چهارشنبه 12 آگوست 15 | 15:23

توافق هسته‌ای؛ تلفیق واقع‌گرایی و آرمانگرایی

سفیر اسبق آمریکا در عراق و ترکیه در یادداشتی با اشاره به موافقان و مخالفان برجام، توافق هسته‌ای ایران را نقطه تلاقی چندجانبه‌گرایی با واقع‌گرایی دانست.


خبرگزاری فارس: توافق هسته‌ای تلفیقی از واقع‌گرایی و آرمانگرایی است/ مخالفان برجام به دنبال خصومت دائمی با ایران هستند/ ابزارهای یکجانبه‌گرایی دیگر در دسترس نیست سفیر اسبق آمریکا و عضو ارشد کنونی یک اندیشکده مطرح این کشور، موافقان و مخالفان «برجام» در واشنگتن را به دو گروه «آرمانگرایان چندجانبه گرا و واقعگرایان یکجانبه گرا» توصیف کرد.

«جیمز جفری» در یادداشتی برای «فارین پالیسی»  درباره موافقان و مخالفان برجام در آمریکا نوشت: «بحث جاری برای دانشجویان روابط بین‌الملل منبعی بادآورده و مهم جهت به کار بردن و اعمال کردن مباحث درسی و تئوریهای این علم است.

سفیر پیشین آمریکا در آلبانی، ترکیه و عراق با اشاره به مواضع رئیس‌جمهوری آمریکا و مخالفان وی در کنگره در قبال «برجام»، تنشها را ناشی از دو رویکرد «آرمانگرایی مبتنی بر چندجانبه گرایی» و «واقعگرایی مبتنی بر یکجانبه گرایی» دانست.

«جیمز جفری» افزود: «هر دوی این رویکردها معتبر است اما کامل نیستند. عدم فهم تفاوتها در رویکردها و تلاش برای کاهش دادن آنها، مانع نیل به یک تصمیم عقلانی خواهد شد. بدون تحقق این موضوع و آشتی دادن به این ایده‌ها و نظریات متضاد از جهان، برجام یا هر چیزی که جایگزین آن شود فلج خواهد شد. هم دولت اوباما برای آرمانگرایی چندجانبه گرایانه به بخشهایی از واقعگرایی یکجانبه نیاز دارد و مخالفان در اردوگاه واقعگرایی یکجانبه گرایانه هم وقتی ببینند آرمانگرایی چه کارهایی می‌تواند بکند و همچنین نمی‌تواند بکند، از (واقعگرایی چندجانبه گرا) راضی‌تر می‌شوند».

کارشناس کنونی در اندیشکده بنیاد واشنگتن برای سیاست خاورنزدیک نوشت: «این دو رویکرد تاریخ طولانی از تنازع و هم زیستی دارند. تلاش گروه 1+5 با ایران در موضوع هسته‌ای یک مورد کلاسیک آرمانگرایی چندجانبه گرایانه است: روابط جهانی به عنوان روابطی اخلاقی، منظم، منطقی و مبتنی بر حکومت قانون. عوامل و مولفه‌های گرداننده این سیستم دولت ملتها هستند که به گونه برابری مستقل و متعهد به ارزشهای مصرح در مقدمه سند سازمان ملل می‌باشند. مشکلاتی که این رویکرد معرفی می‌کند وقتی است که با یک کشوری مخالف وضع موجود شبیه به ایران مواجه می‌شود و این مشکلات وقتی با آرمانگرایی چندجانبه گرایی دولت اوباما مواجه می‌شود، تشدید می‌شود».

سفیر اسبق آمریکا ادامه داد: «مقامات دولت(اوباما) با ارائه نظراتشان در قبال یک فرهنگ بسیار متفاوت(فرهنگ ایران) از فرصتهایی که توافق ایجاد می‌کند سخن گفته‌اند از جمله در سخنرانی 14 جولای رئیس‌جمهور که بر ادغام ایران به اقتصاد جهانی، تعامل بیشتر آن با جامعه بین‌المللی و توانایی مردم ایران برای رسیدن به توفیق تاکید کرد اظهاراتی که بسیار فراتر از جزئیات برجام برای عاری نگهداشتن ایران از سلاح هسته‌ای است».

