، کادرهای تخصصی نوزادان و کودکان و زنان و زایمان و …. برای ترویج تغذیه با شیرمادر صورت می گیرد، شاهدی بسیار قوی بر این مدعا بوده و امیدواریم که کتمان این فعالیت ها ناشی از نا آگاهی باشد.

وي با بيان اين كه امسال برنامه كشوري شير مادر «شيرمادر و فرزندپروري» است گفت: اداره‌اي به نام ترويج تغذيه با شيرمادر در اداره كودكان پيش‌بيني شده است كه يكي از برنامه‌هاي اين اداره تشويق شيردهي است و آمارهاي فعلي نشان مي‌دهد كه شيردهي انحصاري با شيرمادر تا 6 ماه بالاي 60 درصد و شيردهي تا دو سال بالاي 80 درصد در كشور است.

در خواست از دستگاههای فرهنگی و صدا و سیما در همراهی با سیاستهای افزایش جمعیت

دکتر مطلق با اشاره به تقسیم کار ابلاغ شده از سوی معاون اول رییس جمهور در راستای تحقق سیاستهای جمعیتی بر لزوم همکاریهای فرابخشی و کمک  همه دستگاهها به ویژه دستگاههای فرهنگی و صداو سیما در تحقق سیاستهای کلی جمعیت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری تاکید کرد.

 

 

فعاليت 5 هزار و 700 مركز بهداشتي شهري و روستايي و 18 هزار خانه بهداشت در زمينه تغذيه با شيرمادر

دكتر مطلق گفت: در حال حاضر علاوه بر اقدامات مراقبتي در بيش از سه هزار مركز بهداشتي شهري، 2700 مركز بهداشتي روستايي و بيش از 18 هزار خانه بهداشت، در مراكز بهداشتي درماني شهري به مادران نحوه شيردهي به نوزادان آموزش داده مي‌شود.

دكتر مطلق گفت: علاوه بر آن از سال 70 تاكنون برنامه بيمارستان‌هاي دوستدار كودك را اجرا كرده‌ايم كه 528 بيمارستان به دليل ده اقدام براي تغذيه موفق با شيرمادر به عنوان بيمارستان‌هاي دوستدار كودك معرفي شده‌اند.

دكتر مطلق به تشريح ده اقدام براي تغذيه موفق با شيرمادر مطابق دستورالعمل ترويج تغذيه با شيرمادر پرداخت و گفت: بيمارستان‌هايي كه سياست مدون ترويج تغذيه با شيرمادر را در معرض ديد كليه كاركنان نصب و به آنها ابلاغ كرده باشند و براي اطمينان از ارتقاء كيفيت خدمات ، به صورت مستمر توسط كميته بيمارستاني ترويج تغذيه با شيرمادر پايش شوند و نيز آموزش‌ها و مهارت‌هاي لازم را به كليه كاركنان خود براي اجراي اين سياست و نيز مادران باردار در زمينه مزاياي تغذيه با شيرمادر و چگونگي شيردهي و تداوم آن و عوارض تغذيه مصنوعي آموزش دهند و به مادران كمك كنند تا تماس پوست با پوست را از لحظه تولد و تغذيه نوزاد با شيرمادر را در ساعت اول تولد شروع كنند به عنوان بيمارستان‌ دوستدار كودك معرفي مي‌شوند.

وي اجراي برنامه هم‌اتاقي مادر و شيرخوار در طول شبانه‌روز، تشويق و حمايت مادران به تغذيه برحسب ميل و تقاضاي شيرخوار با شيرمادر، عدم استفاده مطلق از شيشه شير و پستانك، عدم دادن هيچگونه غذا يا مايعات ديگر به شيرخوار سالم در 6 ماه اول عمر به جز شيرمادر و قطره ويتامين و پي‌گيري تشكيل گروه‌هاي حمايت از مادران شيرده را از ديگر اقدامات و شاخص‌ها براي معرفي بيمارستان دوستدار كودك عنوان كرد.

 

لحاظ كردن شاخص تغذيه با شير مادر در اعتباربخشي بيمارستان‌ها

دكتر مطلق افزود: بيمارستان‌هاي دوستدار كودك پايش و ارزيابي مجدد هم مي‌شوند و اين ارزيابي‌ها در اعتباربخشي سالانه بيمارستان‌ها لحاظ مي‌شود.

وي افزود: دو فعاليت را نيز در دو سال اخير براي ترويج تغذيه با شيرمادر انجام داده‌ايم كه به منظور؛ تقويت مشاوره و آموزش شيردهي مركز كشوري آموزش مشاوره شيردهي را در بيمارستان اكبرآبادي راه‌اندازي و تجهيز كرديم و كارگاه‌هاي آموزش تغذيه با شيرمادر در اين مركز برگزار مي‌شوند.

وي افزود: همچنين به منظور رفع مشكلات مربوط به تغذيه با شيرمادر در ساعت اول، كارگاه‌هايي را برگزار كرديم كه از بيمارستان‌ها و دانشگاه‌هاي علوم پزشكي تيم‌هاي هفت نفره را دعوت و به آنان آموزش‌هاي لازم را ارائه مي‌دهيم تا آنها آموزش‌ها را به بقيه پرسنل بيمارستان منتقل كنند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.