زهرا باقری – شاید اگر اقدامات زنان در قالب جنبش آزادی خواهی، موسوم به فمنیست مطرح نمیشد، هیچگاه مسائل و مشکلات زنان به این صورت واضح و مشخص به چشم کسی نمیآمد و زنان به عنوان عناصر همیشه موجود اما ناپیدای جامعه باقی میماندند.
هرچند تعالیم بلند و آسمانی اسلام و دیگر ادیان الهی به شخصیت و مقام شامخ زن توجه داشتند و برابری دو جنس را بیان کردند، اما کاستیها و نواقصی که هر فرهنگ و آئینی در درون خود دارد مانع به تحقق رسیدن این برابری شد.
تا اینکه در اوایل قرن ۱۷ میلادی زنان به عنوان کسانی که سالهاست فریادشان نادیده گرفته شده است، خواهان حقوق برابر شدند و گروهی نیز پا را فراتر گذاشته ادعای برتری زنان نسبت به مردان را داشتند.
اکنون ردپا و ماحصل تمام تلاشهای فمنیستها در جای جای جهان را شاهدیم و اینترنت نیز به عنوان یک دنیای دیگر و گاهی متفاوت از دنیای حقیقی از این تحولات بینصیب نمانده است.
اخبار، گزارشها، مصاحبهها، مقالهها و یادداشتهای مختلف و متنوعی که به بهانههای گوناگون در خبرگزاریها، سایتها، وبلاگها و فضاهای اجتماعی مطرح میشود، شاهد مدعای ماست.
اما از میان این همه داده، ما به بررسی سه پایگاه بسیار معروف از فعالان فمنیستی که با اصول موجود در جامعه ایران مخالف هستند، میپردازیم.
۱- سایت میدان زنان (http://meydaan.org/): در این سایت مقالات مختلف در زمینهی زنان نوشته میشود و سعی بر این است که در قالب علمی، موضوعات زنان در ایران به چالش کشیده شود.
بخشهای این سایت عبارتند از خبرنامه، ابتکارات، بایگانی، از درون میدان، از دیگران، دیدهبان زن، که عناوینی هم به عنوان ویژهنامه سمت راست سایت موجود است از جمله: جایگزین قانون خانواده، نه به همه مظاهر نوبنیادگرایی، نقد فمنیستی لایحه مجازات اسلامی و …
تمام مطالب با حفظ امانتداری و رعایت اصول مقالهنویسی همراه با ارجاعات است، اما به نظر میرسد نگاه بیش از حد به زن، باعث شده است که اصل مشکلات را در نگاه مردسالارانه جستجو کند، در حالیکه سابقه تاریخی در تمام جهان ثابت کرده است که شاید برخی از مشکلات زنان تقصیر مردان باشد، اما نه همهی آنها:
«در ایران، در شعار مهم فمینیستی «جهان دیگری ممکن است»، نقد روابط انسانی ناشی از اخلاق مردسالارانه نهفته است. جهان دیگر، بیتردید جهانی است عاری از نفرت و خشونت و مبتنی بر عواطف.»
۲- سازمان آزادی زنان (http://www.azadizan.net/farsi/) که به انعکاس اخبار و تحریک اذهان عمومی در مورد اتفاقاتی که در ایران روی میدهد، میپردازد.
«اکنون زندگی شیوا نظر آهاری، فعال حقوق زن و کودک نیز در مواجه با اتهام «محاربه»، «تبلیغ علیه نظام» با خطر جدی اعدام روبرو است. دست بریدن، چشم در آوردن، اعدام و سنگسار یکی از روشهای شناخته شده جنایتکاران اسلامی برای ادامه حیات منحوسشان است. جمهوری اعدام و کشتار پس از سه دهه بربریت، در پرونده سیاه خود خاورانها، لعنت آبادها و کهریزکها و بیش از صد هزار اعدام را دارد. باید جلوی این بربریت اسلامی را گرفت!»
