مراسم رونمایی از مستند «رمز و راز ملکه» عصر روز گذشته در سالن شماره دو اندیشه حوزه هنری با حضور «مهدی نقویان» تهیه کننده و کارگردان، «ضیاء الدین دری» کارگردان سینما و تلویزیون و «سلیمی نمین» مورخ و استاد دانشگاه برگزار شد.
مهدی نقویان کارگردان مستند «رمز و راز ملکه» در ابتدای این برنامه در سخنانی گفت: روایت زندگی یک آدم معمولی هم می تواند جالب باشد اما زندگی ملکه انگلستان به نظر من نمی تواند روایت معمولی داشته باشد. خود من به شخصه وقتی فیلم خط و نشان رهبری را دیدم در ذهن من این بود نه اینکه کاری تولید کنیم که جواب آن را بدهیم ولی به نوعی پاسخ آن را هم بدهیم.
وی افزود: همانطور که شما می دانید فردی که می آید و فیلمی بر علیه حکومتی می سازد ظاهرا حکومت خود او باید خیلی منظم و مرتب باشد. همیشه این موضوع را در ذهن خود داشتم تا اگر فرصتی ایجاد شد و ایده ای شکل گرفت چنین فیلمی را تولید کنم. از طرف دیگر زندگینامه ملکه انگلیس برای من جذاب بود که ترغیب به ساخت این مستند شدم. منتهی منابع داخلی برای ساخت این مستند در اختیار نداشتیم و سعی کردیم بیشتر از منابع انگلیسی استفاده کنیم.
این مستند ساز ادامه داد: در این راه ما منابع انگلیسی را ابتدا تهیه کردیم و سپس اقدام به ترجمه آنها کردیم. بر این اساس بعد از پروسه 1 ساله ای که زمان تحقیق آن طول کشید و متن مستند آماده شد. همچنین در مورد استفاده از تصاویر آرشیوی هم باید عرض کنم که این تصاویر را به راحتی به وسیله جستجو در اینترنت به دست آوردیم. در نهایت نیز این اقدامات منجر به تهیه و تولید مستند “رمز و راز ملکه” شد.
دری: مردم باید به معرفت دقیقی از انگلستان برسند
ضیاء الدین دری کارگردان سینما و تلویزیون در بخش دوم این برنامه در سخنانی گفت: از آقای نقویان تشکر می کنم که با این امکانات محدود و همانطور که خود او گفت با منابعی که در دسترس همه افراد است سعی کردند چارچوبی از نظام سیاسی بریتانیا را که مردم ما کم و بیش اطلاعاتی با عنوان استعمارگر پیر جهانگشا دارند را به مردم و مخاطبان خود ارائه دهند. نکته دیگر اینکه به هر حال با این میزان از منابع محدودی که در اختیار داشته بالاخره ما امروز صاحب یک فیلم 45 دقیقه ای هستیم.
وی افزود: اگر مخاطبان آن را ببینند و در دسترس عموم قرار بگیرد و مردم به آن توجه کنند می توانند از آن نهایت بهره و استفاده را ببرند. نکته دیگر اینکه منابعی که در ساخت این مستند به کار رفته درست است و اطلاعاتی که در این مستند درباره حکومت بریتانیا بیان شده حرف کاملا درستی است. از طرف دیگر ما کشوری هستیم که شرایط ما ایجاب می کند که از خشم تاریخی که نسبت به اینها داریم عبور کنیم و به معرفت و شناخت دقیقی از این کشور برسیم.
این کارگردان ادامه داد: یک هنرمند که خارج از ایران زندگی نمی کند و از جامعه خود نیز جدا نیست. یک هنرمند نسبت به سرزمین خود تعهد و تعصب دارد. این فیلم باید پخش و پیرامون آن صحبت شود تا مردم پشت چهره خانمی که در سال 1952 به بعد ملکه پادشاه انگلستان می شود را بدانند
کار کارگردان این مستند بسیار ارزشمند است
سلیمی نمین مورخ و استاد دانشگاه نیز در بخش پایانی برنامه گفت: ما در دنیایی قرار داریم که بیشتر بر اساس ادعا جهان امروز را اداره می کنند. این قبیل کشورها بیشتر از راه مرعوب کردن افکار عمومی بر مردم دنیا حکومت می کنند. در حقیقت آنها بیشتر از راه ترساندن بر دیگر کشورها حکومت می کنند تا اینکه بر اساس اصول ارزش مداری خود را عرضه کنند. بر این اساس تبلیغات در این زمینه نقش جدی را ایفا می کند.