«جفری» تصریح کرد: «معمولا روسای جمهوری در قالب و متن آرمانگرایی چندجانبه گرا با قدری هم واقعگرایی عمل می‌کنند این موضوع در قبال مذاکرات با کشورهایی با جاه‌طلبیها و مقاصد هسته‌ای هم صدق می‌کند چرا که یک توافق مبتنی بر مذاکره امیدبخش و اطمینان‌دهنده نیست. دولت اوباما از دو منظر در اینجا دچار اختلال شده است اول رویکرد بی اعتنایش به نیروی نظامی(گزینه نظامی) در شرایطی غیر از موضوع مقابله با تروریسم است و دوم، اهداف و جاه‌طلبیهای گسترده تر رهبران دولت مبنی بر اینکه آنها امید دارند توافق سبب بازگشایی روابط با ایران شود. اما با توجه به نتایج دلسردکننده از کشورهای دستخوش تغییر از قبیل عراق افغانستان،‌چین و روسیه باید گفت قرار دادن همه تخم مرغها در یک ظرف آرمانگرایی به طور جدی سبب آسیب زدن به فرصتها برای مدیریت یک ایران غیرقابل پیش‌بینی می‌انجامد».

او با انتقاد از واقعگرایی یکجانبه گرایانه هم اینطور تصریح کرد: «در رفع تهدیدات امنیتی از قبیل ایران، واقعگرایی چیزهایی زیادی به ما می‌گوید. اینکه تنها قدرت و زور و نه قوانین یا اعتماد یا کنفرانسها می‌تواند حافظ باشد اما با توجه به سیاستهای تهاجمی ایران، بسیاری به دنبال چیزی فراتر و قویتر از بازدارندگی صرف هستند و آن یک وضعیت دائمی خصومت در قبال ایران است».

سفیر اسبق ادامه داد: «گزینه نظامی ابزار واقعگرایی یکجانبه گرا است و تحریمهای یکجانبه آمریکا به تنهایی این کار را نمی‌کند اما نکته آن است که اکنون این یک گزینه نیست. افکار عمومی به دنبال جنگهای طولانی در عراق و افغانستان قویا با حمله به ایران تحت هر شرایطی مخالف است».

جفری افزود: «با توجه در دسترس نبودن ابرازهای واقعگرایی یکجانبه از قبیل گزینه نظامی یا تحریمهای یکجانبه برای رسیدن به هدف مطلوب خود، مخالفان واقعگرا باید ابزارهای واقعگرایی چندجانبه گرا را بکار بگیرند و در نتیجه درخواست آنها برای مذاکرات بین‌المللی جدید و تحریمها برای اصلاح و تصحیح کردن برجام اشتباه است. این ابزارها نمی‌تواند نتایجی و هدفی که آنها دنبال می‌کنند را حاصل کند چرا که سیستم بین‌المللی مبتنی بر قانون با طردسازی دائمی(ایران) بیگانه است».

او هشدار داد: «اگر مخالفان واقعگرا گزینه‌ای برای بکارگیری از این ابزارهای آرمانگرایی چندجانبه گرا ندارند آنها قبل از نابودی و از بین بردن توافق جاری با ایران باید به نتایج مثبت و منفی آن بیاندیشند. یک پیروزی اعجاب برانگیز بر ایران بدون استفاده از گزینه نظامی غیرممکن است و اگر مخالفان توافق هنوز تاکید دارند برجام باید کنار زده شود، آنها باید طرحهای جایگزین چندجانبه گرا، دیپلماتیک، تحریمها و نظامی شان را به تفصیل بیان کنند».

سفیر اسبق آمریکایی در پایان هم تاکید کرد: «اگر دولت اوباما می‌خواهد توافق را از شکست در کنگره برهاند و از این بابت اطمینان یابد، باید مولفه معتبرتری از واقعگرایی یکجانبه گرا را در قبال سیاست ایران ارائه دهد و خودش را از این آرزو که با تلاشهای ماهرانه اوباما و کری ایران در آینده تغییر می‌یابد، جدا کند».

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.