به نظر میرسد در این سایت هم، تمام مشکلات ریشه در استثمار جمهوری اسلامی دارد!
۳- مدرسه فمنیستی (http://feministschool.com): از نام آن مشخص است، تمام ادعا و خواستهی گردانندگان این سایت به اذعان خودشان برابری طلبی و گرفتن حقوق برابر برای زنان است، اگر در سایتهای دیگر صحبتی غیر از حقوق برابر میشد، تمام خواستهها در این سایت، کسب امتیاز برابر زن و مرد است، که از هیچ اقدامی هم فروگذار نمیکنند، عنوان یکی از مقالات این سایت موید این گفته است: «نحوه برقراری پیوند بین جنبش زنان با جنبش سبز، از طریق نزدیکی آرمانها و مطالبات برابری خواهانه است.»
در سوی دیگر ماجرا نیز سایتهایی با محوریت مسائل زنان فعالیت دارند که از جمله آنان میتوان به این موارد اشاره کرد:
۱- خبرگزاری زنان ایرانایونا (http://www.iwna.ir/): به نشر اخبار و اطلاعات زنان در راستای اهداف جمهوری اسلامی ایران، همانطور که در درباره ما آوردهاند، اخبار را منتشر میکنند. تنها پایگاه خبری زنان در ایران است.
انعکاس اخبار در این سایت بر مبنای قوانین جمهوری اسلامی است و سعی بر این است که نقاط قوت و موفقیتهای زنان را بیان کند، درحالیکه زنان هم انسانند، هر خوبی در کنار بدی وجود دارد، این گزینش اخبار شاید یکی از نواقص این خبرگزاری باشد.
۲- سایت شورای فرهنگی اجتماعی زنان (http://www.iranwomen.org/): بیشتر تمرکز این سایت بر روی مقالات و ارائه گزارشهای انجام شده در شوراست، گوشهای از اخبار زنان نیز در این سایت انعکاس داده میشود اما بیشتر حول فعالیتهای این شوراست و در رویارویی با سایتهای فمنیستی، اقدامی در خور توجه انجام نداده است!
۳- شبکه ایران زنان(http://iranzanan.com/): در این سایت هم همان نقصی که در سایتهای خارج از کشور موجود است، وجود دارد، توجه بیش از حد به زنان و یک قطبی نگاه کردن به مشکلات زنان! مقالات و اخباری که کار میشود کمتر به موضوع روابط خانوادگی و حل تعارضات زناشویی پرداخته است، نقش زنان به عنوان مادر نیز عرصهی خاصی در این سایت ندارد.
به نظر میرسد که تمام سایتهای فعال در این عرصه زن را عنصری جدا از کل جامعه تصور میکنند، برخی تنها مرد را مقصر اصلی مشکلات زن میدانند و بعضی دولت حاکمه را. در حالی که منطقیترین دیدگاه به زعم نویسنده این است که زنان جزئی از جامعه هستند و در کلِ جامعه باید مورد تحلیل قرار بگیرند، اگر حقی از آنان ضایع میشود در اکثر موارد، این حق از تمام مردان و زنان هم طبقه ضایع شده و اگر احمالی در جامعه صورت میگیرد شاید نشات گرفته از روند جهانیسازی باشد و ربط مستقیمی به مردان یا جامعه نداشته باشد! نکته باریکتر از مویی که فمنیستهای اینترنتی از آن غافل شدهاند این است که با این انتقادات در قالب مقاله، گزارش، یادداشت و اخبار، هیچ نقطه امیدی در خواننده ایجاد نمیکند و این ناامیدی در خواننده اثری بسیار مخربتر از رسیدن به حقوق حقه زنان در جامعه یا خانواده دارد.
نکته دوم عدم توجه به شخصیت زن به عنوان مادر یا خواهر در خانواده است، فردیت زن به حدی اهمیت داده شده که نقش خانوادگی او نادیده گرفته شده است.
Sorry. No data so far.