سیدعباس عراقچی عصر امروز با حضور در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه قطعنامه ۱۹۲۹ در تاریخ شورای امنیت کمنظیر است، گفت: بر اساس این قطعنامه، ممنوعیت صادرات و واردات تجهیزات موشکی را داشتیم که در «برجام» کنونی این محدودیت وجود ندارد.
برجام، ضمیمه قطعنامه و نقض برجام، نقض قطعنامه است
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه در ادامه در خصوص تفاوت برجام و قطعنامه گفت: برجام، ضمیمه قطعنامه است و نقض برجام، نقض قطعنامه است؛ در حالی که نقض قطعنامه، نقض برجام نیست؛ از طرفی در قطعنامه آمده است وقتی برجام نقض شود، برگشتپذیری خواهیم داشت.
وی افزود: در قطعنامه ۱۹۲۹ هرگونه فعالیت موشکی بالستیکی ممنوع است و این ممنوعیت ذیل ماده ۴۱ تبدیل به یک درخواست غیرالزامآور شده است؛ چنانچه در بیانیه وزارت امور خارجه که در شورای امنیت نیز ثبت شده، به صراحت گفته ایم هیچ یک از موشکهای ما برای حمل سلاح هسته ای ساخته نشده است، لذا این قضیه از موضوع کار ما خارج است، اما موشکهای متعارف دفاعی از نظر ما مشمول قطعنامه نمیشود و در بیانیه نیز صراحتا آمده است.
عراقچی همچنین درخصوص جایگاه حقوقی کمیسیون مشترک میان ایران و گروه ۱+۵ نیز گفت: این نهاد مشترک که به درخواست ایران شکل گرفته، وظیفه نظارت بر صحت اجرای تعهدات را دارد که اگر مشکلی در این زمینه پیش بیاید، توسط دو کارگروه موجود رسیدگی میشود، اما نظر نهایی به صورت اجماع خواهد بود که شرایط مصالحه را برای دوطرف ایجاد میکند.
تحریم «سوئیفت» بیشتر جنبه روانی داشته است
عضو ارشد تیم مذاکره کننده کشورمان در ادامه با تأکید براینکه تحریم سوئیفت علیه ایران وجود ندارد، عنوان کرد: تحریم سوئیفت علیه کسانی است که در لیست تحریم اروپا، آمریکا و شورای امنیت قرار دارند و شامل برخی افراد حقیقی و حقوقی میشود.
وی اضافه کرد: تحریم سوئیفت در خصوص نقل و انتقالات بانکی، نفتی و بیمه ای است که روی کاغذ برای ایران نبوده و بیشتر جنبه روانی داشته است؛ لذا نکته مورد اهمیت همان است که این تعریف علیه ایران نبوده است.
در برجام و قطعنامه، بحث راستیآزمایی در خصوص موشکها وجود ندارد
عراقچی همچنین در پاسخ به سوالی که آیا محدودیت های موجود برای سایر کشورها نیز صورت گرفته یا خیر، مطرح کرد: حدود ۲۵ درصد بودجه شورای امنیت صرف نظارت بر فعالیتهای ژاپن میشود؛ به طوری که آنها چیزی فراتر از پروتکل الحاقی را صرفا جهت اعتمادسازی پذیرفتهاند، همچنین کشورهای برزیل، آرژانتین و هندوستان نیز از دیگر کشورهایی هستند که چنین شرایطی دارند.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی با بیان اینکه بحث راستیآزمایی در برجام و قطعنامه درخصوص موشک ها وجود ندارد، تأکید کرد: آنها تنها تأکید دارند که موشک حامل کلاهک هستهای در کشور ساخته نشود؛ این در حالی است که باید توجه کنیم درخصوص امنیت کشور مصالحه یا مذاکره نمیکنیم، بلکه تنها قصد تقویت امنیت کشور را داریم.
وی در ادامه با ارزشمند دانستن قطعنامه حاضر عنوان کرد: امنیت کشور از قطعنامه نیز ارزشمندتر است؛ اما باید بدانیم که در قطعنامه ۱۹۲۹ ایران تهدیدی علیه امنیت بینالمللی محسوب میشود که با قطعنامه جدید، قطعنامه سابق شکسته شد.
برجام، بخش محرمانه و غیرمحرمانه ندارد
عراقچی همچنین درخصوص نحوه بازرسی کشتی ها در آبهای بینالمللی، تصریح کرد: کشورها در آبهای داخلی خود حق بازرسی سایر کشتی ها را دارند، اما برای بازرسی در آبهای بین المللی باید با رضایت کشور صاحب پرچم این امر صورت گیرد که این شامل ایران نیز میشود.
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه همچنین خاطرنشان کرد: مواضع ایران بیان و ثبت شده و قابل استناد است و برجام، بخش محرمانه و غیرمحرمانه ندارد و یک نقشه راه محسوب میشود؛ صرفا در بخشی که با آژانس تدوین شده، بخشهای محرمانه وجود دارد که آن نیز اسناد و جزئیات هسته ای کشورهای مختلف است.
Sorry. No data so far.