یکشنبه 06 سپتامبر 15 | 11:20

از فشار دولت بر اسلام‌گرایان تا بروز افراط گرایی

کارشناسان منطقه بر این باورند که حوادث اخیر در تاجیکستان نه از طرف کشور و یا گروه خارجی خاصی است، بلکه این حوادث نشانه اشتباهات مقامات دولتی این کشور بر علیه گروه‌های اسلامی میانه‌رو می‌باشد.


خبرگزاری فارس: نگاهی بر تحولات اخیر تاجیکستان؛از فشار دولت بر اسلام‌گرایان تا بروز افراط گرایی تحلیلگران معتقدند که حملات مسلحانه به نهادهای امنیتی شهر دوشنبه و حومه آن به نوعی واکنش در برابر فشارهای دولت بر روی گروه‌های اسلامی می‌باشد و چنانچه اسلام‌گرایان میانه‌رو از صحنه خارج شوند بدون شک افراط‌گرایان مذهبی در برابر دولت این کشور قرار خواهند گرفت.

در دومین روز تحولات امنیتی اخیر تاجیکستان، نهادهای نظامی و امنیتی این کشور نیرو و تجهیزات قابل توجه نظامی به منطقه «دره رامیت» اعزام کردند.

بنابر اطلاع وزارت کشور تاجیکستان، ژنرال «عبد الحلیم نظرزاده» معاون وزیر دفاع این کشور که روز جمعه طبق فرمان رئیس جمهور «امامعلی رحمان» برکنار شد، به همراه تعدادی از طرفداران خود در دره رامیت پناه گرفته اند.

گفته می شود که حملات افراد مسلح به مراکز امنیتی دوشنبه و حومه آن که تعدادی کشته و زخمی به جای گذاشت، توسط این ژنرال سازماندهی و مدیریت شده است.

دره رامیت در 50 کیلومتری شرق دوشنبه قرار داشته و بر اساس اطلاع منابع غیررسمی حداقل بیش از 130 نفر طرفدار نظرزاده به همراه وی در این منطقه قرار دارند.

طبق اطلاع ساکنان این منطقه، از ظهر جمعه به این طرف از دره رامیت صدای انفجار و شلیک گلوله به گوش می‌رسد.

بر اساس اعلام وزارت کشور تاجیکستان در نتیجه حملات مسلحانه به پلیس در شهر دوشنبه و ناحیه «وحدت» 9 نفر کارمند کشته و 6 نفر نیز زخمی شدند. ولی برخی از منابع خبری محلی و روسی تعداد کشته‌شدگان را 33 نفر معرفی کردند که گویا همگی کارمندان وزارت کشور و دفاع تاجیکستان بوده‌اند.

البته وزارت کشور تاجیکستان صحت این اطلاع را تکذیب کرد و وزارت دفاع این کشور نیز اعلام نمود که نظامیان آن در عملیات یادشده حضور ندارند.

در حالی وزارت دفاع از عدم حضور خود در این عملیات خبر می‌دهد که در سایت وزارت کشور از عملیات مشترک وزارتخانه‌های کشور، دفاع و سازمان امنیت ملی تاجیکستان گزارش شده است. همچنین گفته شده است که تا ظهر روز شنبه 32 نفر از اعضای گروه جنایی نظرزاده دستگیر شده و بیش از 500 قبضه سلاح جنگی مصادره و چندین مخفیگاه سلاح و مهمات کشف شده است.

منبع یادشده اعلام کرده است که معاون عزل شده وزارت دفاع تاجیکستان در 150 کیلومتری دوشنبه در یکی از نقاط دوردست دره رامیت مخفی شده و منطقه مربوطه تحت کنترل نیروهای امنیتی قرار دارد.

بخش مطبوعاتی وزارت کشور همچنین خبر داده است که «میرزاحیات نظراف» که برادر ژنرال نظرزاده می‌باشد داوطلبانه از گروه مسلح جدا شده و خود را به این نهاد معرفی کرده است.

طبق آخرین اطلاع، حدود ساعت 18 به وقت دوشنبه به پاسگاه پلیس راه که در ورودی دوشنبه (از طرف ناحیه وحدت) قرار دارد حمله مسلحانه صورت گرفته است. این حمله از سوی افرادی صورت گرفته است که سوار خودرو بوده و به سوی کارمندان پلیس راه شلیک کرده‌اند.

تاکنون وزارت کشور این اطلاع را تائید نکرده است و از آنکه این حمله چه خساراتی در پی داشته است، گزارش نشده است.

در گزارش‌های رسمی مربوط به این حوادث تعلق ژنرال عبدالحلیم نظرزاده و همچنین «ضیاءالدین عبد‌الله‌اف» کارمند پلیس ناحیه وحدت به حزب نهضت اسلامی تاجیکستان اشاره شده است که به نوعی آدرس «مجرم اصلی» را معرفی می‌کند.

اما شورای سیاسی حزب نهضت اسلامی با پخش یک بیانیه این ادعا را تکذیب و همزمان خاطرنشان کرد که طبق قوانین تاجیکستان عضویت کارمندان نهادهای نظامی در احزاب سیاسی ممنوع می‌باشد.

در مباحثی که در این رابطه در شبکه‌های اجتماعی صورت می‌گیرد تاکید نهادهای رسمی به تعلق افراد یادشده به حزب نهضت اسلامی چندان قابل قبول دانسته نمی‌شود. زیرا در سال‌های گذشته چندین مقام بلندپایه نظامی و امنیتی به اتهام دست داشتن در جنایات مختلف  وارد زندان شدند که حتی کوچک‌ترین اشاره‌ای هم به تعلق حزبی آن‌ها صورت نگرفته بود.

به اعتقاد برخی از تحلیلگران سیاسی (و ازجمله روسی) با وقوع حوادث اخیر نه‌تنها تعطیلی حزب نهضت اسلامی قطعی خواهد شد بلکه اعلام آن به عنوان سازمان افراطی و تروریستی نیز بعید نخواهد بود که چنین تصمیم یک سری از اقدامات سیاسی، قضایی و امنیتی را در پی خواهد داشت.

در هر صورت تاکنون در خصوص انگیزه‌های حرکت اخیر ژنرال نظرزاده تحلیل دقیق وجود ندارد ولی در مجموع بروز اتفاقی به این و یا شکل دیگری از سوی تحلیلگران قابل پیش بینی دانسته می‌شد. آن‌ها معتقدند که بیش از هر موضوع دیگر (شامل احتمال دست داشتن کشورهای خارجی) چنین اتفاق و یا اتفاقاتی دارای جنبه واکنشی در برابر اقداماتی خواهند بود که از آن به عنوان فشار بی مورد بر اعتقادات مذهبی یاد می‌شود.

با این حال این اعتقاد وجود دارد که چنانچه اسلام‌گرایان میانه‌رو از صحنه خارج شوند پس در دورنمای نزدیک طرف حکومت تاجیکستان فقط افراط‌گرایان مذهبی خواهند بود.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.