جمعه 04 فوریه 11 | 16:58

پاسخ استفتایی در خصوص خرافات شب اول ماه ربیع الاول

چند سالى است حرکتى در برخى مساجد رواج یافته، که به نظر مى رسد ترویج نوعى خرافه باشد. ماجرا بدین قرار است که در شب اول ماه ربیع الاول، از حدود نیمه شب تا اذان صبح، افرادى با در دست داشتن شمع، پشت درب مساجد تجمع نموده، و با کوبیدن درب مساجد به صورت آهسته، و خواندن اذکارى، توسل جسته و حاجات خود را طلب مى نمایند.کسانى که به این شیوه عمل مى کنند، آن را مستند به شنیده هاى خود از بعضى خانمهاى جلسه اى می دانند


حفظ اعمال دینی از فعالیتهای خرافی و انواع بدعت ضرورتی انکارناپذیر است، یکی از این اعمال کوبیدن در مساجد در آغاز ماه ربیع الاول است که به گفته آیت الله مکارم شیرازی بعنوان یک امر مستحب شرعى جایز نیست، .
به گزارش خبرگزاری مهر، چند سالی است در پایان ماه صفر مراسمی در برخی شهرها برگزار می شود که در ظاهر شاید  عملی نیک قلمداد شود اما در واقع بدعت و خرافه است .
ماجرا چنین است که در شب اول ماه ربیع الاول چند ساعتی قبل از نماز صبح روز اول این ماه، در هفت مسجد را می کوبند و با این کار پایان دو ماه عزاداری و آغاز ماه شادمانی حضرت زهرا(س) را اعلام می کنند و به این وسیله می خواهند از دستان حضرت زهرا (س) عیدی دریافت و حاجات خود را برآورند.
در سالهای ابتدایی این مراسم به کوبیدن در مسجد و آنگاه اقامه نماز صبح در آخرین مسجد اکتفا می شد اما با گذشت زمان بر پیرایه های دیگری چون و تضرع و زاری، پخش نذورات، دعای توسل، روشن کردن شمع نیز به آن افزوده شد .

دربخش استفتائات پایگاه اطلاع رسانی آیت الله مکارم شیرازی سؤالی در این مورد طرح شده:
چند سالى است حرکتى در برخى مساجد رواج یافته، که به نظر مى رسد ترویج نوعى خرافه باشد. ماجرا بدین قرار است که در شب اول ماه ربیع الاول، از حدود نیمه شب تا اذان صبح، افرادى با در دست داشتن شمع، پشت درب مساجد تجمع نموده، و با کوبیدن درب مساجد به صورت آهسته، و خواندن اذکارى، توسل جسته و حاجات خود را طلب مى نمایند. و این حال تضرع در هنگام اذان صبح به اوج خود مى رسد. کسانى که به این شیوه عمل مى کنند، آن را مستند به شنیده هاى خود از بعضى خانمهاى جلسه اى، و هدف از آن را رفع همّ و غم، و برآورده شدن حاجات، و تسلّى دل حضرت زهرا(س)مى دانند. لطفاً بفرمایید:
1ـ آیا اساساً چنین عملى مستند روایى دارد؟
2ـ آیا چنین عملى مى تواند به عنوان یک حرکت شایسته مورد تأسى دیگران قرار گیرد؟
3ـ در صورتى که عمل فوق از جمله خرافات و یا خدایى نکرده نوعى بدعت باشد، وظیفه ائمه جماعات و متدینین در این خصوص چیست؟

پاسخ: با توجه به اینکه این عمل در روایات معصومین(علیهم السلام) وارد نشده، انجام آن به عنوان یک امر مستحب شرعى جایز نیست، و سزاوار است ائمه محترم جماعات مردم را به سوى مراسم و توسلاتى دعوت کنند که در روایات معصومین(علیهم السلام) وارد شده است وگرنه ممکن است افراد منحرف براى وهن مذهب هر روز امر تازه اى اختراع نمایند و ناآگاهان را به سوى آن دعوت کنند.

ثبت نظر

نام:
رایانامه: (اختیاری)

متن:

پربازدیدترین

Sorry. No data so far.

پربحث‌ترین

Sorry. No data so far.