وی افزود: متاسفانه با توجه به اینکه ما در تاریخ معاصر خود درگیری های جدی با انگلیسی ها داشتیم کار محققانه و تحقیقاتی پیرامون شناخت نظام سیاسی این کشور در ایران صورت نگرفته است. نکته دیگر اینکه چیزی که در رابطه با دموکراسی به ذهن ما می رسد این است که بهترین حالت دموکراسی در انگلیس و آمریکا وجود دارد. در این راستا مشارکت مردم به بهرتین شکل ممکن تبلور پیدا می کند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: این باور در حالی است که وقتی کمی به این کشورها نزدیک شده و پیرامون آنها پژوهش و تحقیق می کنیم درمی یابیم که واقعیت کاملا با آن چیزی که در اذهان ما نشانده اند تفاوت می کند. بر این اساس کار این کارگردان در مستند “رمز و راز ملکه” بخشی از مسائل را بیان کرده اند. اما اینکه چه ساختاری وجود دارد که می تواند دست نظام سرمایه داری را در انگلیس در برابر آرای عمومی باز کند و آرای عمومی تغییری در حوزه قدرت نظام سرمایه داری مسلط بر انگلیس نداشته باشد.
سلیمی نمین خاطرنشان کرد: کار کارگردان این مستند بسیار ارزشمند است. اما جا داشت تا در این مستند وارد ساختار نظام انگلستان هم میشد. زیرا در راه ساخت مستند شناخت ساختار بسیار بسیار مهم است. تصور ما این است که با چرخش دولت ها در انگلیس، سلایق ملت و مطالبات این ملت به منسه ظهور می رسد. این درحالی است که وقتی کمی دقت می کنیم می بینیم که وضع به اینگونه هم نیست.
وی اضافه کرد: سالهاست که انتخابات مردم انگلیس محدود به یکسری احزاب کاملا مشخصی است. همین این عامل نیز میزان تاثیرگذاری بر آن کشور را بسیار محدود می کند. اما باید عرض کنم که با همان محدودتی هایی که وجود دارد وقتی دست دولت در تغییرات خیلی باز نیست. نظام سیاسی انگلیس به گونه ای است که همان نظام حزبی محدود را هم بسیار بسیار محدود می کنند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در حقیقت آن دموکراسی که ما انتظار داریم که بتواند تغییرات اساسی را در نظام اجرایی انگلیس ایجاد کند را هیچگاه در این کشور نخواهیم دید. در این مستندی که ساخته شده می توانیم ملکه را نماد نظام سرمایه داری بدانیم. اما به طور قطع زیر چتر این نماد سرمایه داری امور به گونه دیگری رقم می خورد. اما آنها خود را به عنوان الگوی دموکراسی که خواست ملت هاست ارائه می دهند.
سلیمی نمین ادامه داد: کار کارگردان عزیز ما در ساخت این مستند بسیار ارزشمند است. برای اولین بار از کشوری که ما بیشترین تقابل و بیشترین ضربه ها و بیشترین تحقیرها را از آن دیده ایم یک کار مستند بدون شعار ارائه شده است. براین اساس امیدوار هستم که هم ایشان و هم سایر هنرمندان کشور بیایند و ساختارهای پنهان این حکومت را بیشتر آشکار کنند. تا آنها نتوانند امروز این ذهنیت را در جوانان ما ایجاد کنند که وقتی صحبت از دموکراسی می شود این کشورها قله های این دموکراسی هستند.
وی در پایان گفت: دموکراسی که در کشور ما است از کشورهایی چون انگلیس بیشتر است. ببینید شما در کشور خودمان یک بار به «خاتمی» و یک بار دیگر به «احمدی نژاد» رای داده می شود. بر اساس این رای گیری ها بسیاری از ساختار وزارتخانه ها و سازمانها بهم خورده می شود. امیدوارم با کارهای بهتری که در آینده کسب می شود این ابهت های کاذبی که در اذهان جوانان ما نسبت به انگلیس و آمریکا وجود داشته باشد.
Sorry. No data so far.